Dienas ziņas

Dienas ziņas

Dienas ziņas

(Zīmju valodā). Dienas ziņas

"Wizzair" pakāpeniski atstāj Rīgas lidostu

«Wizz Air» pakāpeniski atstāj Rīgas lidostu

Pirms vairākiem gadiem viena no Eiropā lielākajām lēto biļešu aviosabiedrībām "Wizz Air" no Rīgas lidostas piedāvāja plašu klāstu ar dažādiem galamērķiem. Šobrīd situācija mainījusies, lidsabiedrībai pakāpeniski Rīgas lidostu atstājot.

Lielāko pārvadāto pasažieru skaitu no Rīgas lidostas ungāru "Wizz Air" sasniedza 2019. gadā. No 2015. līdz 2020. gadam lidsabiedrības tirgus daļa Rīgas lidostā veidoja ap 8 līdz 9 procentiem. Šobrīd situācija mainījusies. Un, lai gan lidsabiedrība procentuāli joprojām ir trešā lielākā lidostā "Rīga", tās pasažieru tirgus daļa šā gada pirmajā ceturksnī vairs veidoja tikai nepilnus četrus procentus.

Sagaidāms, ka tā kritīsies vēl vairāk, jo "Wizz Air" paziņojusi, ka no rudens slēgs savu priekšpēdējo maršrutu no Rīgas.

Aviācijas eksperts Simons Bartkus norādīja, ka "Wizz Air" Latvijā jau pārstājusi veikt lielāko daļu lidojumu. "Vasarā viņiem palikuši tikai divi maršruti. No Rīgas uz Londonu, Lutonu un uz Kutaisi. Kad viņi beigs lidojumus uz Londonu šajā oktobrī, lidojums uz Kutaisi būs vienīgais "Wizz Air" maršruts no Latvijas," pastāstīja Bartkus.

Aviācijas eksperts kā potenciālos iemeslus šādai kompānijas rīcībai min lielo konkurenci Rīgā, kas to atšķir, piemēram, no abām Lietuvas lielākajām lidostām – Viļņas un Kauņas.

""airBaltic" ļoti aktīvi uzbrūk visiem saviem sāncenšiem, kas cenšas nostiprināties Rīgas lidostā. Tas ir dabisks solis no nacionālā un bāzes pārvadātāja puses. Tie parasti mēģina aizsargāt savu tirgu visos maršrutos. Tāpat arī "Ryanair" ir ļoti spēcīgi Rīgā.

Būt trešajiem ir ļoti grūti, jo tirgus lielums ir ierobežots," pauda Bartkus.

Aviokompānija atbildi uz jautājumiem par Rīgas lidostas pakāpenisko atstāšanu sniedza rakstiski:

""Wizz Air" ir pārstāvēts Baltijas valstīs, neskatoties uz lēnāku attīstību, ko kompānija piedzīvo, salīdzinot ar citiem tirgiem. "Wizz Air" kā dinamiska aviokompānija nepārtraukti pēta un meklē jaunus maršrutus. Tomēr šobrīd lidsabiedrība koncentrējas uz esošo maršrutu uzturēšanu."

Lidostā "Rīga" skaidro, ka viņu galamērķu skaitu "Wizz Air" solis neietekmēs. 

Lidostas "Rīga" pārstāve Ilze Salna norādīja, ka galamērķu ziņā lidosta "Rīga" ar aptuveni 100 galamērķiem vasaras sezonā ir atgriezusies pirmspandēmijas līmenī. "Arī aviokompāniju skaits, kas strādā lidostā, – 15, 16, 17 – ir apmēram tas pats, kas bija pirms pandēmijas," norādīja Salna.

Mazinoties "Wizz Air" piedāvājumam, jaunu lēto biļešu avio pārvadātāja ienākšana Baltijas tirgū ir maz ticama, norādīja aviācijas eksperts Bartkus. Pirms vairākiem gadiem neveiksmi šeit piedzīvoja britu "EasyJet". Eksperts cerības šajā ziņā liek uz lidsabiedrību "Norwegian", kas šeit jau darbojas, bet tuvāko gadu laikā savu tirgus daļu, īpaši Rīgā, varētu mēģināt palielināt.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti