Panorāma

Pērn DVI 30 pārbaudes par e-veselībā neatļauti skatītiem datiem

Panorāma

Panorāma

Uz VID "Attaisnoto izdevumu" lietotni labāk nepaļauties

Uz VID «Attaisnoto izdevumu» lietotni «Android» lietotājiem labāk nepaļauties

Tuvojoties 1.martam, kad sāksies iedzīvotāju ienākumu deklarāciju brīvprātīgā iesniegšana, cilvēki sāk atcerēties par attaisnoto izdevumu čekiem par tēriņiem izglītībai un veselības aprūpei, par ko var saņemt nodokļu atmaksu. Taču tiem, kuri raduši šos čekus iesniegt ar viedtālruņa "Attaisnoto izdevumu" lietotni, šogad jābūt īpaši vērīgiem, jo ne visos telefonos šī lietotne darbojas korekti.

ĪSUMĀ:

  • VID lietotne "Attaisnotie izdevumi" vairs nedarbojas "Android" viedierīcēs.
  • "iPhone" šādu problēmu nav, bet "Android" lietotāju fotografēti čeki līdz VID nenonāk.
  • Problēmas sākās pērnā gada sākumā pēc "Android" sistēmas atjauninājumiem. 
  • VID cerēja problēmu ātri novērst, bet tagad ir skaidrs – jāizstrādā jauna lietotne. 
  • VID savu lietotni izņēmis no "Google Play", gatavo jaunu, nav zināms, cik ilgu laiku tas aizņems.  
  • Čekus var iesniegt turpat telefona pārlūkprogrammā, atverot EDS.  
  • "Android" lietotājiem iesaka EDS sistēmā pārbaudīt, vai lietotnē pievienotie čeki ir reģistrēti.  

Tādēļ jāmeklē citi veidi, kā iesniegt dokumentus, kā arī rūpīgi jāpārliecinās, vai jau iesniegtie čeki patiešām sasnieguši Valsts ieņēmumu dienestu (VID).  

Savus iekrātos attaisnoto izdevumu čekus cilvēki līdz šim varēja ērti iesniegt VID, izmantojot viedierīču lietotni "Attaisnotie izdevumi".

Taču vismaz "Android" lietotājiem tā vairākus mēnešus jau nedarbojas - čeks ir nofotografēts un it kā tiek sūtīts iesniegšanai VID, bet sūtīšanas process aplikācijā, kā nebeidzas tā nebeidzas.

"iPhone" telefonu lietotājiem šādu problēmu nav, bet "Android" lietotāju fotografēti čeki, tā arī nekur netiek nosūtīti. VID šo problēmu atzīst.

Kopš "Android" operētājsistēmas atjaunošanas pagājušā gada sākumā VID lietotne šīs sistēmas telefonos vairs nedarbojas un novērst nepilnības tā arī nav izdevies.

"Mums bija tāds liels optimisms, ka mēs viņu ātri savedīsim kārtībā, atgriezīsim ierindā, bet, skatoties tālāk, kļuva skaidrs, ka ar tādiem maziem labojumiem nepietiks un tādā formātā, kādā viņa bija, tā savu laiku ir nokalpojusi," atzina VID pārstāve Inita Kabanova.

Tādēļ dienests šo lietotni izņēmis no "Google Play" veikala un to vairs nav iespējams lejupielādēt.

Šobrīd tiek gatavota pavisam jauna programma, bet nav zināms, cik ilgu laiku tas aizņems.

"Android" lietotāji telefonos palikušo "Attaisnoto izdevumu" lietotni var droši dzēst ārā no saviem tālruņiem.

Bet VID mierina – maksājuma dokumentus var iesniegt turpat telefona pārlūkprogrammā atverot Elektronisko deklarēšanās sistēmu eds.vid.gov.lv.

"Bez aplikācijas to var izdarīt caur EDS tieši tāpat jebkurā brīdī, nav jāgaida marts. To var izdarīt gan caur telefonu, gan datoru un tās atšķirības no aplikācijas nav tik lielas," sacīja VID pārstāve Inita Kabanova.

"Android" lietotājiem, kuri pēdējo mēnešu laikā mēģinājuši pievienot čekus caur lietotni, ieteicams šobrīd savā EDS profilā pārliecināties, vai tie ir iesniegti.

"Ielogojamies savā EDS profilā. Sadaļa "Gada ienākumu deklarācija" uzspiežam uz "Attaisnoto izdevumu dokumenti" un šeit mēs varam pārbaudīt, kādi dokumenti mums jau ir iesniegti," skaidroja Kabanova.

Turpat funkcijā  "Pievienot jaunu dokumentu", var izvēlēties failu, nofotografēt vai pievienot jau esošo failu, ievadīt datus un viss tiek iesniegts, norādīja VID pārstāve.

Turklāt nu jau 440 ārstniecības iestādes saviem pacientiem piedāvā e-kvītis un klientam pašam nekas vairs nav jāvada. 

"Tur ir tā, ka pirmo reizi ārstniecības iestādē jāpiekrīt ar parakstu, ka ārstniecības iestāde e-kvīts informāciju nodos VID. Tālāk jau viss notiek automātiski," skaidroja Kabanova.

Cilvēki, kuriem ir jautājumi par jebkādiem jautājumiem saistībā ar deklarāciju iesniegšanu, var tos jautāt gan EDS sadaļā "Sarakste ar VID", vai zvanot uz konsultatīvo tālruni 67120000.

Palīdzību ar deklarāciju jautājumiem sniedz arī Valsts un pašvaldību vienotie Klientu apkalpošanas centri, kas darbojas gandrīz visās Latvijas pašvaldībās.

"Attaisnoto izdevumu" lietotne iedzīvotājiem pieejama bija kopš 2016. gada. Tā tika izstrādāta reizē ar VID lietotni "Aizdomīgi darījumi", kura arī vairs nedarbojas. Abas lietotnes kopā izmaksāja nepilnus 37 000 eiro.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti