Mūžībā aizgājusi aktrise Helga Dancberga

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Svētdien, 17. novembrī, mūžībā aizgājusi Nacionālā teātra aktrise Helga Dancberga, paziņojis viņas dēls, mācītājs Krists Kalniņš.

Dancberga dzimusi 1941. gada 18. novembrī. 1962. gadā viņa beigusi Dailes teātra 3. studiju, vēlāk strādājusi teātrī Valmierā un Liepājā, bet kopš 1975. gada - Latvijas Nacionālajā teātrī.

Dancberga bijusi arī kinoaktrise, filmējusies tādās filmās kā "Ceplis".

Lai skatītu šo resursu, mums ir nepieciešama jūsu piekrišana sīkdatnēm.

Helga Dancberga bija precējusies ar komponistu Imantu Kalniņu. Laulībā dzima trīs bērni: meita Dana Kalniņa-Zaķe, kura ir Latvijas Profesionālo veselības aprūpes kapelānu asociācijas vadītāja, kā arī dvīņi - aktrise Rēzija Kalniņa un mācītājs Krists Kalniņš.

Teātra zinātniece Guna Zeltiņa
00:00 / 01:03
Lejuplādēt

Dancberga uzņemta Latvijas Teātra zelta fondā. "Viņai un visām viņas lomām bija īpašs garīgs starojums," par Helgu Dancbergu saka teātra zinātniece Guna Zeltiņa.

„It sevišķi es to atceros, kad viņa spēlēja Joza Gruša mūziklā „Mīla, džezs un velns”, šķiet, 1967.gadā. Viņa spēlēja Betu, un kā viņa dziedāja to Imanta Kalniņa „Betas dziesmiņu”! Mums, visiem jauniešiem, burtiski tirpas skrēja pa muguru! Jo tas bija kaut kas vairāk par šiem vienkāršajiem vārdiem. Tur bija garīgais vēstījums, ne tikai šīs mūzikas emocionālā iedarbība.

Savas daiļrades sākumā viņa pārstāvēja šo dumpīgo jauniešu paaudzi. Pamazām, kad viņa pārgāja uz Nacionālo teātri, viņa sāka spēlēt arī ļoti psiholoģiski smalkas, niansētas un dzīvesgudras sievietes.

Tādas bija viņas varones, piemēram, Jāņa Jurkāna lugas „Pulkstenis ar dzeguzi” uzvedumā, tad vairākos Harija Gulbja lugu iestudējumos – gan „Oliverā”, gan „Albertā”… Helgai Dancbergai vienmēr bijusi raksturīga garīga izturība, garīgs spīts, pretī stāvēšana stereotipiem un normām. Protams, viņa bija aktrise ar brīnišķīgu humora izjūtu. Ne velti viņa vēlāk nospēlēja daudzas spilgtas raksturlomas, piemēram, Auriķu lielmāti „Dullajā baronā Bundulī”, Bebeni „Skroderdienās Silmačos”. Bet, protams, lielākajai daļai skatītāju viņa asociējas ar Cepļa kundzi [kinofilmā „Ceplis”], kas tiešām ir ļoti, ļoti smalks aktierdarbs ar tādu sievišķīgu gudrību, gara eleganci un asprātību! Grūti atrast tam līdzīgu mūsu kinodarbos. (..) Viņa bija tiešām daudzveidīga – gan emocionāli, gan garīgi, gan racionāli –, tiešām ļoti daudzšķautņaina aktrise,” stāstīja Zeltiņa.

Arī kultūras ministrs Nauris Puntulis (Nacionālā apvienība) izteicis līdzjūtību aktrises ģimenei, draugiem un talanta cienītājiem, skatuves mākslinieci mūžībā aizvadot.

Atvadu dievkalpojums notiks 22. novembrī plkst.12 Rīgas Vecajā Sv. Ģertrūdes baznīcā. Pēc atvadu dievkalpojuma paredzēts doties uz Pleskodāles kapiem. Atvadīšanās sāksies no plkst.11.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti