«Runas stafetē» jaunie aktieri apliecinās savas runas mākslas prasmes

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

Visu šo nedēļu teātrī "Skatuve" un Latvijas Kultūras akadēmijas (LKA) teātra mājā "Zirgu pasts" notiek aktiermākslas absolventu izrāžu maratons, kas ir lieliska iespēja iepazīt pašu jaunāko aktieru paaudzi. Īpaši interesants notikums gaidāms pirmdien, 8.jūnijā, "Zirgu pastā", kad jaunie aktieri apliecinās savas runas mākslas prasmes. Pasākums nodēvēts par "Runas stafeti", un tā laikā visas dienas garumā aktieri spēlēs monoizrādes - savus runas eksāmena darbus. Uz "Runas stafeti" aicināts ikviens interesents.

Jaunā aktiera Jāņa Kroņa interpretācijā skan fragments no Kurta Vonnegūta darba "Cilvēks bez valsts". Vonnegūts ir Jāņa mīļākais rakstnieks, tālab viņa darbs arī izvēlēts runas eksāmenam, absolvējot LKA. Kā jaunajam aktierim izdodas atklāt Vonnegūta paradoksus, to 8.jūnijā notiekošajā monoizrāžu stafetē varēs novērtēt ikviens interesents.

Monoizrāžu stafete atspoguļos jauno aktieru galvenokārt tieši skatuves runas nodarbībās sasniegto. Jānis Kronis to dēvē par neatņemamu aktiermeistarības daļu, kas ietver ko daudz vairāk kā tikai par perfektu vārdu artikulāciju.

"Viss sākas ar pareizu elpošanu, balss atvēršanu un tad tikai nāk artikulācija, teksta loģiskā analīze, publiskā runa. Galvenais ir saprast, ko tu runā, jo iemācīties izrunāt burtiņus var katrs, bet nodot vēstījumu - tas jau ir kaut kas cits," norāda Jānis Kronis.

Savu prasmi nodot vēstījumu monoizrāžu stafetē apliecinās kopumā 18 jaunie aktieri, viņu vidū arī Kārlis Tols, kurš runas eksāmenam bija sagatavojis poļu autora Višņevska stāstu "Nakts pēc kāzām". Tā galvenā varone ir nacistiskās Vācijas propagandas ministra Jozefa Gebelsa sieva Magda.

"Mani saista šī tēma, jo es interesējos par vēsturi. Taču apspēlētā tēma ir svarīga un aktuāla arī mūsdienās, jo runa ir par cilvēku, kuru ir sagrāvusi vara. Centrā izvirzās cilvēka cīņa pašam ar sevi, meklējot robežas, kur ir vara, pienākums un kur - ētika, cilvēcība un sirdsapziņa," par izvēli stāsta jaunais aktieri Kārlis Tols.

Kārļa Tola monoizrādes centrā ir Magdas Gebelsas pārdomas par savu dzīvi īsi pirms pašnāvības izdarīšanas, tajās ir ļoti daudz traģisma, taču ne tikai.

18 piedāvātās monoizrādes būs interesantas ar savu tēmu dažādību. Jaunie aktieri cels priekšā gan klasiku, gan mūsdienu darbus. To vidū būs Fjodora Dostojevska "Smieklīga cilvēka sapnis", Mihaila Bulgakova "Morfijs", Aleksandra Jerofejeva "Maskava - Gailīši", Čaka Palanjuka "Cīņas klubs", kā arī Nila Saksa "Mūžības skartais".

Runas pedagoģe Zane Daudziņa ir gandarīta par to, ka jaunieši novērtē labu literatūru un ar azartu iedziļinās arī mūsdienu problēmās. "Ka jaunus cilvēkus interesē sabiedrības problēmas, ka viņiem rūp politiskā spriedze, ka viņus satrauc cilvēcības deficīts, ka viņi caur labu literatūru pietuvojas pamatīgām vērtībām - tas man šķiet ļoti svarīgi. Tāpēc mēs vēlējāmies, lai šie eksāmena darbi parādās arī ārpus studiju ietvariem. Cerams, ka skatītāji jutīsies ieinteresēti un nāks un baudīs, ko mēs piedāvājam," teic Zane Daudziņa.

Monoizrāžu stafete, kuras pamatā ir jauno aktieru runas eksāmenam gatavotie darbi, notiks pirmdien, 8.jūnijā, teātra mājā "Zirgu pasts". Tā sāksies plkst. 10 un ilgs visas dienas garumā līdz pat pusnaktij. Vidēji viens priekšnesums ir 50 minūtes garš. Skatītāji var izvēlēties, vai nākt uz vienu vai vairākiem priekšnesumiem, vai arī pavadīt "Zirgu pastā" visu dienu un iepazīt visus jaunos aktierus.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti