Kultūras rondo

Saruna ar Aiju Reņģi, konkursā "Zelta ābele 2019" balvas par mūža ieguldījumu ieguvēju

Kultūras rondo

"Ārpus pūļa": valoda kā patvērums, kur norobežoties no pārējiem

Teātra dienas izcilības balvas saņems Regīna Razuma, Gundars Grasbergs un Anna Eižvertiņa

Tas ir ārkārtīgi liels novērtējums. Uzklausām Teātra dienas izcilības balvas ieguvējus

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Teātra dienas izcilības balvas šogad piešķirtas aktrisei Regīnai Razumai, aktieriem Gundaram Grasbergam, teātra pedagoģei Annai Eižvertiņai. Parasti tās pasniedz Starptautiskajā teātra dienā.

Jaunā Rīgas teātra aktrise Regīna Razuma saņems Lilitas Bērziņas balvu par spilgtu sniegumu pēdējo sezonu laikā un mākslinieciski augstvērtīgu darbu daudzu gadu garumā.

"Tas man bija neiedomājami liels pārsteigums. Man piezvanīja no Teātra savienības, kad biju uz ielas. Es biju ļoti apstulbusi. Man pirmā mirklī likās, ka tas varbūt ir joks. Protams, Lilitas Bērziņas balva... es esmu neiedomājami priecīga," Latvijas Radio raidījumā "Kultūras Rondo" atzīst aktrise Regīna Razuma. "Es nekad nebiju pat iedomājusies, ka es to varētu saņemt, jo manas lomas un mana teātra pieredze ir tāda visai dīvaina.

Man vienmēr pārsvarā bijušas otrā plāna lomas, kuras es arī ļoti esmu mīlējusi, un man šķiet, ka man viņas piestāv, jo es neesmu līdere arī teātrī. Esmu neiedomājami pateicīga par tādu manu novērtējumu."

Latvijas Nacionālā teātra aktieris Gundars Grasbergs saņems Harija Liepiņa balvu par spožu aktierdarbu iepriekšējo sezonu laikā.

"Man vienmēr šis vārds - Harijs Liepiņš - bijusi augstāko standartu firmas zīme. Tas ļoti daudz nozīmē.

Savu vārdu kaut kur tuvumā dzirdēt Harijam Liepiņam - tas vien ir neticami.

Ārkārtīgi liels novērtējums. Es jūtos ļoti pagodināts," gandarīts Gundars Grasbergs.

Režisore un teātra pedagoģe Anna Eižvertiņa saņems Jēkaba Dubura balvu par jauno aktieru audzināšanu un ieguldījumu teātra pedagoģijā 45 gadu garumā.

"Man sajūta ir brīnišķīga, es jūtos novērtēta. Šī balva... Negaidīju viņu... vai gaidīju ļoti ilgi, var arī tā teikt.

Es pateicos Teātra darbinieku savienībai un visiem teatrāļiem, kas man to ir novēlējuši,

jo viņa man ir nozīmīga. Tas rāda mana darba vajadzību," atzīst Anna Eižvertiņa.

Režisore Anna Eižvertiņa
Režisore Anna Eižvertiņa

Vērtējot šo laiku, kas saistās ar dažādiem ierobežojumiem, lielākoties atrašanos mājās un dzīvi bez dzīvā teātra klātbūtnes, Anna Eižvertiņa atzīst, ka viņu bažīgu dara tas, ka visi šobrīd nestrādā.

“Jo profesionāls aktieris ir praktiska profesija, ka viņi neierūsē, ja tas viss ievilsies. Es ļoti gribētu un ceru, ka tas trakais vīruss pazudīs diezgan drīzā laikā. Aktieriem ir jāstrādā. Mūsu aktieri arī daudz strādā,” atzīst Anna Eižvertiņa.

Gundars Grasbergs šobrīd kopā ar bērniem mācās mācīties attālināti, jo vecākiem šobrīd ir gan skolotāju loma un vecāku loma par pilnu programmu. Un savā ziņā arī izbauda šo laiku.

“Mēs kaut kādā ziņā izbaudām un atjaunojam to, kas varbūt ir aizsūbējis un palicis novārtā, kam tiešām tagad ir laiks,” vērtē Gundars Grasbergs.

Viņš piekrīt, ka aktieri ilgu nedrīkst būt dīkstāvē. 

“Savā ziņā šis laiks piedāvā to, ko sauc par darbu ar sevi. Tieši tam arī aktieriem ikdienā nepietiek tik daudz laika, cik vajadzētu. Tagad ir, par ko padomāt,” atzīst Gundars Grasbergs. “Tā kopējā pasaules situācija, te ir daudz ko domāt par to, kas notiek ar cilvēku šobrīd.

Tas liek padomāt, kā dzīvojam, kur ir tās vērtības, kuras varbūt sen esam palaiduši garām. Kā tā pasaule griezīsies un turpināsies pēc šī visa vīrusa notikuma.”

Regīna Razuma dalās pieredzē, ka arī mājās aktieris var sevi uzturēt formā.

“Atšķirībā no citiem kolēģiem, man ir bijuši daudz tādi tukšie periodi, kuros man arī  vajadzēja pašai uzturēt formu, un es varu to apliecināt, ka formu uzturēt arī mājās ikvienam ir neiedomājami svarīgi un tas ir iespējams. Ir svarīgi sevi disciplinēt un savu laiku plānot,” norāda Regīna Razuma.

Viņa atklāj, ka tagad ikdienā ir kopā ar saviem mazbērniem, diviem nerātniem puikām, ar kuriem noņemas šajā laikā, jo dēls un vedekla strādā.

“Ar šiem mazajiem puikām ir ļoti radošs process, jo visu laiku viņi ar kaut ko ir jāaizrauj, kaut kā jāieinteresē, citādi notiek nepārtraukts jampadracis,” tā aktrise.

Latvijas Profesionālā baleta asociācija Helēnas Tangijevas-Birznieces balvu par mūža ieguldījumu baleta mākslā un pedagoģijā pasniegs Intai Karulei-Teikmanei.

Pašreiz paredzēts, ka Teātra dienas izcilības balvas pasniegšana notiks Latviešu teātra dibināšanas dienā - 2. jūnijā Eduarda Smiļģa Teātra muzejā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti