Panorāma

Vērtēs tiesneses lēmumu atbrīvot vardarbīgu vīru

Panorāma

Panorāma

Būs jauni noteikumi bateriju izmantošanā

Eiropas Savienībā būs jauni noteikumi bateriju izmantošanā

Eiropas Parlaments šonedēļ ir nobalsojis par jauniem noteikumiem, kas ietekmēs visu Eiropas Savienībā pārdoto bateriju izstrādi, ražošanu un izlietoto bateriju apsaimniekošanu.

Mazāk atkritumu, vairāk izaugsmes un inovāciju – tas ir tā sauktais aprites ekonomikas un arī zaļais kurss, ko cenšas īstenot Eiropas Savienība. Tagad pirmo reizi ir pieņemts Eiropas Komisijas priekšlikums, kas aptver kādas preces – konkrēti baterijas – pilnu "dzīves" ciklu.

ES vides komisārs Virgīnijs Sinkevičs skaidroja: "Mēs nodrošināsim pilnīgu savietojamību un atbildīgu korporatīvo uzvedību, kā arī to, ka tiek ievērotas un nodrošinātas cilvēktiesības un vides apsvērumi uzņēmumu darbībā un pārvaldībā."

Regula paredz, piemēram, ka skūteriem un velosipēdiem būs obligāta oglekļa dioksīda ietekmes deklarācija un marķējums. Pārnēsājamās ierīcēs baterijām jābūt viegli izņemamām un nomaināmām. Tiks ieviesta izcelsmes uzticamības pārbaude izejvielām un augstāki atkritumu savākšanas mērķi, lai baterijas nenonāk vidē, bet tiek pārstrādātas, atgūstot no tām vērtīgos materiālus, ko varēs izmantot atkal.

Gaidāms, ka mobilajiem telefoniem un datoriem ar nomaināmām baterijām jābūt ieviestiem pēc aptuveni trīsarpus gadiem.   

"Mēs varēsim viegli nomainīt baterijas gan datoros, gan telefonos, un mums nevajadzēs sviest ārā visu ierīci. Mēs priecājamies, ka mums ir tik ambiciozs bateriju regulējums. Tas ietekmēs ne tikai Eiropu, bet visu pasauli," sacīja Eiropas Parlamenta deputāte no Zviedrijas Karina Karlsbro.

Kopš Eiropas Komisija iesniedza regulas priekšlikumu, ir pagājuši vairāk nekā divarpus gadi, tomēr debatēs skanēja arī kritika, ka lēmums nav pietiekami sagatavots.

"Neesam arī izrēķinājuši izmaksas un sapratuši, kāda būs visa  šī birokrātija. Par to beigās vajadzēs maksāt tieši klientiem," regulu kritizēja Eiropas Parlamenta deputāte no Polijas Anna Zalevska.

Tomēr atbalsts Eiroparlamentā bija pārliecinošs. Par nobalsoja 587 deputāti un pret tikai 9. Atturējās 20.

Regula vēl jāapstiprina Eiropadomē, un tad pēc oficiālās publikācijas ES Vēstnesī tā stāsies spēkā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti