Kultūras ziņas

Mākslinieces Ievas Jurjānes "Daba klusē"

Kultūras ziņas

Jāņa Murovska citādā Taivāna

Rīgā viesojas lugas "Frankenšteins" autors

Niks Dīrs: Dailes teātra «Frankenšteina» iestudējums ir ļoti labs

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem.

Šajās dienās Rīgā viesojas britu dramaturgs Niks Dīrs, kurš Latvijas publikai ir pazīstams ar Dailes teātra iestudējumu “Frankenšteins”. 19.oktobrī lugas autors noskatījās iestudējumu un atzina, ka tas ir labs.

Britu dramaturgu Niku Dīru Latvijas publika atpazīst pēc šī Dailes teātra iestudējuma. ''Frankenšteins'' ir viena no zināmākajām autora lugām. Kaut gan pasaulē Dīra vārdu pazīst arī ar darbu pie Agatas Kristi Puaro ekranizējumiem ar Deividu Sušē galvenajā lomā. Arī zināmākās balvas Dīrs ir izpelnījies tieši ar klasikas darbu dramatizējumiem.

"Es nespēlējos ar formu un neesmu eksperimentāls dramaturgs," uzsver dramaturgs. "Man tuvs ir senatnīgs vēstījums un tradicionāla lugas uzbūve. Manuprāt, nav nepieciešams tieši runāt par šodienu un notikumiem, kas notiek apkārt. Šekspīram, piemēram, bija tikai viena luga, kuras darbība norisinās viņa laikā. Tā ir "Jautrās vindzorietes". Pārējo darbība ir vēsturē vai fantāzijā. Proti, šodienai aktuālas tēmas ir lieliski stāstāmas caur pagātnes prizmu."

Mērija Šellija romānu "Frankenšteins" sarakstīja 19.gadsimta sākumā, un šis darbs ir iestudēts un traktēts neskaitāmās versijās. Galvenokārt kā šausmu stāsts. Tas nav atturējis Dīru no Šellijas darba dramatizējuma.

"Šī grāmata ir kā radikālas filozofijas rokasgrāmata, un tajā ir daudz ideju. Esošie ekranizējumi ir tendēti uz spriedzi. Tajās ir monstrs, kurš jūs biedē. Taču filmas reti pauž grāmatā iekļauto filozofiju. Tādēļ es nolēmu izveidot teātra versiju, kurā šīs idejas atkal tiek apspēlētas. Tas nav šausmu stāsts, tas ir par cilvēcību un to, kā ir būt cilvēkam," turpina Dīrs.

Dīrs esot noskatījies četrus sava darba iestudējumus. Tostarp arī slaveno Denija Boila režijā veidoto ar Benediktu Kamberbaču Radības lomā. Dailes teātra iestudējums tam esot nopietns konkurents.

"Tas ir ļoti labs iestudējums - ar jaunu cilvēku komandu un labi izdarītu darbu. Par to liecina arī pilnā skatītāju zāle vakardienas izrādē," atzīst Dīrs. "Brīnišķīgs Radības atveidojums, ne velti aktieris nominēts teātra balvai. Un visi citi arī ir lieliski. Tāpat iestudējuma koncepts ar zēnu kori ir brīnišķīgs un labi nostrādā."

Uz jautājumu, vai ir vēl kāda luga, kuru dramaturgs vēlētos redzēt iestudētu uz Dailes vai citu teātru skatuvēm Latvijā, Dīrs atbild, ka tikko Anglijā pabeidzis darbu par Šekspīru un labprāt to redzētu arī šeit.

"Tas būtu labi,"uzskata Dīrs.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti