Kultūras rondo

Venēcijas arhitektūras biennālē atklāts Latvijas paviljons

Kultūras rondo

Jānis Znotiņš vēlas, lai bērni dzīvo līdzi Anneles pasaulei jaunajā iestudējumā

Latviešu teātra pirmsākumi pirms 150 gadiem

Teātra muzejā svinēs latviešu teātra 150. gadskārtu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

2. jūnijā, atzīmējot latviešu teātra 150. gadskārtu, Latvijas Kultūras akadēmijas (LKA) Eduarda Smiļģa Teātra muzeja pagalmā atklās foto sienu, kur atspoguļosies latviešu teātra pirmsākumi. Šajā dienā muzejs būs atvērts apmeklētājiem bez maksas.

Muzeja vadītājs, teātra pētnieks Jānis Siliņš Latvijas Radio raidījumā “Kultūras Rondo” stāstīja, ka jaunā foto siena iepazīstinās ar Nacionālā teātra, Dailes teātra, Liepājas teātra, Valmieras drāmas teātra pirmsākumiem apmēram simts attēlos.

Siliņš arī atklāja, ka latviešu teātra sākotni var saistīt ne tikai ar 2. jūniju 1868. gadā, kad pirmā teātra izrāde Rīgā latviešu valodā notika Strēlnieku dārzā celtās Strēlnieku biedrības vingrošanas zālē "Turnhalle”. Tika izrādīta Aleksandra Johana Stendera lokalizētā dāņu rakstnieka Ludviga Holberga komēdija "Kalna Jeppe” ar latvisko nosaukumu "Žūpu Bērtulis”.

Latviešu teātra pirmsākumus var saistīt arī ar Šillera “Laupītāju” iestudējumu Dikļos vēl pirms 50 gadiem un ar Apriķu mācītāja Elferfelda 19. gadsimta sākumā latviski sarakstīto lugu “Tā dzimšanas diena”.

"Žūpu Bērtuļa” izrādi organizēja Rīgas Latviešu biedrības priekštece "Rīgas Latviskas palīdzības biedrība priekš trūkumu ciezdamiem igauņiem” ar nolūku vākt līdzekļus. Par lugas iestudējumu "Mājas Viesī" tika rakstīts: "Kas vien šo kumēdiņu stāstu lasījis un pazīst, tas nekavēsies uz skatīšanos nākt".

Runājot par mūsdienu iestudējumiem, izvēloties latviešu dramaturgu darbus, Siliņš atzīst, ka ir gandarīts par Nacionālā un Valmieras teātra darbu, kas nopietni, dažādi, savdabīgi interpretē latviešu autorus.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti