Ukrainas uzņēmums «Naftogaz» nepagarinās līgumu par Krievijas gāzes tranzītu uz Eiropu

Ukrainas valsts naftas un gāzes uzņēmums "Naftogaz" nepagarinās līgumu ar Krievijas valsts dabasgāzes gigantu "Gazprom" par Krievijas gāzes tranzītu uz Eiropu, intervijā "Radio Brīvība" pavēstīja "Naftogaz" vadītājs Oleksijs Černišovs.

Pašreizējais līgums par gāzes tranzītu ir spēkā līdz 2024. gada beigām.

Černišovs norāda, ka Ukraina joprojām turpina Krievijas gāzes tranzītu tikai tādēļ, lai atbalstītu Eiropas Savienības (ES) valstis, kurām tā ir nepieciešama. Tomēr ES ir paziņojusi, ka līdz 2027. gadam pilnībā pārtrauks Krievijas gāzes izmantošanu, un Ukraina ir "ieinteresēta to atbalstīt un stimulēt", teica "Naftogaz" vadītājs.

Viņš sacīja, ka valsts ir gatava arī jebkurā brīdī priekšlaicīgi lauzt līgumu, taču šādā gadījumā Eiropa zaudētu piegādes.

Černišovs arī skaidroja, ka Ukraina ieņem trešo vietu Eiropā pēc dabasgāzes rezervēm un plāno palielināt tās ieguvi, lai tuvākajos gados kļūtu par eksportētāju.

Viņš pavēstīja, ka Ukraina pašlaik saņem nepietiekamu samaksu par Krievijas gāzes tranzītu. Pēc Černišova teiktā, tas saistīts ar to, ka mezglpunkts Sohranovkā atrodas uz Krievijas Rostovas apgabala un Krievijas okupētās Donbasa teritorijas robežas, un "Gazprom" pārtrauca maksāt par tranzītu šajā virzienā. "Naftogaz" šajā jautājumā jau iesūdzējis "Gazprom"tiesā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti