Ukraina meklē iespējas apiet Polijas pārvadātāju īstenoto robežas blokādi

Polijas kravu pārvadātāju protesti, kas jau otro mēnesi turpinās uz Polijas un Ukrainas robežas, Ukrainas ekonomikai nodarījuši zaudējumus aptuveni miljardu eiro apmērā, aplēsusi Ukrainas Starptautisko autoparvadātāju asociācija. Ukrainas uzņēmēji šobrīd preču piegādei Eiropā mēģina izvēlēties citus ceļus, lai nebūtu jābrauc caur Poliju.

Pilnīgs strupceļš – tā situāciju uz Ukrainas un Polijas robežas raksturo Ukrainas Starptautisko autopārvadātāju sociācijas viceprezidents Volodimirs Balins.

Jau kopš 6. novembra turpinās Polijas pārvadātāju organizētais protests pie robežkontroles punktiem ar Ukrainu, prasot ierobežojumus ukraiņu pārvadātājiem.

Tā rezultātā abpus robežai veidojas milzīgas kravas automašīnu rindas, kurās ik dienu gaida vairāk nekā divi tūkstoši kravas auto.

Lai arī pēc vairāku nedēļu ilgās blokādes protesti pie viena no robežkontroles punktiem Dorohuskā bija pārtraukti, no pirmdienas pēcpusdienas blokāde arī tur ir atjaunota.

Tagad arī caur šo robežkontroles punktu plāno izlaist cauri tikai vienu kravas automašīnu stundā – tās varētu būt humānās kravas, kravas ar dzīvniekiem un precēm, kas ātri bojājas. Līdz ar to ukraiņi ir atpakaļ tur, kur bija – faktiski paralizēta izbraukšana caur Poliju, kas Ukrainas uzņēmējiem ir taisnākais ceļš pie partneriem Eiropas Savienībā.

Balins secina, ka jau šobrīd Ukrainas ekonomikai ir nodarīti milzīgi zaudējumi, turklāt tie ir ne tikai ukraiņiem.

"Ukrainas ekonomika ir zaudējusi vairāk nekā miljardu eiro, vēl vairāk zaudējusi ir Polijas ekonomika. Domāju, ka mūsu pārvadātājiem, un mēs tam esam gatavi, ir jārunā ar eksportētājiem un importētājiem par to, ka robežas šķērsošana jāveic caur citām valstīm."

Polijas pārvadātāji prasa atļauju sistēmas atjaunošanu Ukrainas pārvadātājiem, ko Eiropas Komisija uzskata par juridiski neiespējamu.

Ukraiņi, iesaistot Eiropas Savienības institūcijas, cenšas panākt kādu risinājumu, bet pagaidām tas ir nesekmīgi. Arī jaunajai Polijas valdībai Donalda Tuska vadībā pagaidām nav izdevies šo jautājumu sakārtot. Polijas infrastruktūras ministrs apsūdzējis iepriekšējo valdību bezdarbībā un sacīja, ka blokādi būs ļoti grūti atrisināt.

Tikmēr ukraiņu uzņēmēji šobrīd maina maršrutus nokļūšanai Eiropas Savienības valstīs, izvēloties braukt caur Rumāniju, Ungāriju, Slovākiju vai Moldovu.

KONTEKSTS:

Jau kopš 6. novembra turpinās poļu autopārvadātāju organizētā kravu transporta blokāde uz robežas ar Ukrainu, kā rezultātā izveidojušās milzīgas rindas abās pusēs robežai gan Ukrainas pusē, gan arī Polijā.

Polijas kravu pārvadātāji šādā veidā protestē pret, viņuprāt, negodīgo Ukrainas uzņēmumu konkurenci.  

Poļu uzņēmēji vēsta, ka kaimiņvalsts transporta uzņēmumiem ir daudz zemākas izmaksas, tai skaitā atalgojums. Diskriminējoša esot arī elektronisko rindu sistēma Ukrainā, jo poļu pārvadātājiem jāgaida daudz ilgāk, pat ja reiss notiek bez kravas. 

Novembra vidū protesta akcijai uz neilgu laiku pievienojās arī Slovākijas kravu pārvadātāji.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti