Balvu novada budžeta deficītu vietvara cer mazināt ar aizņēmumu Valsts kasē

Balvu novada dome ceturtdien, 25. janvārī, plāno pieņemt pašvaldības budžetu, kura apmērs būs līdzīgs kā pērn – nedaudz virs 32 miljoniem, taču ar deficītu 2,4 miljonu eiro apjomā. Sākotnēji deficīts Balvu novadā bija iezīmēts vēl lielāks – 4,8 miljoni eiro. Taču to uz pusi mazināt dome plāno ar aizņēmumu uz trim gadiem Valsts kasē. Pašvaldība būs arī spiesta mazināt štata vietu skaitu, kā rezultātā darbu varētu zaudēt aptuveni 100 darbinieki.

Balvu novadam trūkst 4,8 miljonu eiro; plāno pamatīgas reformas
00:00 / 04:31
Lejuplādēt

Balvu novada domes budžets šogad top smagi, saspringti un ne bez pārsteigumiem. Indikācijas par problēmām jau iezīmējušās pērn, un pirmais no tiem ir atklājums, ka jaunais gads sākts ar pusmiljonu lielu parādu.

"Mūsu pašvaldība savlaicīgi nenorēķinājās ar saviem kreditoriem, pakalpojumu sniedzējiem, pārdevējiem. Tas cipars par neapmaksātajiem rēķiniem ir vairāk nekā pusmiljons eiro. Tie skaitļi ar mīnusa zīmi ir krājušies," pastāstīja Sandra Kindzule, Balvu novada domes opozīcijas deputāte no Latvijas Zaļās partijas.

Taču vēl lielāks šoks deputātiem bija pirmajā finanšu komitejas sēdē, kad galdā tika likts Balvu pašvaldības budžeta projekts ar 4,8 miljonu eiro deficītu.

"Mēs bijām rēķinājušies, ka šī situācija būs diezgan smaga, bet nekad nedomājām, ka šis skaitlis būs tik graujoši liels," sacīja Kindzule.

"Ceturtdien, kad pirmo reizi ieraudzīju šos ciparus, es biju uz pauzes," tikpat nepatīkami pārsteigts par tukšo Balvu novada domes naudas maku bija arī deputāts no partijas "Konservatīvie" Aldis Bukšs. "Nekur par tik lielu mīnusu nebija runa iepriekš; nepatīkama situācija, kad ir tik slikti."

No Latgales partijas ievēlētais Balvu novada domes priekšsēdētājs Sergejs Maksimovs atzina, ka parādīt reālo situāciju pašvaldībā bijusi pašas domes vadības radīta provokācija. "Bija tāda drusku provokatoriska rīcība no mūsu puses, lai pievērstu opozīcijas un pozīcijas deputātu un arī administrācijas uzmanību. Ja mēs vēlamies dzīvot tāpat, kā esam dzīvojuši – ar šiem štatiem, ar šo atalgojumu – arī turpmāk, mums šo vajadzību apmierināšanai pietrūkst 4,8 miljonu eiro," sacīja Maksimovs.

Risinājumu meklējumi, ko taupīt, ko griezt un ko saglabāt šajā gadā, nepārprotami Balvu domē paildzināja budžeta izskatīšanu. "Finanšu komiteja pagarināja trīs reizes. Tad mums bija otrā komitejas sēde, kurā jau tika ņemti vērā priekšlikumi, ka samazinām darba nedēļu cilvēkiem no piecām uz četrām darba dienām, vēlreiz pārskatām visus izdevumus, ko vien var pārskatīt. Un tad tā bilde uz otro komitejas sēdes daļu bija iztrūkums 2,4 miljonu eiro apmērā," stāstīja Kindzule.

Šādā izskatā budžeta projekts nu nonāks Balvu novada domes sēdē. Lai savilktu galus kopā, Balvu novada dome cer uz aizņēmumu Valsts kasē budžetā trūkstošo 2,4 miljonu eiro apmērā.

"Triju gadu laikā šis aizņēmums ir jāatmaksā, pamatsummā ik gadu mums jāatgriež 800 tūkstoši eiro, tas ir daudz," uzskata deputāte Kindzule.

Jārēķinās, ka līdz ar aizņēmumu klāt pie jau nosauktajiem jostas savilkšanas pasākumiem nāks arī smagi lēmumi par skolu slēgšanu un štatu samazinājumu, neslēpa Balvu novada domes priekšsēdētājs.

"Šajā gada esam plānojuši aizslēgt jau divas skolas un optimizēt bērnudārzus. Tas skars ap 100 cilvēku. Ja pagastā paliks viens cilvēks, kas to pagastu pieskata, tas jau būs izcils notikums," sacīja Maksimovs.

Uzrunātie iedzīvotāji situāciju vērtē kā nepareizu un sāpīgu.

"Tas ir ļoti sāpīgi, ka atlaiž."

"Tas ir nepareizi: valsts nodokļus ceļ, grib vairāk naudas, bet cilvēkus atlaiž. Kur tad viņi ņems to naudu?"

Optimizācija būs smaga, situāciju neglābs nedz izlīdzināšanas fonds, kas pēc Latgales pašvaldību domām nav sevi attaisnojis, nedz kāda īpaša piešprice nabadzīgajām pašvaldībām.

Tikmēr domes opozīcijā uzskata, ka, apzinoties šo situāciju, gaidāmā optimizācija pašvaldībā nebūtu tik sāpīga, ja to veiktu laikus. Opozīcija arī vēl domā, vai atbalstīt budžetu.

Savukārt domes priekšsēdētājs pārliecināts, ka nebūs viegls gads un viegls budžets, bet ceturtdien tas tiks apstiprināts. "Balvu novada domes pašvaldības budžetu mēs pieņemsim! Tas būs smagu un sāpīgu lēmumu pieņemšanas budžets. Cerot uz to, ka tāpat kā medicīnā, sākumā mēs izoperējam to, kas mums ir sasāpējis, un tad dzīvosim veselīgu dzīvi. Tāda mums ir optimistiskā cerība; budžetu mēs pieņemsim, no mūsu raudāšanas un gaudošanas nekas nemainīsies," sacīja Sergejs Maksimovs.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti