Ķīnā pieaug bažas par valsts ekonomikas atlabšanu

Kamēr Amerikas Savienotajās Valstīs (ASV) un Eiropā pēdējos mēnešos tikušas celtas procentu likmes, tikmēr Ķīna dara pretējo – Ķīnas centrālā banka šonedēļ samazināja vēl divas procentu likmes, tādējādi cenšoties veicināt valsts ekonomikas izaugsmi. Šie samazinājumi liecina par aizvien pieaugošajām bažām Ķīnā par valsts ekonomikas atlabšanu, uzskata analītiķi.

Priecīgi universitāšu absolventi ar ziedu klēpi un diplomu rokās. Šādu ainu, visticamāk, iztēlojamies tad, kad iedomājamies par studentu izlaidumiem. Tomēr Ķīnā absolventi šogad dalās ar fotogrāfijām, kurās viņi teatrāli it kā iemet savus diplomus atkritumu tvertnēs. Kādēļ viņi tā dara? Šādi jaunieši cenšas norādīt uz drūmajām perspektīvām darba tirgū.

Ķīnā turpina pieaugt bažas par valsts ekonomikas atlabšanu
00:00 / 04:29
Lejuplādēt

Jauniešu bezdarbs maijā pieauga līdz rekordaugstam – teju 21% līmenim.

Jauniešu bezdarba rādītāji ir tikai viena daļa no Ķīnas pēdējā laikā publicētajiem statistikas datiem, kas norāda uz gauso ekonomikas atlabšanu. Par nedienām liecina arī procentu likmju samazināšana.

Pagājušajā nedēļā Ķīnas centrālā banka samazināja divas procentu likmes un finanšu tirgos iepludināja miljardiem juaņu. Arī šīs nedēļas sākumā banka samazināja vēl divas procentu likmes. Viena gada aizdevumu likmi, kas kalpo kā atsauce korporatīvajiem aizdevumiem, banka samazināja no 3,65% līdz 3,55%. Vienlaikus piecu gadu aizdevumu likme, kas tiek izmantota hipotekāro aizdevumu likmju noteikšanai, tika samazināta no 4,3% līdz 4,2%.

Vājie ekonomiskie rādītāji radījuši augsni aicinājumiem veikt stimulēšanas pasākumus.

Galvenais ekonomists un valdības padomnieks Liu Juančuns šomēnes aicināja regulatorus vēl vairāk samazināt aizņēmumu izmaksas, lai atvieglotu finansēšanas slogu mazajiem un vidējiem privātajiem uzņēmumiem.

Pekina paredzējusi virkni pasākumu, kas vērsti uz vairākām ekonomikas jomām, jo īpaši uz nekustamo īpašumu nozari, kas veido milzīgu daļu no iekšzemes kopprodukta. Ķīnas parādu noslogotā nekustamo īpašumu nozare, kas ir galvenais valsts ekonomikas virzītājspēks, cenšas izkļūt no rekordlielā krituma pēc tam, kad varas iestādes 2020. gadā sašaurināja nozares piekļuvi kredītiem.

Lai atdzīvinātu grūtībās nonākušo nozari, valdība kopš novembra ir pieņēmusi samiernieciskāku pieeju, paredzot mērķtiecīgus atbalsta pasākumus finansiāli stabilākajiem attīstītājiem, bet rezultāti ir atšķirīgi.

Par prognozēm nekustamo īpašumu tirgū stāsta analītiķe Luisa Lū: 

"Ķīnas valdība vēlas, lai izaugsme būtu "pēc iespējas organiskāka", un te svarīgs ir balanss. Politika, ko redzēsim, būs visaptverošāka. Tātad, visticamāk, redzēsim dažādus pasākumus nekustamā īpašuma tirgū. Līdz šim koncentrēšanās bijusi uz atbalstu personām, kas iegādājas pirmo un otro īpašumu. Domāju, ka tas turpināsies, hipotēkas ierobežojumi tiks mazināti, pirmās iemaksas tiks samazinātas. Bet notiks atgriešanās pie pieaugošiem infrastruktūras tēriņiem. Tas šobrīd ir diezgan nepieciešams."

Tikmēr Ķīnas sešas lielākās valstij piederošās komercbankas šomēnes samazināja procentu likmes noguldītājiem. Analītiķi gan domā, ka procentu likmju samazināšana vien, visticamāk, neizraisīs lēcienu mājsaimniecību vai uzņēmumu aizņēmumos un tēriņos.

Pēc ekspertu domām, īstermiņā visefektīvākais veids, kā ierēdņi var palielināt pieprasījumu, ir likt valsts iestādēm tērēt vairāk. Pirmajā ceturksnī Ķīnas ekonomikas izaugsme sasniedza 4,5% un izaugsmes rādītāji šim gadam svārstās no teju 5% līdz vairāk nekā 6%. Taču analītiķu vērtējumā, optimisms par ekonomikas strauju atkopšanos atkal sāk izzust. Tādas bankas kā "Goldman Sachs" un "JPMorgan" nesen samazināja gada iekšzemes kopprodukta aplēses Ķīnai un brīdināja par gaidāmajiem sarežģījumiem.

Uz to, ka problēma skar ne tikai nekustamo īpašumu sektoru, bet ir plašākas, telekanālam "Bloomberg" atzina ekonomists Karloss Kazanova: 

"Šī vairs nav nekustamā īpašuma sektora bremzēšanās problēma, tā ir plašāka problēma, kas ietekmē ražošanas sektoru, ietekmē investīcijas,

un tādēļ ir nepieciešams veikt plaša mēroga pasākumus, lai stimulētu ekonomiku. Te runa vairs nav tikai par mājokļu sektoru."

Analītiķi uzskata, ka valdības nostāja īstenot spēcīgākus pasākumus, lai pastiprinātu ekonomikas attīstības tempu, optimizētu ekonomikas struktūru un veicinātu ilgtspējīgu ekonomikas atveseļošanos, skaidri parāda, ka amatpersonas arvien vairāk uztraucas par ekonomiku un ka izaugsmes atbalstīšana tagad ir svarīgāka par citām bažām, tostarp par banku rentabilitāti.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti