Influencerei Vucēnai 1600 eiro sods par maldinošām uztura bagātinātāju reklāmām sociālajos medijos

Patērētāju tiesību aizsardzības centrs (PTAC) piemērojis 1600 eiro sodu influencerei  jeb ietekmelei Marijai Vucēnai par medicīnisku īpašību piedēvēšanu uztura bāgātinātājiem reklāmās sociālās tīklošanās vietnēs (sociālajos tīklos), liecina PTAC publiskotais lēmums. Sods piemērots par reklāmu dažādu produktu iegādei ar "NL" zīmolu.

Tāpat Vucēnai piemērots aizliegums negodīgas komercprakses īstenošanai, kas ietver nepatiesas informācijas sniegšanu reklāmās, nepatiesas informācijas sniegšanu par produktu ietekmi uz veselību un to ārstnieciskajām īpašībām, kā arī tādu praksi, kas sociālās saziņas vidē noklusē publicētās informācijas komerciālo raksturu.

Vucēnai uzlikts pienākums nodrošināt, ka produktu reklāmās netiek sniegta nepatiesa informācija vai radīts iespaids par to, ka produktus drīkst lietot patērētāji, kuriem produkts nav paredzēts, kā arī to, ka produktu reklāmās netiek sniegta nepatiesa informācija par produktu ietekmi uz cilvēka veselību, to ārstnieciskajām īpašībām vai izmantošanu cilvēka ārstēšanā.

Tāpat Vucēnai jānodrošina, ka uztura bagātinātāju produktu reklāmās sniegtas veselīguma norādes, kas atbilst Eiropas Parlamenta un Padomes regulai par uzturvērtības un veselīguma norādēm uz pārtikas produktiem, proti, ka uztura bagātinātājiem nevar piedēvēt ārstnieciskas īpašības, un reklāmā nedrīkst ietvert norādi, ka uztura bagātinātājs novērš, ārstē vai izārstē slimības, vai minēt šādu iespēju.

Līdztekus Vucēnai ir pienākums tiešsaistes sociālās saziņas vidē publicētajās reklāmās un cita veida komerciāla rakstura publikācijās skaidri un uzskatāmi sniegt norādes par publicētās informācijas komerciālo raksturu, kā arī ietvert norādi, ka uztura bagātinātāji neatsver pilnvērtīgu uzturu.

PTAC norāda – lai arī iepriekš saņemta Vucēnas rakstiska apņemšanās par negodīgas komercprakses izbeigšanu, persona šo apņemšanos nav pildījusi. Tāpat Vucēna nav atbildējusi uz PTAC vēstulēm.

PTAC lēmumu Vucēna var pārsūdzēt Administratīvajā rajona tiesā viena mēneša laikā no dienas, kad lēmums stājies spēkā Administratīvā procesa likuma noteiktajā kārtībā. Lēmums pieņemts 4. decembrī.

KONTEKSTS:

PTAC 2022. gada novembrī saņēma vairāku personu sniegtu informāciju par Vucēnas rīcību sociālo mediju vietnē "Instagram", publicējot SIA "NL Continent Baltic" uztura bagātinātāja "Biodrone" maldinošu reklāmu. Vucēna "Instagram" īsajos stāstos bija publicējusi video materiālu un attēlus, kurā stāsta un rāda par bērnu slimībām un to, ka vienīgais, kas palīdzējis pie saslimšanām, ir "Biodrone". Viņa arī rādīja, kā lieto un savam nepilngadīgajam bērnam dod produktu.

PTAC vērsa uzmanību, ka šāds uztura bagātinātāja reklāmas pasniegšanas veids rada maldinošu iespaidu, ka produkts palīdzēs ārstēt dažādas saslimšanas un to, ka minēto uztura bagātinātāju drīkst lietot bērni. Produktu nedrīkst lietot bērni līdz 18 gadu vecumam.

PTAC secināja, ka Vucēnas īstenotā komercprakse pirmšķietami ir vērtējama kā negodīga un vērsās pie satura veidotājas, pieprasot sniegt rakstveida paskaidrojumu par iepriekš publicēto saturu.

Šogad 3. februārī Vucēna vēstulē PTAC apņēmās turpmākajā komercpraksē nesniegt neatbilstošu un maldinošu informāciju vai reklāmu par to, ka prece vai pakalpojums var palīdzēt izārstēt slimības, novērst disfunkciju vai fiziskus defektus un ka produktu vai uztura bagātinātāju drīkst lietot patērētāju grupas, kurām tas nav atļauts, piemēram, bērniem līdz 18 gadiem.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti