«Būs, ko iespringt.» Kā Kurzemē gatavojas viesu pieplūdumam uz pasaules rallija čempionātu

Kurzemē tūrisma centri nopietni gatavojas vasarā gaidāmajam Starptautiskās Automobiļu federācijas (FIA) pasaules rallija čempionāta posmam, kas gaidāms no 18. līdz 21. jūlijam un Latvijā notiks pirmo reizi. Viens no lielākajiem izaicinājumiem viesmīlības nozarē strādājošajiem būs uzņemt atbraukušos rallija apmeklētājus, jo tas jau ir karstākais tūrisma sezonas mēnesis. "Būs, ko iespringt" un liels eksāmens nozarei, bet vienlaikus laba iespēja viesmīlības jomas pārstāvjiem – tā gaidāmo viesu pieplūdumu komentē nozares pārstāvji.

Jaunas kempinga vietas un naktsmītnes – tūrisma nozare Kurzemē pošas pasaules rallija čempionātam
00:00 / 00:00
Lejuplādēt

"Būs, ko iespringt"

Lai arī viesu mājas un apartamenti joprojām daudzviet pieejami, tomēr lielajām grupām atrast viesnīcu, piemēram, Liepājā vairs nav iespējams. Naktsmītnes, kā tas ir katru vasaru, ir gandrīz nepieejamas arī Pāvilostā.

Karostas cietuma administratore Lāsma Ruzgailo Latvijas Radio izrāda teritoriju, ko jūlijā plāno pielāgot rallija apmeklētāju vajadzībām. Tieši Karostā blakus Ziemeļu molam atradīsies rallija servisa parks, kur jau sākta teritorijas labiekārtošana, tāpēc tikšot domāts, kā sasparoties arī Karostas cietuma kafejnīcai.

"Redziet, mums te ir skaists un plašs laukums, kur var izvietot kemperus. Laukums ir atbrīvots, tālāk skatīsimies par elektrības pieslēgumiem, cik daudz varam nodrošināt, arī kanalizāciju, lai varam iztukšot kemperus," viņa sacīja.

Laukums pie Ziemeļu mola, kur būs servisa parks.
Laukums pie Ziemeļu mola, kur būs servisa parks.

Karostā sarosījušies arī citi, un tas ir vēl viens ieguvums, kas saistīts ar rallija notikumu, skaidroja Liepājas reģiona tūrisma informācijas biroja valdes locekle Sintija Pusaudze: "Es zinu, ka veidojas jaunas naktsmītnes Karostā, kas ir pamanījušas šo situāciju ar naktsmītņu trūkumu un operatīvi ir reaģējuši, savos īpašumos piedāvājot nakšņot, protams, tādos vienkāršākos numuros, tās nebūs pieczvaigžņu viesnīcas. Arī tas ir pienesums, ka uzņēmēji iespringst, ka kaut ko vajadzētu pabeigt ātrāk."

Savukārt Dienvidkurzemes novada tūrisma centra direktore Ieva Skābarde uzsvēra, ka Liepājas, Kuldīgas, Dienvidkurzemes, Talsu un Tukuma tūrisma centri strādājot ciešā sasaistē ar rallija rīkotājiem un daudz jau esot paveikts. "Google Maps" platformā tiek veidota ēdinātāju un kempingu vietu karte, lai būtu viegli orientēties.

Grūtāk gan būšot tiem, kuri gribēs atrast naktsmītnes, piemēram, Pāvilostā.

"Pāvilostā tā ir katru gadu, vietu ir par maz, bet gribētāju ir par daudz. Bet vēl ir mums lielie kempinga laukumi, kur kemperi var palikt. Tepat Tāšos ir izveidots speciāli uz rallija laiku. Tāpat ēdinātāji domā. Tieši tajās dienās būs mājas kafejnīcas, kad būs rallijs. Būs, ko iespringt," skaidroja Skābarde.

Liepājas reģiona tūrisma informācijas biroja valdes locekle Sintija Pusaudze atklāja, ka šobrīd Liepājā ir pieejami labi apartamenti, ir atsevišķas vietas arī viesu namos, taču grūtības rodas lielākam grupām.

"Mums ir nākuši vairāki pieprasījumi, kur ir lūgums pēc 44 vienvietīgiem numuriem 4 un 5 zvaigžņu viesnīcās. To mēs vairs nevaram piedāvāt, jo visas mūsu pilsētā esošās viesnīcas jau pagājušā gadā bija rezervētas komandām, pavadošām personām, organizatoriem un sponsoriem. Šobrīd lielās viesnīcas piepildās kaimiņu pilsētā Palangā un Rīgā, jo, kā zinām, rallija atklāšana ir Rīgā pie Brīvības pieminekļa, pirmais ātrumposms Biķernieku trasē, tālāk Tukums un Talsi."

Liels eksāmens tūrisma nozarei

Viesu mājas "Vērbeļnieki" un vasaras kafejnīcas "Siena šķūnis" saimnieks Klāvs Vikmanis uzsvēra, ka šāda mēroga notikums noteikti ir pienesums ēdinātājiem un citiem viesmīlības jomā strādājošajiem, vienlaikus tā ir atpazīstamība, taču tas būs arī izaicinājums, jo pasaules rallija čempionāta posms Latvijā notiek tieši karstākajā tūrisma sezonā.

"Tas arī rada haosu, jo, kad ir nenormāls pieplūdums, kādu viņi sola, tad mēs to nevaram nodrošināt. Tas ir aktīvais tūrisma sezonas laiks, tad tāpat viss būs. Vai nu kāds paliks bez naktsmājām, vai cilvēki, uzņēmēji saskrūvē cenas, tad maksā dubultā vai trīskārši. Kā tas bija ar "Prāta vētras" koncertu, laicīgi zina, ka būs, aiztaisa ciet, un tad ir tādas cenas! Ir, kas arī maksā," viņš norādīja.

Ieva Skābarde Latvijas Radio atklāja, ka īpaši pat uzrunājuši tūrisma uzņēmējus mākslīgi neradīt augstu cenu kāpumu. Labā ziņa ir tā, ka rallijs nenotiek tikai vienā vietā, bet posmi ir dažādās vietās Kurzemē, sākot no Liepājas līdz Talsiem un Tukumam.

"Tā lielākā drūzma sāksies divas nedēļas pirms, kad nāks tas fans parastais, kurš šobrīd vēl guļ. Tagad ir aktīvas komandas un lielās fanu grupas. Tad sāksies tas lielākais bardaks," viņa norādīja.

Tas būs īsts pārbaudījums un eksāmens tūrisma nozarei, jo ralliju apmeklēs ap 50 tūkstoši fanu, daudzi ar savām ģimenēm.

Zviedrijas un Igaunijas pieredze apliecina, ka rallijs rada lielu apgrozījumu uzņēmējiem.

Liepājas reģiona tūrisma informācijas biroja valdes locekle Sintija Pusaudze norādīja: "Tas būs smags tests, jo mums būs jāuzņem cilvēki papildus jau tā karstajai vasaras sezonai. Ja spēsim parādīt kvalitatīvu servisu, viņi atgriezīsies pie mums atvaļinājumā, tas būs lielākais pienesums, jo mārketings, ko izvērtīs pasaules rallija čempionāts, mums nav paceļams pat desmit gadu laikā."

Rallija rīkotāji cieši sadarbojas ar Kurzemes tūrisma centriem, lai risinātu aktuālos jautājumus. Nākamā tikšanās ar rallija rīkotājiem gaidāma jūnija sākumā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti