Tieši decembris un īpaši svētku laiks ir brīdis, kad francūžu mājās tradicionālā zosu vai pīļu aknu pastēte jeb “Fuagrā” ir lielā cieņā. Tās īpašā garša liek aizmirst veidu, kādā ēdiens iegūts. Taču dzīvnieku draugi un daudzu valstu valdības to francūžiem atgādina visai tiešā veidā. Jau vairākus gadus “Fuagrā” ir aizliegts ievest, piemēram, Lielbritānijā, Vācijā, Norvēģijā, Izraēlā, Indijā, vairākos Amerikas štatos. Problēma tāda, ka, lai iegūtu īpašo pastēti, mājputnus baro ar varu, lai iegūtu lielu un treknu aknu.
Zinātnieku un lauksaimnieku grupa Francijas laukos tagad mēģina turpināt seno tradīciju, bet ar jaunām metodēm, bez piespiedu barošanas. Viņu vidū Valērija un Marina Foserī, kuras cer radīt tādu pastēti, ko varēs eksportēt arī uz ASV.
“Es to daru aiz sava aicinājuma, lai izbeigtu putnu barošanu ar varu," akcentērja Valērija. “Šī ir agrīnā lopbarība. Mēs nevaram viņiem dot nogatavojušos kukurūzu, kad viņi ir pīlēni. Viņi ir pārāk mazi," teica Valērija.
Taču process nav viegls, jo, skaidri apzinoties, ka “Fuagra” netop dzīvniekiem draudzīgākajā veidā, patērētāji ir izvēlīgi un nebūs viegli panākt tradicionālā produkta garšu, “Mēs zinām, ka tas tomēr strādās. Tagad mūsu uzmanības centrā ir viendabīgas produkcijas iegūšana. Zosis pašas var izveidot tauku aknas bez piespiedu barošanas," norādīja zinātniece Ženevjēva Benarda.
Zinātnieki uzskata, ka putniem draudzīgāka īpašo aknu iegūšana Francijā neizbēgami kļūs arvien izplatītāka, jo to arvien vairāk piespiedīs gan starptautiskais tirgus, gan pašmāju pircēji. Tomēr jārēķinās, ka vismaz pagaidām jaunajā metodē iegūtais produkts veikalu plauktos būs krietni dārgāks.