Panorāma

Politiski represētie šā gada kongresā aicina būt vienotākiem

Panorāma

Eksperti: Krievijai jāsamaksā par karu Ukrainā

Lietuvas enerģētikas uzņēmums "Ignitis Group" plāno investēt Latvijā 700 miljonus

Lietuvas enerģētikas uzņēmums «Ignitis» plāno Latvijā investēt 700 miljonus eiro

Lietuvas enerģētikas uzņēmums "Ignitis Group" nācis klajā ar vērienīgiem investīciju plāniem Latvijā. Tuvāko gadu laikā tas plāno Latvijā investēt vismaz 700 miljonus eiro, ieguldot gan saules, gan vēja enerģijas ražošanā. "Ignitis" iecerējis arī izveidot lielāko auto uzlādes tīklu Baltijas valstīs.

Lietuvas lielākā energokompānija "Ignitis Group" pērn tā sauktajā zaļajā enerģijā ieguldījusi 522 miljonus eiro. Lauvas tiesa jeb 80% ieguldīti Lietuvā. Taču uzņēmums darbojas arī Somijā, Igaunijā, Latvijā un Polijā.

Nu "Ignitis Group" paziņojis par vērienīgiem investīciju plāniem Latvijā. "Tuvākajos gados mēs Latvijā plānojam investēt ap 700 vai vairāk miljoniem eiro. Pārsvarā vēja un saules enerģijas ražošanā, lai videi un sabiedrībai piedāvātu zemākās enerģijas cenas reģionā," paziņoja "Ignitis Group" valdes priekšsēdētājs un izpilddirektors Darjus Maikštens.

Lietuvas enerģētikas uzņēmuma "Ignitis Group" preses konference
Lietuvas enerģētikas uzņēmuma "Ignitis Group" preses konference

"Ignitis" iecerējis arī izveidot lielāko auto uzlādes tīklu Baltijas valstīs. "Mēs uzskatām, ka tas ir svarīgi, lai Baltijas valstīs būtu spēcīgs tīkls auto uzlādei. Mums būs vairāki tūkstoši uzlādes punktu arī Latvijā," sacīja Maikštens.

"Ignitis" norāda, ka visās Baltijas valstīs un arī Somijā tirgo dabasgāzi. Taču tās piegādes arvien samazina, jo saskata vajadzību ieguldīt tieši zaļajā enerģijā. Gan veicinot kopējo enerģētisko neatkarību reģionā, gan šādi risinot ar klimata pārmaiņām saistītos jautājumus.

"Mums ir stratēģija investēt piekrastes vēja parku attīstībā ne tikai Lietuvā, bet arī Latvijā un Igaunijā," atklāja Maikštens.

Ražošanu topošajos investīciju projektos – saules un vēja parkos – uzņēmums cer sākt no 2025. gada, saražotās enerģijas apjomu arvien kāpinot līdz 2,5 gigavatiem 2030. gadā.

Latvijas biznesa vidi un likumus uzņēmums nosauc par pietiekami labiem, lai gribētu šeit ieguldīt. "Ir dažas atšķirības, bet atkal – es nevaru pateikt, ka labāka ir Lietuva, Latvija vai Igaunija. Visām valstīm ir plusi un mīnusi. Mums ir vēlme investēt trīs Baltijas valstīs un Polijā, un mēs to darīsim. Aptuveni viena trešdaļa no mūsu attīstības portfeļa ir Latvijā, jo uzskatām, ka Latvijai ir stiprs potenciāls ražot daudz vairāk zaļās enerģijas," sacīja "Ignitis Group" izpilddirektors.

"Vienmēr ir vieta uzlabojumiem jebkurā vidē. Tāpat Vācijā, Somijā, Lietuvā un Latvijā. Bet pašreizējā biznesa vide, pašreizējais regulatora rāmis, ko redzam Latvijā, ir atbilstīgs, lai investētu, un mēs investēsim un piegādāsim lētāku elektrību mājsaimniecībām," solīja Maikštens.

Uzņēmums cer investīciju atpelnīšanu 30 gadu periodā. 

Savukārt privātajām mājsaimniecībām, kas pašlaik vēlas ieguldīt, piemēram, saules paneļos, viņš ieteica rūpīgi rēķināt: "Vienkārši precīzi kalkulējiet. Ja redzat investīciju atmaksāšanos piecos līdz septiņos gados, kāpēc gan nedarīt. Pagājušā gada laikā daļa investīciju atmaksājās gada un divu laikā, jo 2022.gadā bija ļoti augstas elektrības cenas. Un tie cilvēki, kuriem jau bija saules paneļi, viņi sasniedza daudz. Bet jaunām investīcijām, īpaši lielākām, katram ir precīzi jākalkulē."

"Ignitis Group" arī norādīja, ka viņu plāni saistīti ar vidēja termiņa un ilgtermiņa investīcijām ne vien Baltijas valstu pašpatēriņam, bet arī elektroenerģijas eksportam uz Rietumeiropu.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti