Kultūras ziņas

Mākslas eksperiments izstādē "cīeņa"

Kultūras ziņas

«Dzimuši Rīgā» LTV komandu stiprinās BBC eksperti

"Laiks kravāties" Stūra mājā

Stūra mājā izrādīs iestudējumu «Laiks kravāt mantas»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

4.jūlijā plkst. 21 Stūra mājas pagalmā tiks demonstrēta izrāde "Laiks kravāt mantas" ("Time to Pack"). Izrāde ir vēstījums par ģimenes likteņiem, caur kuriem atklājas viena no 20.gadsimta šausminošākajām humānajām katastrofām - holokausts.

Saikne starp drūmo pagātni un gaišo tagadni - tā franču rakstniece Aliksa Lando-Brižatova raksturo ierašanos Rīgā - vietā, kur dzīvojusi viņas mamma un vecmāmiņa, pirms viņas uz mūžu šķīra Otrais pasaules karš. Aliksas Lando-Brižatovas autobiogrāfiskās lugas "Laiks kravāt mantas" uzvedums būs skatāms Stūra mājā.

Luga ir par mātes un meitas mīlestību uz Otrā pasaules kara fona, par neizlasītām vēstulēm un iztēlotām sarunām. Rīgā savulaik dzimusi visa autores mammas ģimene, un šodien viņa to atvedusi atpakaļ.

Pirms desmit gadiem, kad mana māte bija jau ļoti veca, viņa teica mums ar māsu - mums vajadzētu atgriezties. Viņa pati pēc kara tā arī neatgriezās. Šodien es esmu šeit, lai atvestu viņus atpakaļ," saka "Laiks kravāt mantas" autore Aliksa Lando-Brižatova.

Luga ieinteresējusi dāņu režisoru Kasperu Goibergu. Viņš 90.gados jau uzņēmis filmu par Latviju, par 1941.gada notikumiem. Tagad Kaspers Goibergs atkal atgriezies Rīgā, lai uzņemtu jaunu filmu - par latviešu atveseļošanās procesu.

Mēģinu notvert, kāds būs šīs lugas iespaids šeit, čekas mājā, kāda būs skatītāju reakcija, vai tā pievērsīs preses uzmanību un vai tā kaut kā ietekmēs sabiedrību," norāda dāņu režisors Kaspers Goibergs.

Abi mākslinieki gan brīnās, ka čekas māja, kuras iekšpagalmā top izrādes skatuve, apmeklētājiem atvērta tikai šogad. "Tā ir biedējoša, nolādēta ēka. Pilna rēgiem. Es saprotu, ko organizētāji domāja, sakot, ka vēlas izdzīt spokus no šejienes. Bet kāpēc ēka ir atvērta tikai tagad? Tas ir nopietns jautājums," norāda Aliksa Lando-Brižatova.

Iestudējumā lomas atveido ievērojamās franču teātra un kino aktrises Žudita Magra un Valentīna Varela, kā arī latviešu aktieris Juris Kalniņš.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti