Panorāma

Virza tālāk ideju par mazāku PVN ēdinātājiem

Panorāma

Panorāma

Horvātija nosaka cenu griestus pārtikai

Horvātija nosaka cenu griestus pārtikas precēm

Arvien pieaugot pārtikas cenām, Horvātijas valdība lēmusi iejaukties un noteikt cenu griestus visbiežāk pirktajiem produktiem. Valdība izziņojusi arī citus pasākumus, lai palīdzētu gan privātpersonām, gan uzņēmumiem. Horvātijas valdībai šie pasākumi izmaksās gandrīz pusmiljardu eiro.

Pārtikas cenām turpinot kāpt lielveikalos visā Horvātijā, valdība nolēmusi iejaukties, ierobežojot un samazinot cenas 30 biežāk iegādātajām precēm.

Cenu griesti attieksies uz tādām precēm kā saulespuķu eļļa, piens, milti, cukurs, vistas gaļa un malta cūkgaļa, rīsi, olas, kā ar citiem produktiem, tai skaitā dažiem dārzeņiem.

Piemēram, cukuram maksimālā cena noteikta 1,33 eiro kilogramā, bet 10 olas nedrīkstēs maksāt vairāk par 2,45 eiro. Piena maksimālā cena būs 0,98 eiro litrā.

Tāpat cenu griesti noteikti populārākajām higiēnas precēm: tualetes papīram, higiēniskajām paketēm, autiņbiksītēm, zobupastai, šampūnam un dušas želejai.

Piemēram, par 53% samazināta maksimālā cena tualetes papīram. Līdzšinējo sešarpus eiro vietā tas maksās 2,99 eiro par 10 ruļļu iepakojumu.

Pilns šo preču grozs, kuram tagad ir samazinātas un iesaldētas cenas, vēl pagājušā gada beigās maksāja 99 eiro. Tagad tas maksās ievērojami mazāk – 76 eiro par identisku preču grozu.

Izmaiņas stājās spēkā jau no 18. septembra. Jaunā pasākumu pakotne valstij nākamajiem sešiem mēnešiem izmaksās 464 miljonus eiro.

"Šogad eirozonas lauksaimniecības un pārtikas produktu ražotāju cenas kritās, un tam vajadzētu pozitīvi atspoguļoties arī mūsu cenās," spriež Horvātijas Darba devēju asociācijas galvenais ekonomists Hrvoje Stojičs.

Tāpat Horvātijas valdība paziņojusi par vienreizēju atbalstu pensionāriem, pirmo reizi šajā šāda atbalsta saņēmēju vidū iekļaujot arī strādājošos pensionārus.

Horvātijas iedzīvotāju vidū gan ir dažādi viedokļi par valdības lēmumu: vieni ir pateicīgi par atbalstu, bet citi pārmet valdībai populismu, jo kādam tāpat nāksies samaksāt par cenu samazināšanu.

"Analizējot šos pasākumus, man šķiet, ka tas ir tikai politisko oponentu maldināšanai. Manuprāt, ir daudz veiksmīgākas metodes, kā palīdzēt cilvēkiem, kuriem ir ļoti mazas pensijas," spriež kāds iedzīvotājs.

"Manuprāt, šie pasākumi ir lieliski. Horvātijā mums visiem katrs cents ir svarīgs, jo mūsu algas nav īpaši lielas. Tāpat labi, ka rosinām iegādāties pašmāju produkciju," uzskata valdības lēmuma atbalstītāja.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti