Iekavēto ES fondu projektu nauda nezudīs – izmantos Bērnu slimnīcai, RAKUS, Rīgas tramvaju līnijām un citiem

Lai gan Eiropas Savienības fondu 2014.–2020. gada plānošanas periodā Latvija vairākos projektos nespēs ieguldīt visu paredzēto finansējumu – aptuveni 200 miljonus eiro –,  valsts šo naudu nepazaudēs un izmantos citiem projektiem, kuri bija sagatavoti, bet iepriekšējā fondu paketē  "netika". Daži lielākie no tiem ir, piemēram, Rīgas Austrumu slimnīcas un Bērnu slimnīcas ēku uzlabošana, Rīgas infrastruktūras pielāgošana zemās grīdas tramvajiem un citi, portāls LSM.lv noskaidroja Finanšu ministrijā.

Ministrija skaidroja, ka Eiropas Savienības (ES) fondu 2014.–2020. gada plānošanas perioda piešķīrums 4,6 miljardu eiro apmērā tiks izmantots investīciju projektos pilnībā un Latvija nezaudēs ES finansējumu.

To nodrošina valdības lēmumi un  Eiropas Komisijas (EK) dotā iespēja pārfinansēt uz ES fondu programmu vismaz 60 miljonu eiro maksājumus siltumapgādes atbalstam mazaizsargātām mājsaimniecībām un citas finansējuma pārdales.

200 miljonus eiro šajā plānošanas periodā nepaspēs ieguldīt vairākos projektos, kurus nepaspēs pabeigt līdz šī gada beigām, un šie projekti var nesaņemt visu Latvijā plānoto ES fondu līdzfinansējumu par izdevumiem pēc šī gada beigām. Šādos gadījumos Latvija izmantos ES piedāvāto iespēju projektu pabeigt vēlāk vai nu par pašu finansējumu, vai ar ES fondu 2021.–2027. gada plānošanas perioda finansējumu.

"Finanšu ministrijas rīcībā ir pietiekami daudz instrumentu, lai individuālos projektus, kuru ieviešana kavējas, pabeigt arī pēc šā gada beigām,

kā arī, precīzi vadot naudas plūsmas, panākt, ka Latvija nezaudē tai paredzētos resursus," uzsver finanšu ministrs Arvils Ašeradens ("Jaunā Vienotība").

Līdzīgi kā citās dalībvalstīs, atsevišķu infrastruktūras projektu īstenošanu ietekmējuši pēdējo gadu notikumi – Covid-19 pandēmija un Krievijas uzsāktais karš Ukrainā, norādīja FM.

Kavēto projektu naudu savukārt paredzēts izmantot, citiem projektiem. Daži lielākie projekti, kam plāno pārdalīt finansējumu, ir, piemēram,  Rīgas Austrumu slimnīcas ēkas Hipokrāta ielā 4 infrastruktūras attīstība, kam plānoti  9,792 miljoni eiro no Eiropas Reģionālās attīstības fonda. Projekta mērķis ir uzlabot kvalitatīvu veselības aprūpes pakalpojumu pieejamību, attīstot infrastruktūru, kas daļēji vai pilnībā saistīta ar neatliekamās medicīniskās palīdzības un veselības aprūpes pakalpojumu sniegšanu sirds un asinsvadu, kā arī onkoloģijas jomā.

SIA "Rīgas satiksme" projektam par infrastruktūras pielāgošanu zemās grīdas tramvajiem plānoti 3,6 miljoni eiro. Projekta mērķis ir palielināt zemās grīdas tramvaja parametriem un vides pieejamības prasībām atbilstošo Rīgas tramvaja līniju garumu. Vēl 2,3 miljoni eiro paredzēti SIA "Daugavpils satiksmei" videi draudzīga sabiedriskā transporta attīstībai. 

Ārstniecības un ārstniecības atbalsta personu pieejamības uzlabošana ārpus Rīgas paredzēti 1,666 miljoni eiro. Vairākiem pašvaldību īstenotiem deinstitucionalizācijas projektiem Zemgalē un Latgalē paredzēti 473 380 eiro, lai palielinātu kvalitatīvu institucionālai aprūpei alternatīvu sociālo pakalpojumu dzīvesvietā un ģimeniskai videi pietuvinātu pakalpojumu pieejamību personām ar invaliditāti un bērniem.

Savukārt Bērnu slimnīcas veselības aprūpes infrastruktūras attīstībai plānoti 4,22 miljoni eiro, lai uzlabotu Torņakalna novietni Vienības gatvē 45 un uz to pārceltu šobrīd Gaiļezera novietnes Juglas ielā 20 sniedzamos veselības aprūpes pakalpojumus, kā arī paplašinātu Neatliekamās medicīniskās palīdzības un observācijas nodaļu.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti