Budžeta uzraugi iesaka uzmanīties ar nodokļu izmaiņām

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

Valdībai, plānojot darbu pie nodokļu izmaiņām, būtu svarīgi uzmanīgi novērtēt reformas īstermiņa un ilgtermiņa ekonomiskās, fiskālās un sociālās ietekmes, norādīja Fiskālā disciplīnas padoms (FDP), publiskojot jaunāko krīzes monitoringa ziņojumu. 

Šogad gan janvārī, gan februārī ir veiksmīgi izpildīts nodokļu iekasēšanas plāns, norādīja FDP.

Lai arī pēdējos gados Finanšu ministrijas nodokļu prognozēšana ir bijusi konservatīva, inflācijas samazināšanās un iespējamā recesija varētu ievērojami ietekmēt budžeta ieņēmumu samazināšanos, kas iepriekšējā gadā auga būtiskās inflācijas iespaidā.

Komentējot valdības sākto darbu pie nodokļu politikas pamatnostādnēm 2024.–2027. gadam, padome atgādināja, ka starptautiski pētījumi salīdzinoši augstu novērtē Latvijas nodokļu sistēmu.

Nodokļu sistēmas stabilitāte un nemainība ir vērtības pašas par sevi, it sevišķi augstas nenoteiktības laikos, norādīja FDP.

Padome gan respektē valdības deklarācijā noteikto uzdevumu uzlabot nodokļu sistēmu, tomēr arī vērsa uzmanību uz to, ka pirms izmaiņām būtu nepieciešams uzmanīgi novērtēt reformas īstermiņa un ilgtermiņa ekonomiskās, fiskālās un sociālās ietekmes.

KONTEKSTS:

Pēc 14.Saeimas vēlēšanām veidojot valdību, politiķi apņēmās "neraustīt nodokļu sistēmu" un izmaiņas veikt tikai reizi šī sasaukuma laikā. Finanšu ministrija gatavojās caurskatīt visus nodokļus, vai tie efektīvi strādā. Tāpat sākts darbs pie darbaspēka nodokļu pārskatīšanas, izveidojot jaunu sadarbības platformu.

Pēc 2023.gada budžeta apstiprināšanas sāka izskanēt atsevišķi konkrētāki priekšlikumi. Tā veselības ministre saskata iespēju veselības aprūpei novirzīt 14% no sociālā nodokļa, kas gan uzreiz izpelnījās kritiku. Savukārt finanšu ministrs rosinās diskusiju par banku virspeļņas nodokli.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti