Pēc hipotekāro kredītu pārkreditēšanas atvieglojumiem izmaiņas tirgū paredz nākamgad

Hipotekāro kredītu pārkreditēšanu citā finanšu iestādē Latvijas iedzīvotāji līdz šim izmantojuši visai maz – vidēji pārkreditē tikai 2% no kredītiem.  Citās Eiropas Savienības valstīs šis rādītājs ir no 13% līdz 35%. Latvijā pārkreditēšana bija dārga, pakalpojuma izmaksas varēja sasniegt 2–5% no kredīta atlikuma. Tāpēc tagad plāno šo procesu padarīt lētāku un vienkāršāku, vienlaikus sekmējot banku konkurenci, bet izmaiņas tirgū prognozē nākamgad.

Pēc hipotekāro kredītu pārkreditēšanas atvieglojumiem izmaiņas tirgū paredz nākamgad
00:00 / 03:58
Lejuplādēt

Plāno būtiski mazināt maksu par pārkreditēšanu

Kāpēc notiek hipotekāro kredītu pārkreditēšana? Galvenais iemesls ir citā kredītiestādē iegūt izdevīgākus kredīta atmaksas nosacījumus.

Latvijas Bankas ekonomists Kārlis Vilerts pieļāva, ka cilvēki par šo iespēju nezina, jo likums neļauj kreditētājiem savus pakalpojumus reklamēt. Līdz šim arī pārkreditēšanas process bija dārgs.

"Tur ir gan kredītu izsniegšanas komisija jaunajā bankā, gan ir tāda aiziešanas komisija esošajā bankā. Arī valsts pusē ir zināmi izdevumi. Piemēram, uz 50 000 kredītu pārfinansēšanas procesa izmaksas var sasniegt teju 1500 – diezgan būtisku summu, kas turklāt ir jāsamaksā uzreiz," stāstīja Vilerts.

Saeimā izskatīšanā iesniegtas izmaiņas, lai atvieglotu hipotekārā kredīta pārnešanu uz citu banku.

"Kādi priekšlikumi ir šajos normatīvajos aktos? Tiek atviegloti kredītu reklāmas ierobežojumi, līdz ar to bankām būs iespēja aktīvāk pārvilināt pie sevis klientus. Un tiks būtiski samazinātas pārkreditēšanās procesa izmaksas. Iepriekš minētajam 50 000 eiro kredītam maksimālajām summām vajadzētu būt ap 700 eiro, bet, ja banka ļoti vēlas pie sevis iegūt šo klientu un piešķir atlaidi pie jaunā kredīta izsniegšanas, tad tās izmaksas var pat būt tikai pārdesmit eiro, līdz ar to būtiski mazākas summas nekā pie pašreizējā regulējuma," skaidroja Vilerts.

Nozare izmaiņas atbalsta

Finanšu nozares asociācijas pārstāvis Edgars Pastars pastāstīja, ka bankas jau pirms sešiem gadiem noteikušas atvieglotu kārtību nekā iepriekš un nozare izmaiņas hipotekāro kredītu pārkreditēšanā atbalsta.

"Tas klientiem atvieglos administratīvos izdevumus un arī bankām, protams, šo procesu standartizēs. Regulējums paredz arī, ka klientam bankai, no kuras viņš aiziet, nebūs jāmaksā nekāda komisijas maksa, kas automātiski, protams, radīs klientiem lielāku pievilcību izmantot pārkreditēšanas iespēju," norādīja asociācijas pārstāvis.

"Jaunais regulējums arī samazina administratīvās darbības, kas jāveic bankai, no kuras klients aiziet, un process ir daudz vienkāršāks. Tas ļaus arī bankai, no kuras klients aiziet, izsniegt labāku piedāvājumu, kā rezultātā varbūt klients nekur neaizies, bet viņam būs mazāka procentu likme, ko būs piedāvājusi aizejošā banka, redzot jaunās bankas piedāvājumu," atzina Pastars.

Latvijas Kredītņēmēju asociācija ieceres vērtē pozitīvi

Latvijas Kredītņēmēju asociācijas valdes priekšsēdētājs Jānis Āboliņš sprieda, ka kredītņēmējiem interese par hipotekāro kredītu pārkreditēšanu šobrīd "nav tāda superaktuāla lieta".

"Bet, protams, cilvēki grib pārkreditēties, un bieži vien, protams, šis administratīvais un arī izdevumu slogs cilvēkus varbūt attur no tā visa," piebilda Āboliņš.

Viņš gan norādīja, ka Latvijā lielākā daļa tirgus pieder četrām lielākajām bankām, "un līdz ar to konkurence šobrīd ir diezgan ierobežota, bet  jebkurā gadījumā šis ir viens no soļiem, lai šo konkurenci veicinātu".

"Arī tad varētu tomēr Latvijā ienākt kādas citas bankas. Pašlaik mēs neredzam nekādus šķēršļus, kas varētu bremzēt šo procesu. Diemžēl ir arī tā, ka tad, kad šie likumi tiek pieņemti, pēc kāda laika arī parādās kādas problēmas. Bet šobrīd mēs tādus būtiskus trūkumus neredzam," sacīja Āboliņš.

Jaunā kārtība, visticamāk, stāsies spēkā nākamgad

Latvijas Bankas ekonomists Kārlis Vilerts uzsvēra, ka, visticamāk, jaunie noteikumi hipotekāro kredītu pārkreditēšanā stāsies spēkā nākamgad.

"Pieņemtais atbalsts kredītņēmējiem 30% apmērā no kopējiem procentu maksājumiem ir attiecināms uz kredītiem, kas ir izsniegti līdz 2023. gada oktobra izskaņai. Pārfinansējot kredītu, tiek slēgts jauns līgums, un līdz ar to šis atbalsts vairs kredītam nepienāktos. Visticamāk, šāda apmēra ietaupījumu pārkreditējoties būs grūti atrast un līdz ar to, visticamāk, šogad tāda aktīva klientu mobilitāte starp bankām nemaz nenotiks," prognozēja Vilerts.

KONTEKSTS:

Lai atvieglotu kreditētāja nomaiņu hipotekāro kredītu ņēmējiem, plāno samazināt šī pakalpojuma izmaksas, atcelt reklāmas aizliegumu hipotekārajiem kredītiem un noteikt, ka kredītņēmējam nebūs jāsaņem esošā kredīta devēja piekrišana, lai dotos pie citas kredītiestādes. To paredz valdībā atbalstītās izmaiņas Patērētāju tiesību aizsardzības un citos likumos.  

Iecerēts arī palielināt konkurenci starp hipotekāro kredītu sniedzējiem.

Par grozījumiem Patērētāju tiesību aizsardzības likumā un vēl trīs likumos, kas saistīti ar hipotekāro kredītu pārkreditēšanu, vēl lems Saeima.  

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti