Rīta Panorāma

Kādi notikumi gaidāmi "Liepājas Mākslas forumā"?

Rīta Panorāma

No kosmosa saņemts Zemes "izejmateriāla" paraugs

Intervija ar veselības ministru Hosamu Abu Meri

Ministrs Abu Meri: Mediķu atalgojuma palielināšanai no nākamā gada budžeta rezervēta konkrēta summa

Veselības ministrija pēc tikšanās ar Finanšu ministriju rezervējusi konkrētu summu no nākamā gada budžeta mediķu atalgojuma palielināšanai, intervijā Latvijas Televīzijas raidījumā "Rīta panorāma" pastāstīja veselības ministrs Hosams Abu Meri ("Jaunā Vienotība").

Komentējot Latvijas Veselības un sociālās aprūpes darbinieku arodbiedrības pieprasījumu celt mediķu atalgojumu, Abu Meri pastāstīja, ka viņam plānota tikšanās ar arodbiedrības priekšsēdētāju, lai pārrunātu arodbiedrības prasības, un Veselības ministrijai arī esot, ko piedāvāt.

Ministrs norādīja, ka veselības nozarē prioritāte ir personāls un tā apmierinātība ar atalgojumu un darba vietu, lai pacients saņemtu kvalitatīvu pakalpojumu. "Arī es kā mediķis darīšu visu, lai viss būtu kārtībā," pauda Abu Meri, atklājot, ka Veselības ministrijai bijusi tikšanās ar Finanšu ministriju, un šobrīd no nākamā gada budžeta rezervēta konkrēta summa mediķu atalgojuma palielināšanai.

Vienlaikus Abu Meri nenoliedza, ka savs ieguvums veselības nozarei ir arī no tā, ka gan veselības ministrs, gan finanšu ministrs nāk no vienas partijas, "jo vieglāk parunāt ar savējo", bet arī valdības deklarācijā veselības aprūpe iekļauta primārajā līmenī kopā ar valsts drošību.

"Lielākā summa no nākamā gada budžeta fiskālās telpas būs veselības aprūpei," sacīja Abu Meri.

Iepriekš Latvijas Radio Abu Meri paudis, 2024. gada budžets veselības nozarei būs lielāks par šī gada budžetu, kas ir aptuveni 1,6 miljardi eiro. Savukārt trīs gadu laikā finansējumu plānots palielināt līdz 2,5 miljardiem eiro

KONTEKSTS:

Veselības ministrija vēl iepriekšējās, aizejošās Krišjāņa Kariņa valdības laikā, augusta nogalē, nav apstiprinājusi vienošanos par papildu līdzekļu novirzīšanu mediķu algām, norādot, ka augusta vidū izvirzītās prasības nav iespējams izpildīt tik īsā laikā.

LVSADA uzskata, ka prasība no 1. septembra mediķiem celt algas par 4,5%, bet ārstniecības iestāžu darbiniekiem, kas nav ārstniecības personas, par 70 eiro, ir taisnīga un samērīga, jo vienošanās, kas panākta šī gada 7. marta Nacionālās trīspusējās sadarbības padomes Veselības aprūpes nozares apakšpadomes sēdē, paredz – ja nozarei piešķir papildus finansējumu, tad viena no šīs naudas izlietošanas prioritātēm būs valsts garantētās mēneša vidējās darba samaksas paaugstināšana ārstiem un ārstniecības iestāžu darbiniekiem.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti