Sausais un karstais laiks Latgalē apdraud medus ražu

Latgalē šī vasara ir sākusies ar sausu un karstu laiku. Biškope Inese Zeiļuka no pašas austrumu pierobežas atzina, ka lietus te no pavasara gandrīz nav lijis, un, lai arī sabiedrībā valda stereotips, ka kasta un sausa vasara nāk par labu bitēm un pozitīvi ietekmē medus ražu, biteniece atzina, ka tā nemaz nav.

Sausais un karstais laiks Latgalē apdraud medus ražu
00:00 / 04:26
Lejuplādēt

Vēsais pavasaris ar salnām un pēc tam karstā un sausā vasaras pirmā puse dara bažīgus ne tikai Latgales lauksaimniekus, bet arī biteniekus, jo, kā atzina biškope Inese Zeiļuka no Ludzas novada Malnavas pagasta Nesteriem, pagaidām viņi jauno medu vēl nav svieduši, jo bišu ievāktā medus raža vēl ir pavisam neliela.

"Man ir apmēram 40 saimes, šobrīd varētu būt 45. Pie tāda bišu skaita arī cenšamies pieturēties. Dravas galvenais izvietojums ir Nesteros pie mājām, tad vēl ir Morozovkas ciemā, kur vairs nav iedzīvotāju, bet ir bites. Un tad vēl arī Salnavā," stāstīja Zeiļuka.

Arī šovasar, cerot uz dažādu ziedu medus ražu, Zeiļuku bites ganās dažādās vietās, bet, kā sacīja saimniece, vasaras sākums nav bijis labs ne nektāraugiem, ne bitēm.

"Šobrīd bites vāc nektāru no pļavas ziediem, ganās arī citviet, kur kas zied. Ņemot vērā šos ekstremālos sausuma apstākļus, ir ļoti sarežģīti pateikt, no kā viņas var ievākt medu, jo katram augam ir savi apstākļi, pie kuriem viņi vispār dod nektāru. Kad ir tik karsts un sauss laiks, tad visbiežāk augi nemaz tā īsti nedod nektāru. Bitēm ir smagi šobrīd. Ienesums šobrīd ir ļoti mazs. Man pazīstamam biškopim bites daudzās vietās noliktas uz svariem un arī viņam uzrāda, ka tas ienesums ir samērā mazs. Pavasarī laika apstākļi bitēm varbūt nebija tik slikti kā šobrīd. Šobrīd sausais laiks ietekmē vairāk nekā pavasaris ar aukstumu."

Inese biškopībai pievērsusies vien pirms pāris gadiem, pieņemot radikālu lēmu pāriet no darba ofisā uz mājražošanu. Taču bites un medus viņas ģimenē vienmēr ir bijušas neatņemama dzīves sastāvdaļa. Ineses tēvs Anatolijs Zeiļuks atzina, ka tagad paļaujas uz meitas saimniekošanas metodēm, bet pašam viņam bites palīdz sevi uzturēt labā fiziskā formā.

"Kamēr es kustos, es esmu dzīvs. Man ir veselība, kas nāk arī no bites. Pašlaik, ja man iedzeļ bite, es nerauju laukā dzeloni kādu pusstundu.

Tā i staigāju ar to, lai visa inde sadzeras. Es visu biškopībai nepieciešamo inventāru taisu pats. Man ir koka apstrādes darbnīca, kur top rāmīši, bišu korpusi, stropiņi, jumtiņi, grīdiņas," sacīja Zeiļuks.

Arī Inese piekrita tam, ka biškopība, tas jau nav tikai medus vien. No čaklo mazo nektāra vācēju saražotajiem produktiem var gatavot arī citus veselīgus produktu.

"Man pašai iemīļots produkts, ko es gatavoju, ir ābolu etiķis, kas tiek gatavots no medus un āboliem raudzēšanas procesā. Papildus es vēl aizraujos ar vaska kodes produktu ražošanu, vaska kodes tinktūru. Vēl es gatavoju dabīgo kosmētiku ar medu, propolisu un vasku," stāstīja biškope.

Ludzas tirgū jau pirms pāris nedēļām varēja iegādāties šīs sezonas jauno medu. Tā kā Inese ir arī Latvijas Biškopju biedrības Ludzas nodaļas vadītāja, viņa zina stāstīt, kā klājas arī citiem novada biškopjiem šovasar.

"Cik es esmu aptaujājusi biedrus, bites gandrīz visiem pārziemoja normāli. Tagad bites strādā, protams, šie sausie un karstie laika apstākļi ir sarežģīti, bet situācijas katram ir sava. Kāds biškopis stāstīja, ka viņam ļoti labi gājis aprīlī. Tas ir atkarīgs no dažādiem apstākļiem."

Latvijas Biškopju biedrības valdes loceklis Valters Brusbārdis atzīmēja, ka Latvijā kopumā šīs vasaras sākums biškopjiem ir bijis gana cerīgs, taču jāņem vērā arī tas, ka laika apstākļi, no kā medus raža ir ļoti atkarīga, valsts teritorijā var pat ļoti krasi atšķirties.

"Maijs un jūnija pirmā puse bijusi labvēlīga biškopībai, bites biškopības produkciju ir ražojušas gana sekmīgi. Protams, jāskatās, kāda ir bijusi bišu barības bāze, kur saimes tikušas izvietotas. Šogad Latvijā ļoti labi ziedēja ziemas rapsis un domāju, ka pavasara raža ir laba. Vai ietekmēja salnas? Domāju, ka mūs tas ietekmēja mazāk nekā citus lauksaimniekus. Visnotaļ ienesums pavasarī ir bijis gana labs.

Bet nu sezona turpinās, ir ļoti sauss, un tas ietekmēs augiem spēju izdalīt nektāru. Mums parasti Latvijā ienesums rit līdz jūlija beigām," norādīja Brusbārdis.

Latvijā reģistrētas vairāk nekā 100 tūkstoš bišu saimes, un mūsu bišu ražoto medu var nopirkt ne tikai tepat uz vietas, bet tas tiek eksportēts arī uz citām valstīm, kur vispieprasītākais ir liepu ziedu un griķu medus. Tiesa, šogad, pēc bitenieku aplēsēm, vietējā medus raža nebūs tik laba kā pēdējo gadu laikā. Taču ar laika apstākļiem neko nevar zināt – tāpat kā ar bitēm, tātad arī ar medus ražu.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti