ASV «First Republic Bank» pārņemšana radījusi kārtējo satraukumu finanšu tirgos

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

Satricinājumi Amerikas Savienoto Valstu (ASV) finanšu sektorā turpinās. Šonedēļ finanšu regulatori pārņēmuši grūtībās nonākušo Kalifornijas banku "First Republic Bank". Pēc šī lēmuma ASV biržās jau kritušās akciju cenas.

ĪSUMĀ:

  • 1985. gadā dibināta "First Republic Bank" pērn bija 14. lielākais aizdevējs ASV.
  • Banka pagājušajā nedēļā atklāja – zaudēti aptuveni 100 miljardi dolāru noguldījumu.
  • Regulators banku slēdza un par tās pārņēmēju iecēla "JPMorgan Chase Bank".
  • "First Republic Bank" krahs ir lielākais kopš 2008. gada.
  • Pēc lēmuma par pārņemšanu ASV biržās kritās akciju cenas.
  • Tikmēr "JP Morgan" akcijas pieauga par vairāk nekā 2%.
  • Analītiķi: situācija nav līdzīga 2008. gada finanšu krīzei, tomēr ir problemātiska.   

1985. gadā dibinātās "First Republic Bank" galvenais birojs atrodas Sanfrancisko, bet tā ir pārstāvēta arī ASV Austrumkrastā, tostarp Ņujorkā un Floridā. Pagājušā mēneša sākumā bankas vērtība bija vairāk nekā 20 miljardi dolāru, un tā bija pazīstama ar savu lielo mājokļu kredītu biznesu un stabilu turīgo klientu skaitu.

Pagājušā gada beigās tas bija 14. lielākais aizdevējs ASV.

Tomēr pēc tam, kad marta sākumā sabruka divas citas ASV bankas – "Silicon Valley Bank" un "Signature Bank" – grūtībās nonāca "First Republic Bank". Jau tad pastāvēja bažas, ka šī reģionālo banku līdere varētu būt nākamā, kas piedzīvotu krahu. Un tā tas arī notika.

Banka pagājušajā nedēļā atklāja, ka tā ir zaudējusi aptuveni 100 miljardus dolāru noguldījumos.

ASV Federālā noguldījumu apdrošināšanas korporācija šonedēļ paziņoja, ka Kalifornijas regulatori ir slēguši "First Republic Bank" un iecēluši par tās pārņēmēju "JPMorgan Chase Bank".

Lai aizsargātu noguldītājus, Federālā noguldījumu apdrošināšanas korporācija noslēdza pirkuma un pārņemšanas līgumu ar "JPMorgan", lai pārņemtu visus "First Republic Bank" noguldījumus un visus aktīvus. 84 filiāles astoņos štatos šonedēļ atsākušas darbu kā "JPMorgan" filiāles.

"First Republic Bank" krahs ir lielākais kopš 2008. gada un jau trešais ASV banku sektorā kopš marta.

ASV prezidents Džo Bidens steidza mierināt sabiedrību, ka pārņemšana bija nepieciešama tieši tādēļ, lai banku sistēma būtu droša un stabila.

"Man ir prieks, ka regulatori ir veikuši pasākumus, lai veicinātu "First Republic Bank" pārdošanu un nodrošinātu, ka visi noguldītāji ir aizsargāti un nodokļu maksātāji necieš," sacīja Baidens.

"Šīs darbības ir paredzētas, lai banku sistēma būt droša un stabila. Esmu aicinājis Kongresu dot regulatoriem instrumentus, lai banku vadītājus varētu saukt pie atbildības. Un es esmu aicinājis regulatorus pastiprināt lielo un reģionālo banku regulējumu un uzraudzību. Un mums ir jāizdara viss, lai mēs vairs neatgriežamies šajā pozīcijā. Un es domāju, ka mēs esam uz pareizā ceļā, lai varētu to sasniegt," paziņoja ASV prezidents.

Pēc lēmuma par "First Republic Bank" pārņemšanu ASV biržās kritās akciju cenas.

Tikmēr "JP Morgan" akcijas pieauga par vairāk nekā 2%. "Cresset" vecākais investīciju speciālists Džeks Ablins norādījis, ka vēl paies ilgs laiks, līdz tiks mazinātas investoru bažas par problēmām banku sektorā.

Analītiķi gan joprojām mierina, ka situācija nav līdzīga 2008. gadā piedzīvotajai finanšu krīzei, tomēr ir problemātiska.

To norādīja arī analītiķis Ksavjērs Deivids.

"Sajūta ir tāda, ka tas vēl nav sistēmiski, bet ļoti problemātiski. Un es domāju, ka tiek mēģināts pasargāt banku sistēmu no visām šīm ķibelēm un novērst sistēmiskuma veidošanos," sacīja Deivids.

"Bet, tāpat kā katrā no šāda veida gadījumiem, mēs atklājam visas šīs neizdarības. Mēs atklājam kļūmes un regulējuma nepilnības. Piemēram, ziņojums par "Silicon Valley Bank" uzsvēra, ka federālie regulatori aizmiga pie slēdža. Viņiem vajadzēja kaut ko darīt. Tāpat kā šeit mēs esam nonākuši pie tā ar citu banku, un ir vairāk nekā iespējams, ka būs virkne jaunu atklājumu par "First Republic Bank"," pauda Deivids.

Tiek norādīts, ka "First Republic Bank" gadījumā bankai neesot bijušas sistēmiskas problēmas, taču tās klienti krituši panikā, kā rezultātā banka cietusi.

Bankas cieš arī no procentu likmju kāpuma, skaidroja eksperti, norādot, ka tās arī turpinās ciest, jo likmes tiks celtas arī turpmāk, tostarp šonedēļ.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti