Teātris.zip

Kritiķi par JRT iestudējumu "Ledus": Grupveida psihoterapija, kas aizkustina un šausmina

Teātris.zip

Ciklā "Teātris.zip" Daugavpils teātra izrāde "Dabaseibys pūddarneica…"

Ciklā "Teātris.zip" izrādes "..bagātā kundze" tiešraide no Nacionālā teātra

Nacionālajā teātrī iestudējuma «…bagātā kundze…» pirmizrāde

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 10 gadiem.

Ar pirmizrādēm visās trijās zālēs savu 95. jubilejas sezonu ceturtdien atklās Latvijas Nacionālais teātris. Vērienīgākais notikums gaidāms Lielajā zālē, kur Ināra Slucka iestudē izrādi „…gagātā kundze…” pēc Andreja Upīša stāstu motīviem.

Izrādē būs daudz atsauču uz populāro Leonīda Leimaņa filmu, kas, lai arī vēsta par 20. gadu Rīgu, ir skaudri aktuāla arī šodien.

Izrādes galvenais iedvesmas avots bijusi populārā Leonīda Leimaņa filma „Pie bagātās kundzes”. Taču izrāde nav filmas sižeta tiešs pārcēlums uz skatuvi. Tajā ļoti radoši sapludinātas kino un teātra robežas, veidojot atkal jaunu - režisores Ināras Sluckas versiju gan par Leimaņa filmu, gan Andreja Upīša stāstiem par 20. gadu Rīgu, kas ir arī filmas pamatā. Rezultātu Ināra Slucka dēvē par ļoti latvisku stāstu.

„Filmā ir diezgan liela politiskā līnija, bet es to aizstāju, padziļinot un paplašinot dažu tēlu attiecības,” stāsta Slucka. „Gandrīz viss teksts ir ņemts no Andreja Upīša darbiem, taču no dažādām novelēm. „Pie bagātās kundzes” ir tikai viena no tām. Es uzskatu, ka mēs esam nepamatoti aizmirsuši, ka Andrejs Upīts ir vienkārši brīnišķīgs rakstnieks. Viņš radījis tik precīzus tēlu raksturus, ka, lasot viņa darbus, šie raksturi gandrīz psihofiziski iedarbojas uz lasītāju”.

Izrādē galvenajās lomās darbosies no filmas iemīļotie personāži - Emma Kārkls un Oļģerts Kurmis, tāpat atpazīsim zīmīgus citātus un Marģera Zariņa mūziku, kas, šķiet, ir neatdalāma no pazīstamā stāsta.

Ja Leimaņa filmā liels akcents likts arī uz politiskajām kaislībām, tad Ināra Slucka savā izrādē vairāk aicina uz filozofiskām pārdomām par cilvēka dzīvi: cik daudz mēs paši veidojam savu dzīvi, cik daudz to nosaka apstākļi, kas vispār īsti ir pilnvērtīgi un saturīgi nodzīvota dzīve? - tā var formulēt dažus no jautājumiem, ko uzdod izrāde.

„Es izrādē esmu uzdevusi daudzus jautājumus, kas mani pašu nodarbina. Kā mēs nodzīvojam šo mums doto laiku? Kā mēs to piepildām? Ar kādām domām, darbiem un jūtām? Atbildes jau nav. Taču tie ir jautājumi, kas aktuāli ikvienam cilvēkam un vienmēr,” izrādes ideju skaidro Slucka.

Emma Kārkls izrādē būs Inga Misāne, bet viņas māti - veco Kārklieni - atveidos Līga Liepiņa, kura savulaik Leimaņa filmā spēlēja Emmu. Inga Misāne atzīst, ka viņu visvairāk šajā stāsta saista dziļais cilvēku attiecību tvērums. „Ļoti liela nozīme izrādē būs arī Rīgas tēlam, ko atspoguļos uz skatuves redzamās melnbaltās foto projekcijas,” saka Misāne.

Ināras Sluckas veidotā jauniestudējuma „Bagātā kundze” pirmizrāde būs skatāma ceturtdien - vienlaicīgi ar vēl divām pirmizrādēm pārējās teātra zālēs -, ar šādu vērienīgu akcentu Nacionālais teātris uzsāks savu 95. jubilejas sezonu.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti