Pārmijas

Ēriks Upenieks: Albums "Vakara mūzika" ir visas manas līdzšinējās bagāžas apkopojums

Pārmijas

Ar programmu "Hard Bob Legacy" koncertzālē "Artissimo" uzstāsies Deniss Paškevičs

Operetes fonda vadītāja Agija Ozoliņa-Kozlovska: Esmu gandarīta par to, kas paveikts

Operetes Jaungada koncertos akcentēs komponista Franča Lehāra daiļradi

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Operetes Jaungada koncerti “Franz Lehár +” notiks 18. un 28. decembrī VEF Kultūras pilī un 29. decembrī kultūras pilī “Ziemeļblāzma”. Tajos tiks godināta austroungāru komponista Franča Lehāra daiļrade, atzīmējot viņa 150 gadu jubileju, paziņojumā medijiem informē Operetes teātra pārstāvji.

Neiztrūkstoši šajos koncertos būs arī Štrausu dinastijas komponistu mūzikas hiti, kas svētku laikā ļaus baudīt Vīnes operetes šarmu.

Operetes Jaungada koncertos “Franz Lehár +” piedalīsies solisti Anta Jankovska (Itālija/soprāns), Laura Purena (soprāns), Emīls Kivlenieks (tenors), Nauris Indzeris (baritons) un Operetes orķestris diriģenta Atvara Lakstīgalas vadībā. Koncertu īpašie viesi šoreiz – Raimonds Ozols (vijole) un Laimis Rācenājs (vokāls). Savukārt solistu kustību konsultante-horeogrāfe būs Egija Abaroviča, kas kā dejotāja jau ir piedalījusies Operetes teātra programmās.

Operetes Jaungada koncerts 2018. gadā
Operetes Jaungada koncerts 2018. gadā

Diriģents Atvars Lakstīgala akcentē, ka koncertprogramma būs daudzveidīga: “Skanēs mūzika, ko cilvēki sen iemīļojuši, piemēram, Lehāra Džudītes ārija vai skaistākie dueti no operetēm “Grāfs Luksemburgs” un “Jautrā atraitne”, kur ikviens numurs ir hits, Safijas ārija no Johana Štrausa operetes “Čigānu barons”, Žana Žaka Ofenbaha Olimpijas ārija un daudzas citas melodijas.

Gaidāmi arī šarmanti muzikālie pārsteigumi un skaņdarbi, kas ilgstoši vai pat nekad nav skanējuši Latvijā.” Muzikālā skanējuma krāsainību un vērienīgumu radīs arī orķestris, kas šoreiz atradīsies uz skatuves.

Operetes Jaungada koncerti “Franz Lehár +” būs piemēroti arī ģimenēm ar bērniem skolas vecumā.

Operetes Jaungada koncerts 2018. gadā
Operetes Jaungada koncerts 2018. gadā

Francis Lehārs (1870 - 1948) mūzikas vēsturē ierindojas kā viens no izcilākajiem Jaunās Vīnes skolas pārstāvjiem un operešu komponistiem kopumā. Jau strādājot par diriģentu teātrī “Theater an der Wien” Vīnē, viņš sacerēja operetes, kas uzreiz ieguva pasaules slavu – “Jautrā atraitne”, “Grāfs fon Luksemburgs”, “Ideāla sieva”, “Fraskita”, “Paganīnī”, “Smaidu zeme” un citas. Lehāra daiļrades devums ir 30 operetes, divas operas, poēma balsij ar orķestri, divi vijoļkoncerti, sonātes, marši, valši un kino mūzika.

Vaicāta, kā vērtē šo gadu kopumā, un vai izdevies sabalansēt savas vēlmes ar klausītāju vēlmēm, Latvijas Operetes fonda vadītāja Agija Ozoliņa-Kozlovska Latvijas Radio 3 "Klasika" atklāj: "Domāju, gads bijis sekmīgs, lai arī ļoti sarežģīts, tomēr esam varējuši izveidot jaunu iestudējumu – operetes "Silva – čardaša karaliene" pirmizrādi un sarīkot izrādes ne tikai Rīgā, bet [citur] Latvijā. Tāpat esam aizvadījuši Trešo starptautisko operetes festivālu, kas pulcēja ļoti daudz klausītāju. Programma bija gana daudzveidīga, un par to saņemts ļoti daudz labu atsauksmju.

Tas, protams, ir liels gandarījums – ka mēs to spējam un arī plānojam uz priekšu. Katrā ziņā esmu gandarīta par to, kas paveikts."

Kopš VEF Kultūras pils restaurācijas Operetes fonda rīkotās izrādes lielākoties norisinās šeit, savukārt bērniem domātās izrādes – Latvijas Nacionālās bibliotēkas Ziedoņa zālē. "Savukārt Kultūras pils "Ziemeļblāzma" ir vieta, kur sākām – četras sezonas izrādes bija tur, ja neskaita tās, kas bija ārpus Rīgas. Ar katru jaunu iestudējumu, ar katru koncertprogrammu arī "Ziemeļblāzmā" viesojamies ar lielu prieku," atzīmē Ozoliņa-Kozlovska.

Tradicionālie Jaunagada koncerti šoreiz aizritēs Franča Lehāra jubilejas zīmē, tādēļ arī šāds nosaukums – "Franz Lehár+". "Plusiņš nozīmē, ka programmā iekļauti arī citi autori. Būs Štrauss, būs Supē, taču Lehārs būs absolūti dominējošs - viņš pārstāv jauno Vīnes skolu un ir viens no maniem absolūtajiem favorītiem, ja runa par operetes mūziku. Tāds Pučīni tipa komponists un

interesanti, ka Lehārs savulaik absolvējis Prāgas konservatoriju ne tikai kā komponists, bet arī kā vijolnieks," stāsta Agija Ozoliņa-Kozlovska.

"Un tagad, gatavojot šo programmu, atradām ļoti skaistus viņa darbus dažādiem instrumentiem: vijolei rakstīti veseli divi vijoļkoncerti un dažādas miniatūras, tāpat ir gan valši, gan polkas un daudz kas cits. Arī poēma balsij ar orķestri, arī operas. Protams, viņa slavenā operete "Jautrā atraitne" arī būs pārstāvēta šajā programmā - būs skaņdarbi gan no operetes "Paganīni", gan izrādes "Skaista ir pasaule". Tāpat būs arī fragmenti no viņa operetēm "Fraskita" un "Frederike".

Būs visādi pārsteigumi...Būs gan zemnieku deja, gan Čaikovska "Neapolitāniešu deja", tā ka zināmas dejas iemaņas pārsteigs skatītāju. Protams, programmā kopumā, kā jau tas operetē pieklājas, solisti gan dziedās, gan dejos, un būs arī dialogi."

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti