Plāno veidot «Airbnb», «Booking» un citās platformās esošo tūrisma mītņu reģistru un regulējumu

Latvijā darbojas vairākas īstermiņa tūrismu mītņu tiešsaistes platformas, taču valstij nav precīzu datu par šo sektoru un ir bažas par ēnu ekonomikas riskiem, tāpēc nākotnē plānots izveidot vienotu šādu mītņu reģistru un, iespējams, noteikt arī kādus ierobežojumus un prasības, liecina valdībā izskatītais Ekonomikas ministrijas (EM) informatīvais ziņojums.

ĪSUMĀ:

  • Latvijā daudzi piedāvā naktsmītnes tiešsaistes platformās, bet precīzu datu nav.
  • EM atzīst: Šobrīd nav iespējams precīzi apzināt īstermiņa īres mītņu tirgus daļu.
  • Lai mazinātu ēnu ekonomikas risku, EM grib identificēt šīs mītnes un veidot reģistru.
  • EM: Jādefinē nosacījumi vai prasības īstermiņa īres mītnēm.
  • Nosacījumiem un reģistra vīzijai EM jāveido darba grupa.
  • Līdz nākamā gada beigām valdībā jāsniedz informatīvais ziņojums par risinājumiem.

Precīzu datu par īstermiņa īres tirgu nav

Īstermiņa īres mītņu darījumus Latvijā piedāvā dažādās tīmekļvietnēs un tiešsaistes platformās ar un bez rezervēšanas tiešsaistē iespējām, piemēram, ss.com, "Facebook", "AirBnB.com", "Booking.com", "Expedia.com", "Tripadvisor" u.c. 

Balstoties uz 2020. gadā noslēgto vienošanos starp "Eurostat" un četrām lielākajām naktsmītņu rezervēšanas platformām "Airbnb", "Booking", "Expedia Group" un "Tripadvisor", tiek iegūti eksperimentālie statistikas dati par rezervētajām naktīm Eiropas Savienības (ES) valstīs.

Saskaņā ar šiem datiem Latvijā 2021. gadā īstermiņa apmešanās vietās (viesu dzīvokļos, apartamentos, brīvdienu mājās, atpūtas namiņos, kotedžās un tml.), kuras rezervētas tiešsaistes platformās, tūristi pavadīja 700 900 nakšu (42,7% no visām naktīm pavadītas Rīgā, 26,8% – Kurzemē, 17,8%, – Pierīgā, 6,7%,– Vidzemē, 4,1% – Latgalē, un 2% – Zemgalē).

Par 2022. gadu "Eurostat" datubāzē ir pieejami dati tikai par pirmajiem deviņiem  mēnešiem, kas liecina, ka periodā no janvāra līdz septembrim tiešsaistes platformās rezervētas 866 800 nakšu.

Savukārt Latvijas Centrālās statistikas pārvaldes (CSP) pārskatā par viesnīcu un citu tūristu mītņu darbību iegūtie dati no attiecīgā tipa mītnēm (viesu dzīvokļi, apartamenti, brīvdienu mājas, atpūtas namiņi, kotedžas un tamlīdzīgās mītnes) liecina, ka tūristi 2021. gadā tajās pavadījuši 509 800 nakšu, bet 2022. gadā – 709 000 nakšu.

Daļa informācijas pārklājas tiešsaistes platformu datos un CSP pārskata datos, tādēļ šobrīd nav iespējams precīzi apzināt īstermiņa īres mītņu tirgus daļu, atzīst Ekonomikas ministrija.

Cīņai ar ēnu ekonomiku grib veidot īpašu reģistru

Īstermiņā izīrējamo mītņu īpašnieki var reģistrēties Valsts ieņēmumu dienestā (VID) kā saimnieciskās darbības veicēji vai kā mikrouzņēmuma nodokļa maksātāji, vai nereģistrēties VID kā saimnieciskās darbības veicēji, bet iesniegt VID izīrēšanas līgumu, kā arī var reģistrēt informāciju par sadarbības līgumu ar tiešsaistes rezervācijas platformām, bet par šiem darījumiem attiecīgi statistikas nav.

Lai mazinātu nereģistrētos darījumus un ēnu ekonomikas riskus un lai nodrošinātu pilnvērtīgu statistiku, apzinot patiesos īstermiņa īres mītņu tirgus apmērus,

Ekonomikas ministrijas ieskatā nepieciešams identificēt šīs mītnes jeb izveidot reģistru un jaunu datu uzskaites rīku.

Ekonomikas ministrijas ieskatā nebūtu jāaizliedz dzīvojamo māju un dzīvokļu izmantošanu tūrisma pakalpojumu sniegšanai, tomēr "nepārprotami jādefinē, kādi papildu ierobežojoši nosacījumi vai prasības būtu piemērojamas attiecībā uz īstermiņa īres mītnēm kā izmitināšanas pakalpojumu sniegšanas sektoru".

Ministrija norādīja, ka jau šī gada 1. janvārī spēkā stājās grozījumi likumā "Par nodokļiem un nodevām", kas uzliek par pienākumu digitālajām platformām sniegt informāciju par platformu pārdevēju ieņēmumiem, un nākotnē plānots noteikt automātisku informācijas apmaiņu no tiešsaistes platformām, kas ļaus  VID labāk izsekot tirgotājus, kas veic savu darbību tiešsaistes platformās, ieskaitot mājokļu saimniekus, kuri piedāvā īstermiņa īres pakalpojumus.

Regulējumu plāno izstrādāt darba grupā ar visām ieinteresētajām pusēm

Valdība, uzklausot ziņojumu, uzdeva Ekonomikas ministrijai līdz 31. novembrim izveidot darba grupu, iesaistot visas ieinteresētās puses, "lai kopīgi definētu, kādi ierobežojoši nosacījumi vai prasības būtu piemērojamas attiecībā uz īstermiņa īres mītnēm kā izmitināšanas pakalpojumu sniegšanas atsevišķu sektoru".

Tāpat šī darba grupa izstrādātu nepieciešamos grozījumus Tūrisma likumā vai citos spēkā esošajos tiesību aktos.

Savukārt līdz  2024. gada 31. decembrim plānots iesniegt valdībā informatīvo ziņojumu par jauna īstermiņa īres mītņu reģistra izveidi vai esošo datubāžu pielāgošanu Eiropas Parlamenta Regulai par datu vākšanu un kopīgošanu saistībā ar izmitināšanas vietu īstermiņa īres pakalpojumiem.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti