Pierīgas pašvaldības nākamgad izlīdzināšanas fondā iemaksās apmēram 174,7 miljonus eiro

Jaunākie Finanšu ministrijas aprēķini liecina, ka Rīgas un Pierīgas pašvaldību apvienības "Rīgas metropole" pašvaldības 2024. gadā veiks iemaksas pašvaldību finanšu izlīdzināšanā 174,76 miljonu eiro apmērā, kas būtu par 20 miljoniem eiro vairāk nekā šogad, kad iemaksāja 154,5 miljonus eiro, par jaunākajiem Finanšu ministrijas aprēķiniem informēja Rīgas vicemērs, pašvaldību apvienības "Rīgas metropole" līdzpriekšsēdētājs Edvards Ratnieks (Nacionālā apvienība).

Lielākā daļa jeb 2/3 no summas būs no Rīgas, novirzot šim mērķim 133,35 miljonus eiro. Valsts budžeta dotācija fondā veidos 35,9 miljonus eiro.

Attīstās uz iemaksātāju rēķina

Ratnieks gan uzsvēris, ka ik gadu valsts pārliktās saistības uz pašvaldību pleciem tikai palielinās, kā arī objektīvu iemeslu dēļ pieaug pašvaldību pamatbudžetu izdevumi, ko rada vispārīgais izmaksu kāpums.

"Tāpēc visas pašvaldības valstī ir neapskaužamā situācijā, lai īstenotu tām noteiktās funkcijas un vēl domātu par infrastruktūras un jaunu projektu attīstību, ko no tām sagaida iedzīvotāji un uzņēmēji," norādījis Rīgas vicemērs. 

"Ir grūti paskaidrot mūsu iedzīvotājiem, ka mums trūkst līdzekļu elementārām vajadzībām, jo desmitā daļa tiek atdota finanšu izlīdzināšanā citām pašvaldībām. Vienlaikus iedzīvotāji kā veiksmīgus attīstības piemērus ar sakārtotiem iekšpagalmiem un ceļiem, jaunām ēkām un atbalstu uzņēmējiem min pašvaldības, kas saņem dotāciju no mums.

Mēs nerunājām par pašvaldībām, kurām šī finanšu piešprice patiešām ir izdzīvošanas jautājums, bet būtu svarīgs visaptverošs izvērtējums un taisnīgāka pārdale," paudis Ratnieks.

"Rīgas metropoles" ieskatā būtu svarīgi izvērtēt pašvaldību, kas saņem līdzekļus, pašpietiekamību – cik lielā mērā šie līdzekļi konkrētajai pašvaldībai ir vajadzīgi pamatvajadzību nodrošināšanai un cik tie tiek novirzīti kā papildu finansējums dzīves kvalitātes uzlabošanai, ko bieži vien tik lielos apjomos nemaz nevar atļauties maksātāju pašvaldības.

Apzinoties, ar kādiem izmaksu kāpuma izaicinājumiem šobrīd sakaras visas pašvaldības Latvijā, iespējams, viens no risinājumiem varētu būt no valsts puses proporcionāli palielināt iemaksu apjomu pašvaldību finanšu izlīdzināšanā – šobrīd tas veido aptuveni piektdaļu no visa finansējuma.

Nākamgad iemaksas veiks visas "Rīgas metropoles" pašvaldības

Ar nākamo gadu pašvaldību finanšu izlīdzināšanas fondā iemaksas veiks visas "Rīgas metropoles" pašvaldības, tostarp arī Salaspils un Sigulda, kuras iepriekš atbilstoši kritērijiem nebija maksātāju kategorijā.

Bez deviņām "Rīgas metropoles" pašvaldībām iemaksas fondā veic vēl tikai Jūrmala – nākamgad 10,6 miljonu apmērā. Visas pārējās pašvaldības ir saņēmēju lokā.

"Rīgas metropoles" pašvaldību lielākās iemaksas pašvaldību izlīdzināšanas fondā veiks:

  • Rīga – 133,3 miljonus eiro (šogad – 124,8 miljonus eiro);
  • Mārupes novads – 16,2 miljonus eiro (šogad – 12,3 mlj.eiro);
  • Ropažu novads – 9,27 miljonus eiro (šogad – 7,2 mlj.eiro);
  • Ādažu novads – 6,4 miljonus eiro (šogad – 4,39 mlj.eiro);
  • Ķekavas novads – 6,2 miljonus eiro (šogad –  4,8 mlj.eiro);
  • Salaspils novads – 1,18 miljonus eiro;
  • Saulkrastu novads – 1,3 miljonus eiro (šogad – 843,9 tūkstošus eiro);
  • Olaines novads – 665,5 tūkstošus eiro (šogad 170 tūkstošus eiro);
  • Siguldas novads – 120 tūkstošus eiro. 

Jau iepriekš "Rīgas metropoles" līdzpriekšsēdētājs Edvards Ratnieks aicināja izveidot stingrāku valsts puses uzraudzību pašvaldību finanšu izlīdzināšanas fonda iemaksu izlietošanai, minot Rēzeknes pašvaldību kā piemēru līdzekļu izlietošanai neatbilstoši fonda izveides mērķim.

Fonda mērķis ir atbalstīt trūcīgākās pašvaldības, radot līdzvērtīgus priekšnosacījumus pašvaldību funkciju īstenošanai un kvalitatīvu pamatpakalpojumu sniegšanai iedzīvotājiem. 

KONTEKSTS:

Rīgas un Pierīgas pašvaldību apvienība "Rīgas metropole" šī gada jūnijā tikās ar finanšu ministru Arvilu Ašeradenu ("Jaunā Vienotība"), lai uzsāktu sarunas par pašvaldību finanšu izlīdzināšanas fonda šī brīža modeļa ietekmi uz Rīgas un Pierīgas attīstību un funkciju izpildi. 

Rīgas un Pierīgas pašvaldību apvienība "Rīgas metropole" apvieno Rīgu un teritoriju ap to. Tās kodolu veido Rīga un astoņi Pierīgas novadi un to pilsētas – Ādažu, Ķekavas, Mārupes, Olaines, Ropažu, Salaspils, Saulkrastu un Siguldas.  

Oficiālie valsts statistikas dati liecina, ka 2022. gadā Rīgā un Pierīgā dzīvoja 53% valsts iedzīvotāju, turklāt 2/3 valsts iekšzemes kopprodukta tiek saražota tieši Rīgas metropoles areālā.
 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti