Pētījums: Latvijas vērtīgākie uzņēmumi ir «Swedbank Baltics», «Latvenergo» un «Latvijas Valsts meži»

Publiskots biržas "Nasdaq Riga" un "Prudentia" veidotais 2023. gada Latvijas vērtīgāko uzņēmumu TOP101. Otro gadu pēc kārtas Latvijas vērtīgākā uzņēmuma statusu ieguvusi AS "Swedbank Baltics", otrajā vietā ierindojās ikgadējais topa līderis valsts AS "Latvenergo", savukārt trešajā – valsts AS "Latvijas Valsts meži" (LVM), informēja topa veidotāji.

"Swedbank Baltics" salīdzinājumā ar iepriekšējo gadu ir spējusi pieaudzēt savu vērtību par 7 procentpunktiem. "Latvenergo" uzrādījis savu līdz šim augstāko – 2,912 miljardu eiro – uzņēmuma vērtību, kas ir par 19% lielāka nekā pērn. Savukārt LVM vērtība aplēsta 2,206 miljardu eiro apmērā, kas pēc vērtības krituma pērn šogad iezīmē būtisku – 64% – pieaugumu.

TOP101 liecina, ka par ceturto vērtīgāko uzņēmumu atzīts SIA "Mikrotīkls", kam seko SIA "Maxima Latvija", valsts AS "Augstsprieguma tīkls", SIA "Kronospan Riga", AS "Elko grupa", SIA "Latvijas Mobilais telefons", bet topa desmitnieku noslēdz SIA "Rimi Latvia".

Šī gada lielākais izrāviens ir valstij daļēji piederošajai AS "AirBaltic Corporation", kam šogad ir izdevies par 115% audzēt vērtību, kas sasniegusi 299,82 miljonus eiro.

TOP101 ir 16 jaunpienācēji, kuru kopējā vērtība ir 1,267 miljardi eiro. Salīdzinājumā ar pagājušā gada topu vērtības sadalījums starp jaunpienācējiem ir izkliedētāks. Vērtīgākais jaunpienācējs AS "Discover Car Hire", kas veido 11% no kopējās jaunpienācēju vērtības.

Savu pirmo Latvijas vērtīgāko uzņēmumu TOP101 tā veidotāji "Prudentia" un "Nasdaq Riga" publicēja pirms 18 gadiem. Par spīti karam Ukrainā un enerģijas cenu kāpumam, kas negatīvi ietekmēja lielu ekonomikas daļu, TOP101 kopējā vērtība salīdzinājumā ar pagājušā gadu ir augusi par 5%, sasniedzot 26,6 miljardus eiro.

Kopējo topa vērtības pieaugumu pamatā veido tā līderu trijnieka vērtības pieaugums, tādejādi demonstrējot vērtības koncentrēšanos ap lielākajām TOP101 kompānijām.

"2023. gada Latvijas vērtīgāko uzņēmumu TOP101 parāda, ka, neskatoties uz dažādām krīzēm un globālu nestabilitāti, Latvijas uzņēmumi turpina savu attīstību. Konflikti un pandēmijas ir pārbaudījuši mūsu uzņēmēju izturību un pielāgošanās spējas. Īpaši Latvijas privātā kapitāla uzņēmumi ir parādījuši uzteicamu veiktspēju, turpinot nodrošināt konkurētspējīgu preču un pakalpojumu klāstu iekšējā tirgū, gan ārpus tā. Šie uzņēmumi ne tikai veicina Latvijas ekonomikas izaugsmi, bet arī nostiprina savas pozīcijas kā TOP101 vērtīgākie uzņēmumi, liekot mums cerēt uz vēl spēcīgāku un dzīvotspējīgāku uzņēmējdarbības vidi nākotnē," sacīja TOP101 veidotājas "Prudentia" vadošais partneris Kārlis Krastiņš.

Savukārt biržas "Nasdaq Riga" vadītāja Liene Dubava atzīmēja: "Uzņēmumu vērtības pieaugumu sekmē laba korporatīvā pārvaldība un akcionāru un vadības spēja precīzi noformulēt un realizēt ambiciozus attīstības mērķus. Laba korporatīvā pārvaldība ir neatņemama biržā kotētu uzņēmumu biznesa stratēģijas sastāvdaļa, un to apliecina ne vien vārdi, bet arī skaitļi – biržas uzņēmumiem, kas iekļuvuši Latvijas vērtīgāko sarakstā, korporatīvās pārvaldības rādītāji ir teju divas reizes augstāki nekā pārējiem topa uzņēmumiem kopumā."

2023. gada Latvijas vērtīgāko uzņēmumu TOP101 aplūkojams šeit.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti