Dienas ziņas

Kijiva piedzīvo spēcīgu Krievijas raķešu triecienu

Dienas ziņas

Daugavmalā demontē margas ar sirpjiem un āmuriem

Jauna sankciju kārta pret Krieviju

Eiropas Savienības dalībvalstis vienojušās par jaunām sankcijām pret Krieviju

Eiropas Savienības (ES) diplomātiem ir izdevies vienoties par jaunu, jau 12. sankciju kārtu pret Krieviju. Vienošanās vienprātīgi panākta vēstnieku līmenī, un tagad tiek gaidīta pakotnes oficiālā pieņemšana.

Ja salīdzina ar pirms gada decembrī pieņemto ES sankciju paketi, kas ieviesa Krievijas naftas importa aizliegumu visā blokā un kopā ar G7 noteica naftas cenas griestus, šī sankciju pakotne var likties mazāka.

Ar jaunajām sankcijām papildināts to personu un uzņēmumu skaits, pret kuriem noteiktas sankcijas. Sarakstam pievienoti 48 indivīdi un 73 juridiskas personas (t.sk. apdrošināšanas kompānija "AlfaStrakhovanie Group", Krievijas Finanšu izlūkošanas dienests).

Sankciju sarakstā pārstāvēts Krievijas militārais un aizsardzības sektors, iekļautas arī Baltkrievijas amatpersonas, kas atbalsta Krievijas agresiju Ukrainā. Tāpat arī ieviests jauns sankcionēšanas kritērijs – tas saistīts ar Krievijas sākto Rietumu uzņēmumu ekspropriāciju.

Uzlaboti aspekti, kas saistīti ar sankciju apiešanu, tai skaitā ieviesta klauzula "Nē – Krievijai", kas paredz, ka, piemēram, līgumos ar trešajām valstīm jāiekļauj prasība, ka tās nedrīkst sankcionētās preces pārdot tālāk uz Krieviju.

Precizēti importa liegumi no Krievijas – piemēram, Itālija iebilda, ka ES pilsoņiem neļauj iebraukt ES teritorijā ar automašīnām, kam ir Krievijas numuri. Latvijai ir izdevies nosargāt šo noteikumu, kas ļauj dalībvalstīm pašām lemt, ko darīt ar šīm automašīnām, kam ir Krievijas numuri, bet kas pieder ES pilsoņiem.

Sankcijas būs vērstas arī pret Krievijas dimantu importu
Sankcijas būs vērstas arī pret Krievijas dimantu importu

Noteikts arī tiešs un netiešs importa liegums Krievijas izcelsmes dimantiem. Tas darīts saskaņā ar G7 valstīm.

Noteikts arī importa liegums metāla izstrādājumiem – rūpnieciski apstrādātiem produktiem, kā vara stieplēm, alumīnija stieņiem un caurulēm, bet ne metālam kā izejmateriālam, un importa liegums arī Krievijas sašķidrinātajai naftas gāzei.

KONTEKSTS:

Pēc Krievijas pilna mēroga iebrukuma sākšanas Ukrainā pret to ieviesta virkne sankciju. Kamēr sankcijām pakļauto preču eksports uz Krieviju rūk, apjomi strauji auguši uz valstīm, kuras turpina tirdzniecību ar Krieviju. Tas radījis bažas par sankciju apiešanu, ko ierobežot ar jauniem pasākumiem cer Eiropas Komisija.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti