Spēlmaņu nakts

Gada labākā izrāde Grand Prix

Spēlmaņu nakts

TIEŠRAIDE! "Spēlmaņu nakts 2019"

Spēlmaņu nakts 2018

«Spēlmaņu naktī» laurus plūc Dirty Deal Teatro izrāde «Dvēseļu utenis»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

Piektdien, 23. novembrī, notika Gada balvas teātrī “Spēlmaņu nakts 2017/2018” apbalvošanas ceremonija, kurā tika apbalvoti gada nozīmīgākie iestudējumi un individuālie sniegumi teātrī. Par gada visapbalvotāko izrādi kļuva Dirty Deal Teatro izrādītais Ingas Tropas iestudējums "Dvēseļu utenis", kas saņēma gan Grand Prix, gan apbalvojumus par labāko mūziku, videomākslinieka darbu, otrā plāna aktiera lomu un labāko mazākās formas izrādi. 

"Spēlmaņu naktī" sīva konkurence
00:00 / 03:33
Lejuplādēt

Tradicionāli tika pasniegtas balvas arī par mūža ieguldījumu teātra mākslā, un tās šogad saņem aktrise Māra Zemdega un aktieris Gunārs Placēns

Tāpat tiek pasniegtas arī īpašās žūrijas un atbalstītāju balvas, un gada labākā izrāde noskaidrota arī skatītāju vērtējumā.

Ceremonijas sākumā tika pasniegtas balvas par labāko darbu ar gaismām un video.

Par gada labāko gaismu mākslinieku žūrija atzina Oskaru Pauliņu par darbu Latvijas Nacionālajā teātrī un Mihaila Čehova Rīgas Krievu teātrī.

Savukārt kategorijā “Gada video mākslinieks” tika godināta laureāte Austra Hauks par izrādēm “Dvēseļu utenis” (Dirty Deal Teatro) un “Romeo un Džuljeta” (Latvijas Leļļu teātris).

Nākamie balvas saņēma gada labākie jaunie skatuves mākslinieki. Šogad tādi bija divi: Jānis Kronis par lomām izrādē “Mežainis” Latvijas Nacionālajā teātrī un lomu izrādē “Lidojošais šķīvītis” Dirty Deal Teatro un Igors Šelegovskis par Jezupa Sebalda lomu izrādē “Klūgu mūks”, Pētera Bērziņa lomu izrādē “Arī vaļiem ir bail” Latvijas Nacionālajā teātrī un Vitālija lomu izrādē “Dvēseļu utenis” Dirty Deal Teatro.

Pēc tam balva par mūža ieguldījumu tika pasniegta Dailes teātra aktierim Gunāram Placēnam.

Par gada sasniegumu oriģināldramaturģijā balvu saņēma Artūrs Dīcis par lugu “Arī vaļiem ir bail” (Latvijas Nacionālais teātris).

Nākamā “Spēlmaņu nakts” balva tika piešķirta par gada muzikālo partitūru. Šogad laurus plūca komponists Jēkabs Nīmanis, kurš sarakstījis mūziku izrādēm “Dvēseļu utenis” (Dirty Deal Teatro), “Kaiju karalienes noslēpums” (Latvijas Leļļu teātris) un “Persiešu valodas stundas” (Žaņa Lipkes memoriāls).

Par gada kustību mākslinieku žūrija atzina Agnesi Vanagu un Leonardu Vīksni, kuri veidoja horeogrāfiju izrādei “Man 30 gadu” Latvijas Nacionālajā teātrī. 

Labākā kostīmu māksliniece – Keita par kostīmiem Nacionālā teātra izrādei “Man 30 gadu”.

Par mūža ieguldījumu teātra mākslā ceremonijā tika sumināta arī Nacionālā teātra un Valmieras Drāmas teātra aktrise Māra Zemdega, kura atzina, ka viņas visu laiku mīļākā loma esot Patrīcija izrādē “Trīs draugi”.

Gada labākā izrāde bērniem žūrijas vērtējumā šogad bija “Naksitrallīši” Latvijas Leļļu teātrī (režisore Laura Čaupale). 

Bērnu žūrijas speciālbalvu saņēma "Niķa un Riķa stiķi" - režisors Kārlis Auškāps. Bet par gada izrādi pusaudžiem gan bērnu, gan profesionālās žūrijas vērtējumā kļuva Reiņa Suhanova režisētā “Labie bērni” Valmieras drāmas teātrī.

Skatītāju balsis šogad apkopoja portāls “Delfi”. Par skatītāju iemīļotāko aktieri kļuva Vilis Daudziņš, bet iemīļotāko aktrisi – Guna Zariņa. Savukārt skatītāju iemīļotākā izrāde šajā sezonā – “Arī vaļiem ir bail”.

Kategorijā “Gada aktrise otrā plāna lomā” balvu saņēma Inga Misāne-Grasberga par lomām izrādē “Mežainis” Latvijas Nacionālajā teātrī, bet par gada labāko aktieri šajā pašā kategorijā kļuva Aleksandrs Jonovs, kurš atveidojis Melno princi izrādē “Zelta zirgs”, un Pekausi izrādē “Krokodils Gena” Latvijas Leļļu teātrī.

“Spēlmaņu nakts” balvu par gada labāko scenogrāfijas darbu saņēma Reinis Suhanovs par izrādēm “Arī vaļiem ir bail” un “Persiešu valodas stundas”.

Savukārt par Gada aktrisi žūrija šogad atzina Gunu Zariņu par Ņurbuļa lomu izrādē “Dieviņš pillā” Jaunajā Rīgas teātrī.

Par Gada aktieri šogad kļuva Vilis Daudziņš, kurš spēlējis Ļeņinu “Pēdējā Ļeņina eglītē” un Omi izrādē “Cerību ezers aizsalis” Jaunajā Rīgas teātrī.

Ainas Matīsas balvu saņēma Lauris Dzelzītis. 

Žūrijas specbalva tika piešķirta Ojāram Rubenim par laikmetīga Nacionālā teātra vīziju un tās īstenošanu.

Par gada labāko režisoru šogad “Spēlmaņu nakts” žūrija atzina Viesturu Kairišu par izrādi “Salome” Latvijas Nacionālajā teātrī un “Baladīna” Valmieras Drāmas teātrī.

Kategorijā “Gada mazās formas izrāde” balvu saņēma režisores Ingas Tropas iestudētā izrāde “Dvēseļu utenis”.

Par gada labāko lielās formas izrādi žūrija šogad atzina Vladislava Nastavševa iestudēto “Cerību ezers aizsalis”.

Savukārt “Grand Prix” saņēma jeb par gada labāko izrādi kļuva “Dvēseļu utenis” Dirty Deal Teatro.

Žūrijā šogad strādāja teātra kritiķe un zinātniece, kā arī žūrijas komisijas priekšsēdētāja Edīte Tišheizere, teātra kritiķe Andra Rutkēviča, teātra kritiķe un zinātniece Ieva Rodiņa, teātra vēsturnieks Jānis Siliņš un dramaturgs un vēsturnieks Eduards Liniņš.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti