Dienas ziņas

Aug pieprasījums pēc bērnu psihiskās veselības speciālistiem

Dienas ziņas

Dienas ziņas

Skandināvu investoriem pieaug interese par Latviju

Skandināvu investoriem pieaug interese par Liepāju

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

Skandināvijas valstīm pieaug interese par biznesa attīstību Latvijā. Reaģējot uz to, Latvijas Investīciju attīstības aģentūra Norvēģijas pārstāvniecībā pat pieņēmusi papildu darbinieku investīciju piesaistei. Viena no pašvaldībām, kur jau kopš 2000. gadu sākuma koncentrējies liels Skandināvijas uzņēmumu skaits, ir Liepāja. Tur tiek veidoti arvien jauni industriālie parki, pievilinot potenciālos investorus ar labiekārtotu, rūpniecībai piemērotu vidi.

Uzņēmums ar Dānijas kapitālu "Kvist", kas Latvijā ir kopš 2011. gada, Liepājā 2021. gadā atklāja pīto mēbeļu cehu. Gada laikā 30 darbinieces nopin sēdekļus un atzveltnes 36 tūkstošiem krēslu, kas lielākoties tiek eksportēti uz Skandināviju.

"Ceļš ved caur Liepāju vai Kurzemes ostām, daļēji arī Klaipēdu. Kāpēc Liepāja? Viens iemesls – loģistika, otrs – no uzņēmuma viedokļa tā bija darbaspēka pieejamība," sacīja SIA "Kvist" Liepājas struktūrvienības vadītājs Ingus Palapis.

Arī uzņēmums ar Somijas kapitālu "Premekon" Liepājā ražotni atvēra 2021.gada nogalē. 9 strādnieki tur izgatavo metāla konstrukcijas, pārsvarā kāpņu balstus, kas 100% apmērā tiek eksportēti uz Somiju. Uzņēmuma apgrozījums pērn bija 1,3 miljoni eiro, un šogad tiek prognozēts neliels kāpums, jo stabilizējušās kara ietekmē sākotnēji traucētās izejmateriālu piegādes un svārstīgās cenas.

"Viens no kritērijiem bija Liepājas SEZ, kur var iegūt nodokļu atvieglojumus un citas priekšrocības. Sekoja citiem ārzemju uzņēmumiem – dāņiem, zviedriem. Te ir skandināvu vide. Viņi redzēja, ka uzņēmumi diezgan labi iejutušies," pastāstīja SIA "Premicon" direktors Edgars Anševics.

Abi iepriekš minētie uzņēmumi nomā telpas Liepājas Vecās ostmalas biznesa parkā, kuru kopš 2015. gada attīsta vietējie uzņēmēji, angāru būvniecībā investējot pašu un Eiropas fondu finansējumu – kopumā 5 miljonus eiro. Tas atmaksājies, jo šobrīd tur telpas nomā jau 22 uzņēmumi – gan Latvijas, gan Skandināvijas.

Drīzumā sāks būvēt vēl vienu angāru, par kura nomu jau līgumu noslēdzis kāds Zviedrijas uzņēmums, gada beigās solot izveidot līdz 50 jaunu darbavietu.

Situāciju raksturoja Liepājas Vecās ostmalas biznesa parka attīstītājs Jānis Akerfelds: "Šobrīd sakarā ar visām ģeopolitiskām situācijām mainās un transformējas visa biznesa vide.

Skandināvu uzņēmumi, kas strādāja iepriekš Ķīnā, nāk tuvāk mājām – uz Baltiju."

Tā kā Vecās ostmalas biznesa parka aptuveni 3 hektāru lielajā teritorijā vairs nav vietas attīstībai, tā saimnieki nupat iegādājās 10 hektāru lielo Liepājas bijušo Mašīnbūves rūpnīcas teritoriju.

Lielo interesi par Latviju un konkrēti Liepāju no skandināvu puses pamato arī Latvijas Investīciju un attīstības aģentūra (LIAA). "Vienmēr viens no investoru iemesliem, kāpēc investors meklē paplašināšanās iespējas ārpus mātes zemes, ir izmaksas, tajā skaitā darbaspēka izmaksas. Tomēr, cik skatāmies uz Liepāju, vidējā atalgojuma izmaksas tieši uzņēmumos, kur ir ārvalstu kapitāls, aug straujāk nekā vidēji Latvijā," zināja teikt LIAA direktora vietniece investīciju jautājumos Laura Štrovalde.

Pēc LIAA datiem, pērn ārvalstu uzņēmumi Latvijā investējuši aptuveni 500 miljonu eiro, un jauno projektu attīstītāju TOP 5 bija gan Skandināvijas uzņēmumi, gan investori no Vācijas un ASV.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti