Panorāma

Prognozes: Nākamgad Latvijas ekonomika augs

Panorāma

Daugavpilī turpinās reorganizācija kultūras jomā

"Aerones": Izglītības sistēma nespēj sagatavot inženierus

Latvijas inovatīvo tehnoloģiju uzņēmums «Aerones» attīstās par spīti kvalificētu inženieru deficītam

Vēja turbīnu apkopes robotu ražotājs "Aerones" ir pirmais Latvijas uzņēmums, kas saņems aptuveni 4,4 miljonus eiro no Eiropas Inovāciju fonda. Par šo naudu, piesaistot arī savu finansējumu, uzņēmums paplašinās pašu izgudroto robotu ražošanu.

"Aerones" pakalpojumi vēja enerģijas nozarē ir pazīstami visā pasaulē. Uzņēmuma vadītājs Dainis Krūze stāsta, ka varētu darīt vēl vairāk, taču diemžēl Latvijas izglītības sistēma nespēj izglītot nepieciešamos inženierus.

"Aerones" izgudrotie un ražotie roboti salabo un noslīpē vēja turbīnas lāpstiņas, kas laika gaitā nolietojas. Līdzīgi kā nazis, kad tas paliek neass un griež sliktāk, arī vēja lāpstiņas ar laiku strādā lēnāk un saražo mazāk enerģijas.

"Turbīna griežas par 3 dienām ilgāk, kas ir 1%. Tie ir desmitiem tūkstošu eiro," turbīnu apkopes priekšrocības skaidro "Aerones" līdzdibinātājs un vadītājs Krūze.

"2,5 megavatu turbīnai, kas patlaban ir vidējā pasaulē, bet Latvija jau grib 5 un 6 megavatu turbīnas būvēt, lai būtu neatkarīga no Krievijas, cilvēkam vajadzētu divas dienas, lai salabotu, bet robots to izdara divreiz ātrāk."

Kopējā projekta vērtība ir vairāk nekā 7,3 miljoni eiro. Par šo naudu tiks saražots vairāk robotu, kas varēs apkopt un labot vēja turbīnas. Eiropas Savienības Inovāciju fonda mērķis ir dot naudu inovatīviem produktiem, lai veicinātu klimata neitralitāti. "Aerones" ir pirmais Latvijas uzņēmums, kas to saņēmis.

"Šis projekts nozīmīgs, ka iezīmē Latviju pasaules kartē," secina Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras direktora vietniece Laura Očagova.

"Vēja turbīnas ir specifiskā niša, plānots, ka līdz 2028. gadam kopējā vērtība šajā nozarē būs 50 miljardi dolāru, un tas ir apsveicami, ka Latvijas uzņēmumi var piedāvāt risinājumus, kas ir unikāli."

"Aerones" ir pazīstams Latvijas uzņēmums, kas arī līdz šim spējis piesaistīt ievērojamas investīcijas. Tās vadītājs atzīst, ka ir lepns par to, ko ir radījuši, diemžēl, lai to visu apgūtu un attīstītos tālāk ir vajadzīgi inženieri, kurus Latvijas izglītības sistēma patlaban nespēj saražot.

"Inženierus vajag kā pēdējo malku ūdens, mums tā vajag inženierus. Atvainojos – nevis cirst kokus un vest ārā," spriež Krūze.

"Tā ir izglītības problēma, ka neliekam matemātiku mācīties."

Uzņēmums piedāvā labu atalgojumu, bet vakanču ir daudz. Neraugoties uz to, robotus ar Eiropas Inovāciju fondu atbalstu, uzņēmums plāno sākt ražot vasarā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti