«Altum» garantijas un portfeļgarantijas uzņēmējiem būs pieejamas līdz 2029. gadam

Piešķirot papildu Eiropas Savienības fondu finansējumu un precizējot atsevišķas normas regulējumā, Ministru kabinets otrdien, 5. septembrī, sēdē lēma pagarināt divas esošās "Altum" atbalsta programmas uzņēmējiem līdz 2029. gada beigām, informēja Ekonomikas ministrijā (EM).

Šīs programmas ir portfeļgarantijas sīko (mikro), mazo un vidējo saimnieciskās darbības veicēju – juridisko personu – kreditēšanas veicināšanai, kā arī garantijas saimnieciskās darbības veicējiem konkurētspējas uzlabošanai.

Garantija kalpo kā papildu nodrošinājums uzņēmuma saistībām bankā. Kredīta garantiju izsniedz uzņēmumiem, kuriem ir nepietiekošs nodrošinājums, lai saņemtu aizdevumu vai lai saņemtu aizdevumu nepieciešamajā apmērā, bet ir caurspīdīga finanšu vēsture un pozitīva kredītspēja, skaidroja EM.

Atbalsta programmai portfeļgarantijām sīko (mikro), mazo un vidējo saimnieciskās darbības veicēju – juridisko personu – kreditēšanas veicināšanai papildu piešķirts finansējums ir 9,87 miljoni eiro (t.sk. ES fondu 2021.–2027. gada plānošanas perioda finansējums 8,39 miljoni eiro un valsts budžeta finansējums 1,48 miljoni eiro).

Savukārt atbalsta programmai par garantijām saimnieciskās darbības veicējiem konkurētspējas uzlabošanai papildu piešķirts finansējums 29,61 miljona eiro apmērā (t.sk. ES fondu 2021.–2027. gada plānošanas perioda finansējums 25,17 miljoni eiro un valsts budžeta finansējums 4,44 miljoni eiro).

Abās atbalsta programmās:

  1. paplašināts līdzšinējais atbalsta saņēmēju loks ar mazas vidējas kapitalizācijas sabiedrībām un vidējās kapitalizācijas sabiedrībām;
  2. papildināts neatbalstāmo nozaru saraksts, tajā iekļaujot zemes iegādi, ja summa pārsniedz 10% no attiecīgās darbības kopējiem attiecināmajiem izdevumiem, vai attiecībā uz pamestām teritorijām un bijušajām rūpniecības teritorijām, kurās ir ēkas, minēto ierobežojumu palielina līdz 15% no garantētā finanšu pakalpojuma summas);
  3. papildinātas atbalstāmās aktivitātes, paredzot atbalstu garantiju veidā arī digitalizācijai un automatizācijai.

Plānots, ka līdz 2029. gada 31. decembrim garantiju programmas ietvaros tiks atbalstīti 310 uzņēmumi, piesaistot privātās investīcijas 130 miljonu eiro apmērā, savukārt portfeļgarantiju programmas ietvaros kopumā tiks atbalstīti 235 uzņēmumi, piesaistot privātās investīcijas 110 miljonu eiro apmērā.

Līdz šim "Altum" kopumā ir atbalstījis 832 komersantus par kopējo garantijas summu 199,09 miljoni eiro. Darījumu ziņā 30% apstrādes rūpniecības nozarē, 29% garantiju portfeļa veido darījumi tirdzniecības nozarē, kā arī 27% būvniecības nozarē.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti