«Patriarha rudenī» šogad izrādes piedāvās septiņi jaunie režisori

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

No 29.septembra līdz 5.oktobrim Rīgā norisināsies Latvijas Kultūras akadēmijas (LKA) rīkotais piektais skatuves mākslas festivāls "Patriarha rudens". Festivāla skatē šogad piedalīsies septiņi jaunie režisori.

Turpinot tradīciju, festivāla "Patriarha rudens" atklāšanas ceremonijā 29.septembrī plkst. 12.29 Āgenskalna tirgū Rīgā pulcēsies LKA vadība un docētāji, festivāla dalībnieki un viesi, kā arī citi interesenti, lai kopā ar LKA Dramatiskā teātra aktiera un režijas mākslas otrā kursa studentiem un viņu profesori Māru Ķimeli sajustu Eduarda Veidenbauma dzejas un Jura Kulakova mūzikas valdzinājumu.

Pēc festivāla atklāšanas sekos gājiens uz netālu esošo Latvijas Kultūras akadēmijas Eduarda Smiļģa Teātra muzeju, kurā svinīgi tiks pacelts festivāla karogs un baudīta rudens zupa. Teātra muzejā notiks LKA maģistra apakšprogrammas "Teātra māksla" studentu veidotā teatrāla pastaiga "Šekspīrs pie Smiļģa".

Šī gada festivāla skatē pārstāvēti septiņi jauni režisori - LKA absolventi, kuri piedāvās septiņas izrādes. "Patriarha rudens" skatē piedalīsies Inga Gaile ar izrādi "Pēterpils pilsētas žīdi", Marta Elīna Martinsone ar izrādi "Asins kāzas", Klāvs Knuts Sukurs ar izrādi "Akracis", Jānis Sniķers ar izrādi "Slepkava", Daiga Kažociņa ar izrādi "Ievainotie", Dāvis Auškāps ar izrādi "Blakts" un Edgars Niklasons ar izrādi "Herbe ar lielo cepuri".

Skates radošos darbus vērtēs ekspertu komisija, lai vienam no jaunajiem režisoriem festivāla noslēgumā pasniegtu balvu - Pētera Pētersona petrolejas lampu no režisora vērienīgās petrolejas lampu kolekcijas.

Šogad festivāls "Patriarha rudens" ieskandinās Raiņa un Aspazijas gaidāmo jubilejas gadu, piedāvājot vairākus Rainim un Aspazijai veltītus notikumus.

Horeogrāfe Olga Žitluhina kopā ar LKA laikmetīgās dejas horeogrāfijas ceturtā kursa studentiem un grupu "Dzelzs vilks" Eduarda Smiļģa Teātra muzejā izrādīs poētisku dejas traģēdiju "Viens un divi" ar papildnosaukumu "Aspazijas un Raiņa mīlestības vēstules - profesors Bībers - laikmetīgās dejas horeogrāfi".

Raiņa tēmai pievērsīsies Lietuvas Mākslas un mūzikas akadēmijas režijas students Gilds Aleksa, laboratorijā "Zelta zirgs" veidojot kopdarbu ar LKA Dramatiskā teātra aktieru un režisoru otrā kursa studentiem.

LKA Dramatiskā teātra aktiermākslas un režijas mākslas otrā kursa studenti viesosies Āgenskalna Valsts ģimnāzijā un Rīgas Valsts vācu ģimnāzijā ar uzvedumu "Pieskāriens (Aspazija, Rainis, kustība)" docentes Rutas Vītiņas un docentes Ramonas Galkinas vadībā.

Festivāla laikā Rīgas Kino muzejā notiks Rainim veltīta filmu skate ar profesores Ingas Pērkones-Redovičas komentāriem. Kino muzejā tiks rādītas arī LKA maģistra studiju apakšprogrammas "Audiovizuālā māksla" absolventu sešas dokumentālās īsfilmas "Rīgas apkaimes stāsti".

Ar tādu nosaukumu veidotas arī LKA laikmetīgās dejas horeogrāfijas ceturtā kursa studentu horeogrāfijas etīdes "Rīgas apkaimes stāsti", kas tapušas sadarbībā ar Rīgas Starptautiskās ekonomikas un biznesa administrācijas augstskolas (RISEBA) programmas "Audiovizuālā mediju māksla" studentiem.

Kā nozīmīgu šī gada kultūras telpā "Patriarha rudens" rīkotāji arī akcentē izcilā angļu renesanses dramaturga un dzejnieka Viljama Šekspīra (1564-1616) 450 gadu jubileju. Festivāla laikā notiks emeritus profesora Alana Klārka (Lielbritānija) vieslekcijas "Šekspīra valoda" un "Šekspīra autsaideri".

Šogad "Patriarha rudenī" piedalīsies arī viesi no Igaunijas un Lietuvas - meistarklasi LKA Dramatiskā teātra un aktiermākslas ceturtā kursa studentiem vadīs režisore Kerta Tominga (Igaunija), savukārt skatītājiem tiks piedāvāta Lietuvas Mūzikas un teātra akadēmijas trešā kursa studentu viesizrāde "Yolo" Povila Makauska (Lietuva) režijā.

"Patriarha rudens" šogad ir iekļauts "Rīga - Eiropas kultūras galvaspilsēta" kopējās programmas tematiskajā līnijā "Ceļu karte", aktualizējot dažādus Rīgas rajonus kā pasākumu norises vietu.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti