Pašvaldība jau trīs gadus meklē investorus SPA centram Rēzeknē, cer uz 3,3 miljonu aizdevumu

Rēzeknē pie Kovšu ezera turpinās vērienīgi SPA kompleksa būvniecības un apkārtnes labiekārtošanas darbi. Izmaksu sadārdzinājuma dēļ pašvaldībai projekta pabeigšanai nepieciešami papildu 3,3 miljoni eiro. Tādas naudas pašvaldības budžetā nav, tāpēc tā lūgusi aizņēmumu Valsts kasē, taču pilsētas parādsaistības tuvojas maksimumam, tādēļ ir risks kredītu arī nesaņemt.

Vienlaikus Rēzeknes pašvaldība meklē nomnieku SPA kompleksam un investoru blakus esošās zemes iegādei un viesnīcas būvniecībai. Investors tiek meklēts jau trīs gadus, bet pagaidām visas izsoles ir beigušās bez rezultātiem.

Daudz jau paveikts

Rekreācijas centrs top Rēzeknē, Brīvības ielā 23a, netālu no Kovšu ezera. Vērienīgo projektu pašvaldība sāka īstenot pirms trīs gadiem. SPA kompleksa ēkai piemīt kuba forma un apdarē izmantoti tumši brūni ķieģeļi.

00:00 / 04:36
Lejuplādēt

"Ir uzbūvēta ēkas pamati, karkass, jumts, ir veikta ārējā ēkas apdare, ir uzbūvētas stiklotās koka konstrukcijas, ēkas inženiertīkli," paveiktos darbus uzskaitīja Rēzeknes pašvaldības Attīstības un investīciju nodaļas vadītājs Imants Mekša.

Imants Mekša. Rekreācijas centra būvdarbi Kovšu ezera krastā Rēzeknē
Imants Mekša. Rekreācijas centra būvdarbi Kovšu ezera krastā Rēzeknē

Iekštelpās vēl notiek apdares darbi, visapkārt redzami būvniecības materiāli.

"Šī ir ēkas SPA daļa, ēkas otrais stāvs. Mēs esam lielā baseina priekšā. Kopumā šajā stāvā ir seši baseini un sešas dažādas saunas," stāstīja Attīstības un investīciju nodaļas vadītājs.

Savukārt ēkas trešajā stāvā paredzētas masāžas un fiziskās labsajūtas telpas dažādām kosmētiskajām un ūdens procedūrām, friziera kabinets.

Šobrīd notiek apkārtējās teritorijas labiekārtošana, būvētas autostāvvietas, gājēju celiņi, būs arī atpūtas vietas, soliņi, velonovietnes.

Savukārt blakus šim objektam, Brīvības ielā 23, tiek sagatavots zemes gabals plānotajai viesnīcas būvniecībai.

Nepieciešams papildu finansējums

Vēl jāpaveic 20–30% no visiem darbiem.

"Projekta beigu termiņš ir šī gada beigas. Līdz decembra beigām ir jānodod ēka ekspluatācijā. Projekts iekļauj trīs aktivitātes – tā ir ēka, tā ir publiskā ārtelpa un Brīvības iela. Ir sagatavoti arī izvadi plānotajai viesnīcas būvniecībai," turpināja Mekša.

Sākotnējie projekta izdevumi bija plānoti 8 miljonu eiro, taču, izmaksām sadārdzinoties, darbu pabeigšanai nepieciešami vēl 3,3 miljoni.

Rēzeknes pašvaldība lēmusi ņemt aizņēmumu, Finanšu ministrija vērtē pašvaldības pieprasījumu. Bažas raisa fakts, ka pašvaldības parādsaistības jau esot tik lielas, ka kreditēšana varētu netikt atļauta.

"Ja Finanšu ministrija uzskatīs: "Nē, tie trīs miljoni ir pārāk liela greznība!", tad pašvaldība pazaudēs struktūrfondu piecus miljonus.

Mēs dabūsim nepabeigtu objektu, neizpildīsim saistības pret būvnieku, nebūs nekādas runas par viesnīcas būvniecību no investoru puses, jo principā projekts nenostrādājis, un tad tie zaudējumi būs jau desmitiem miljonu, nevis tie trīs miljoni," skaidroja Rēzeknes valstspilsētas domes priekšsēdētājs Aleksandrs Bartaševičs ("Kopā Latvijai", ievēlēts no "Saskaņas").

Atbildi par aizdevuma piešķiršanu pašvaldība cer saņemt līdz augusta beigām.

Grūtības atrast investoru

Otrs izaicinājums — investoru piesaiste. Jau trīs gadus tiek meklēts investors, kas pēc izbūves apsaimniekos SPA kompleksa ēku un blakus esošajā zemesgabalā izbūves viesnīcu. Pagaidām rezultātu nav.

Mekša stāstīja, ka pirmā izsole notika, tiklīdz sāka būvēt ēkas pamatus, lai tādējādi informētu par plānoto objektu vēl tikai izbūves stadijā. Līdz šim notikušas jau deviņas izsoles. 

"Arī slikta pieredze ir pieredze, jo informācija izplatās diezgan ātri, un daudzi ir zvanījuši, rakstījuši un prasījuši, vai jums vēl notiek izsole. Tās ir bijušas Latvijas kompānijas," pastāstīja Mekša.

Lai palielinātu investoru piesaistes iespējas, pašvaldība objektu ir sadalījusi un šobrīd izsludinājusi divas izsoles: vienu uz SPA kompleksa nomas tiesību pārdošanu, otru — uz zemes gabala iegādi viesnīcas būvniecībai.

"Jāsaprot, ka šis objekts ir diezgan dārgs. Mēs vērtējam šīs investīcijas no 10 līdz 12 miljoniem, lai izbūvētu viesnīcu," 

atzina Bartaševičs.

"Investoram būs jāsadarbojas ar operatoru, kas pretendēs uz SPA kompleksa nomas tiesībām, jo operatoram arī ir nosacījums no pašvaldības puses — ieguldīt SPA kompleksā vai apkārtējā teritorijā, vai viesnīcas būvniecībā 5 miljonus eiro, un viņam arī jānodrošina 35 jaunas darba vietas — tam, kas pretendēs uz SPA kompleksa nomu."

Bartaševičs pauda pārliecību, ka investorus izdosies piesaistīt. Tas esot jāizdara līdz 2028. gada beigām.

"No tās situācijas, kad pašvaldība pētīja tirgus pieprasījumu šāda veida investīcijām, ir ļoti daudz kas mainījies. Attiecīgi ir bijis gan kovids, gan arī šobrīd Krievijas pilna mēroga iebrukums Ukrainā un tā tālāk," investoru piesaistes problēmas komentēja projekta uzraugošās iestādes – Centrālās finanšu un līgumu aģentūras – Latgales reģiona nodaļas vadītāja Liene Amantova-Salmane.

"Pašvaldībai noteikti ir jāturpina darbs, jāmeklē investors [..] Sliktākā scenārija gadījumā pašvaldībai ir jāatgriež finansējums,

jo, ja nav sasniegti projekta iznākuma rādītāji, tad mēs lūdzam veikt finanšu atmaksu — visu, ko mēs esam ieguldījuši – gan Eiropas Savienības finansējumu, gan arī valsts budžeta finansējuma daļu," paskaidroja Amantova-Salmane.

Pretendenti uz nekustamā īpašuma iegādi viesnīcas būvniecībai var pieteikties līdz 30. augustam, savukārt SPA kompleksa nomnieku pieteikumus pašvaldība pieņem līdz 28. jūlijam.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti