«Gazprom» peļņa pērn sarukusi par vairāk nekā 40%

Krievijas valsts kontrolētā enerģētikas uzņēmuma "Gazprom" tīrā peļņa 2022. gadā ir samazinājusies par 41%. Pērn uzņēmums nopelnīja 1,2 triljonus rubļu jeb 13,8 miljardus eiro. Salīdzinājumam, 2021. gadā "Gazprom" tīrā peļņa bija 2,1 triljons rubļu jeb 24,3 miljardi eiro.

Uzņēmums apgalvo, ka peļņas kritums esot saistīts ar nodokļu pieaugumu. Taču patiesais iemesls varētu būt Eiropas atteikšanās no Krievijas dabasgāzes pēc Putina režīma uzsāktā pilna apmēra kara Ukrainā.

Kā liecina organizācijas Gāzes eksportētājvalstu forums (GECF) publicētie dati, 2022. gadā Eiropa no Krievijas pa cauruļvadiem ir importējusi par 55% mazāk dabasgāzes nekā gadu iepriekš.

Pērn par "Gazprom" lielāko eksporta tirgu kļuva Ķīna, kas no Krievijas uzņēmuma iegādājās rekordlielu dabasgāzes daudzumu – 15,5 miljardus kubikmetru.

Eksperti norāda, ka dabasgāzes eksporta pārorientēšana ir ilgstošs un dārgs process, kas prasa apjomīgus ieguldījumus infrastruktūrā. Krievija pašlaik Ķīnai piegādā dabasgāzi pa vienu cauruļvadu, bet plānots, ka nākamgad sāks būvēt vēl vienu cauruļvadu.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti