Dienas ziņas

Eksotiskās sēnes trifeles audzētāji Latvijā azartu nezaudē

Dienas ziņas

(Zīmju valodā). Dienas ziņas

Ludzas novadā darbu sāk jauna saules elektrostacija

Ludzas novadā sāk strādāt jauna saules elektrostacija; plānots būvēt vēl septiņas

Ludzas novadā izbūvēta un ekspluatācijā nodota jauna saules elektrostacija ar jaudu 2,8 megavati. Tā ir viena no kopumā astoņām saules elektrostacijām, ko tuvākajā nākotnē iecerējis izbūvēt Latvijas investīciju uzņēmums ar mērķi stiprināt valsts enerģētisko neatkarību. Izveidei tikuši piesaistīti nepilni divi miljoni eiro. 

Saules elektrostacija tieši pie iebraukšanas Zilupē tapusi nepilna gada laikā. Vietā, kur agrāk bija aizaugusi pļava, tagad uzstādīti 5000 saules paneļu.

"Šī elektrība, kas šeit tiek saražota, iet tālāk uz apakšstaciju, kur viņa tālāk tiek izdalīta. Un tas bija viens no galvenajiem faktoriem tajā laikā, kad mēs šo jaudu jeb vietu meklējām, tad Zilupes apakšstacija bija viena no tām, kur bija šī brīvā jauda pieejama," skaidroja "Saules Energy" valdes prieksšēdētājs Artūrs Plūme.

Atklāts saules paneļu parks Zilupē
Atklāts saules paneļu parks Zilupē

Iecerēts, ka Zilupes saules elektrostacija gadā saražos ap 3000 megavatstundu elektrības. Eksperti lēš, ka tas ir pietiekami, lai ar elektrību apgādātu aptuveni 1300 mājsaimniecības. Lai gan pirmie te saražoto elektrību patērēs zilupieši, ieguvēji ir visi Latvijas iedzīvotāji.

"Mēs jau faktiski esam liecinieki šim saules parku bumam, kaut vai skatoties pagājušās nedēļas svētdienā, ka faktiski visu dienu gandrīz vai bija saules enerģija un faktiski cena jau bija 0 [eiro] un pat dažbrīd mīnusā.

Ja ne šogad, tad nākošgad saulainās dienās mēs noteikti varēsim jau paši sev nodrošināt ar saules enerģiju nepieciešamo jaudu,"

pauda uzņēmuma "Sadales tīkli" valdes priekšsēdētājs Sandis Jansons. Turklāt tas esot būtisks solis, lai stiprinātu Latvijas enerģētisko neatkarību.

 "Viens, ka mums vasarā nav hidroelektrostaciju, mums iztrūkst ūdens Daugavā, lai ražotu elektrību. Tad mums ir jāimportē. Un otrs – mēs redzam, kas notiek Ukrainā. Mēs redzam, cik vecā padomju centralizētā energosistēma ir būvēta uz padomju bāzes. Arī Latvijā tāda ir.

Ja uzlaiž gaisā raķeti un šo centrālo sistēmu izlaiž no ierindas, visiem nav elektrības.

Šis ir simboliski signāls šeit pat robežai, Krievijai, ka mēs esam gatavi atteikties no šīs Padomju Savienības sistēmas un pieslēgties Eiropas sistēmai.

Mums ir jāveic desinhronizācija," norādīja Saeimas Vides, klimata un enerģētikas apakškomisijas priekšsēdētājs Andris Kulbergs ("Apvienotais saraksts"). 

Uzņēmuma "Sadales tīkls" valdes priekšsēdētājs atklāja, ka ik dienu elektrotīklam tiek pieslēgtas piecas līdz desmit dažādu jaudu saules paneļu sistēmas, vēl virkne saules paneļu parku ir izbūves stadijā. Tā rezultātā tuvākajā nākotnē iezīmējas izaicinājums, kā un kur uzglabāt atjaunīgo enerģiju.

"Mūsu izsniegto atļauju ir tieši tik daudz, cik mūsu sadales tīkli spēj paņemt pretī. Un tur nevajadzētu būt problēmām. Cits stāsts ir, kur mēs to elektroenerģiju varam patērēt, novirzīt. Vai mēs viņu varam eksportēt un kļūt par enerģijas eksportētāju valsti," stāstīja Jansons.

Līdztekus Zilupei Latvijas investīciju uzņēmums plāno izveidot vēl septiņas jaunas saules elektrostacijas, tostarp Valmieras, Rūjienas, Inčukalna, Kokneses, Carnikavas, Cēsu un Daugavpils apkārtnē, kopumā ieguldot aptuveni 50 miljonus eiro.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti