Traucējumi kuģniecībai Sarkanajā jūrā rada problēmas Eiropas lielākajās ekonomikās

Hutiešu nemiernieku uzbrukumu dēļ Sarkanajā jūrā ievērojami traucēta kuģniecība. Aģentūra "Bloomberg" vēsta, ka trīs Eiropas lielākajās ekonomikās tas jau radījis problēmas, sākot no pieaugoša cenu spiediena Lielbritānijā, līdz garākiem piegādes termiņiem Vācijā un Francijā. 

Kuģu novirzīšana pa garāku maršrutu, apejot Sarkano jūru, izjauc piegādes grafikus un četrkāršo cenas preču sūtīšanai no Āzijas uz Ziemeļeiropu.

Amerikāņu korporācija "S&P Global" norādīja uz lielu skaitu ziņojumu par augstākām kravas pārvadājumu izmaksām, kas ražošanas nozarē veicinājis inflācijas pieaugumu līdz augstākajam līmenim kopš marta. 

Tikmēr piegādes termiņi kļuvuši garāki pirmo reizi pēdējo 12 mēnešu laikā.

ASV un Lielbritānija īstenojušas triecienus hutiešu nemiernieku mērķiem Jemenā, centienos apturēt nemiernieku uzbrukumus kuģiem. Tiesa, nemiernieku uzbrukumi nav apstājušies.

Janvāra sākumā 18 kuģniecības paziņojušas, ka neizmantos Sarkanās jūras maršrutu, bet tā vietā kuģos apkārt Āfrikai. ANO Starptautiskā Jūrniecības organizācija bija spiesta atzīt, ka izmaiņas pagarinās reisu ilgumu par 10 dienām. 

Eiropas Savienības (ES) valstis principā vienojušās sākt militāro operāciju Sarkanajā jūrā, lai aizsargātu kuģus no hutiešu uzbrukumiem, 22. janvārī pavēstīja ES augstākais pārstāvis ārlietās Žuzeps Borels.

ES misiju Sarkanajā jūrā plānoja uzsākt februārī, nosūtot Eiropas valstu karakuģus, lai gādātu par kravas kuģu drošību. Tomēr Eiropas Savienība neplāno iesaistīties ASV sāktajos uzbrukumos hutiešu pozīcijām Jemenā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti