VID aicinājumam atgūt pārmaksātos nodokļus atsaukušies 7600 no 81 tūkstoša uzrunāto

Valsts ieņēmumu dienests (VID) informējis 81 000 iedzīvotāju par iespēju saņemt atpakaļ iedzīvotāju ienākuma nodokļa pārmaksu par 2022. gadu, bet vēstulei atsaukušies 7660 cilvēku, Latvijas Radio pastāstīja VID Nodokļu pārvaldes Fizisko personu deklarāciju uzskaites daļas vadītāja Dace Ķirse-Ķirša.

VID Nodokļu pārvaldes Fizisko personu deklarāciju uzskaites daļas vadītāja Dace Ķirse-Ķirša
00:00 / 00:00
Lejuplādēt

No kopumā 81 tūkstoša VID izsūtīto vēstuļu daļa nosūtīta elektroniskās deklarēšanas sistēmā (EDS), bet daļa – papīra vēstules veidā, pastāstīja Ķirse-Ķirša. Atpakaļ VID saņēmis 7660 uzrunāto cilvēku iesniegumus.

VID skaidroja, ka uzrunāti tie cilvēki, kuriem pēc VID rīcībā esošās informācijas varētu būt izveidojusies iedzīvotāju ienākuma nodokļa pārmaksa par 2022. gadu, bet viņi nav pieprasījuši to atpakaļ ar gada ienākumu deklarācijas iesniegšanu.

Summas, kādas šie cilvēki varētu atgūt, ir dažādas, sacīja Ķirse-Ķirša.

Vienlaikus viņa atgādināja, ka pirmdiena, 2. oktobris, ir pēdējā diena, kad iedzīvotāji EDS var pieteikties automātiskai nodokļu pārmaksas atmaksai par 2022. gadu.

Iesniegums pieejams EDS sadaļā "Sagatavot dokumentu no veidlapas" – "Iedzīvotāju ienākuma nodokļa dokumenti" –  "Iesniegums automātiskai nodokļa atmaksas saņemšanai, neiesniedzot gada ienākumu deklarāciju".

Nodokļa pārmaksu par 2022. gadu VID pārskaitīs līdz 2023. gada 31. decembrim.

Ķirse-Ķirša skaidroja, ka gadījumā, ja šis iesnieguma sniegšanas termiņš, 2. oktobris, tiks nokavēts, pārmaksātos nodokļus par 2022. gadu joprojām varēs atgūt, iesniedzot gada ienākumu deklarāciju.

VID pārstāve apstiprināja, ka iespēja atgūt pārmaksātos nodokļus automātiski būs pieejama arī turpmāk, iesniegums katru gadu nebūs jāsniedz atkārtoti.

Iesniegumu vajadzības gadījumā iedzīvotājs var arī atsaukt.

Ķirse-Ķirša skaidroja, ka gadījumos, ja attaisnotajos izdevumos iekļaujami tādi izdevumi, kas netiek atmaksāti automātiski, piemēram, izdevumi par izglītību vai medicīniskiem pakalpojumiem, joprojām jāiesniedz gada ienākumu deklarācija, jo šos pārmaksātos nodokļus VID automātiski nevar atmaksāt.  

KONTEKSTS:

Laikā no 2023. gada 1. marta līdz 28. augustam VID ir iesniegtas 1 026 289 gada ienākumu deklarācijas, no kurām 840 004 deklarācijās cilvēkiem tika aprēķināta iedzīvotāju ienākuma nodokļa pārmaksa 295,86 miljonu eiro apmērā.

Uz šī gada 28. augustu no tiem ir atmaksāti 273,88 miljoni eiro. 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti