Kultūras ziņas

Arhitektam Andrejam Holcmanim – 100

Kultūras ziņas

Tērbatas ielas vasaras eksperiments

Pirmizrāde jauniestudējumam "Elpa"

Mežu vai bērnu? «Elpa» Dailes teātrī vaicā – ko izvēlēties šodienas cilvēkam

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Dailes teātris pēc pandēmijas laika sākuma atkal vēris Lielās zāles durvis. Britu dramaturga Dankana Makmillana darbs “Elpa” Latvijā tiek iestudēts pirmo reizi. Jautājumu, vai zemeslodes labā atbildīgāk būtu stādīt mežu, nevis radīt bērnu, risina divi dažādu paaudžu aktieru sastāvi, un režisors Dmitrijs Petrenko pārliecināts, ka rezultātā vienu lugu izdevies skatuves versijā parādīt atšķirīgi.

Britu dramaturga Dankana Makmillana vārds uz dažādu Latvijas teātru izrāžu afišām pēdējā laikā lasāms visai bieži, taču līdz šim ne reizi saistībā ar viņa godalgoto lugu “Elpa”. Gandrīz desmit gadus pēc pasaules pirmizrādes Vašingtonā, Latvijas pirmizrāde zīmīga ar to, ka Dailes teātris ar šo darbu pārtrauc pandēmijas ieviesto klusumu Lielajā zālē. Un tas, kā šis materiāls nokļuvis līdz Smiļģa dibinātā teātra repertuāram, vien ir atsevišķa stāsta vērts.

“Tas notika pirms vairākiem gadiem – mans tā brīža kolēģis, aktieris Juris Žagars bija noskatījies šo izrādi Londonā un nopircis lugu, atbrauca un iedeva man rokās un pateica – “tā ir tava loma, un tev ir jānospēlē tas”,” atceras aktrise Ieva Segliņa.

“Un teica – izvēlies režisoru, vienalga kuru, bet tev tas ir jāizdara.

Un tad tas tika aizmirsts uz kādu laiku un, kad apstākļi mainījās un Juris kļuva par direktoru – mēs gājām ar šo priekšlikumu.”

Tikai pēc tam piemeklēts režisors Dmitrijs Petrenko, kurš pirms pandēmijas sākuma gatavojās Dailes teātrī iestudēt pavisam citu Dankana Makmilana darbu.

“Ieva kaut kā domāja, ka es to jutīšu un sapratīšu, viņa iedeva man lasīt, un man uzreiz bija skaidrs, ka tur no formas, satura, tēmas viedokļa daudz ko varu paņemt, kas man rezonē,” stāsta režisors Dmitrijs Petrenko.

“Man liekas, ka viņš jūt, kas šobrīd notiek ar pasauli, un otrkārt – viņš spēj par to uzrakstīt mūsdienīgi,” režisors komentē dramaturga Makmillana darbu.

“Man arī patīk, kā viņš skatās uz to – viņš skatās uz tām klimata pārmaiņām un uz to problēmu, no vienas puses, ārkārtīgi nopietni un pilsoniski, bet, no otras puses, – viņš analizē, kāpēc cilvēki mēdz par to uztraukties vai neuztraukties.

Tas, man liekas, teātrim ir ārkārtīgi svarīgi un interesanti – nevis sludināt kaut kādas idejas, bet iedziļināties, kāpēc kāds cilvēks par to tik ļoti grib runāt vai kāds, kurš to pilnīgi noliedz.”

Mazāk nekā divās stundās stāsta varoņi iztraucas cauri mūža nogrieznim ar visu tajā iespējamo emociju gammu.

Aktieris Gints Andžāns stāsta: “Cik mēs zinām, tad autors uzrakstīja darbu, un pēc tam sieva viņam palīdzēja viņu vēl piekoriģēt no sievišķās puses, lai abas puses tiek parādītas maksimāli īsti. Un mums ir liels gods būt šiem cilvēkiem un skatīties, kā viņi tam iet cauri, un varbūt iemācīties kaut ko pēc tam nākotnē, kā reaģēt vai nereaģēt šādās situācijās.”

Bez sava tēla iemiesošanas aktieris Gints Andžāns arī veidojis materiāla tulkojumu latviešu valodā.

Jauniestudējumu 15. jūlija pirmizrādē jau paspējuši novērtēt pirmie skatītāji,

“Brīnišķīgi precīzi strādā šis materiāls, man daudz prieka saistās ar šo izrādi.

Bet pirmais ir tiešām tas, ka beidzot Dailes teātrī pēc ilgiem laikiem ir materiāls, kas ļoti precīzi trāpa laikā, kas runā par šodienu, par šodienas cilvēku sajūtām, problēmām,” komentē teātra kritiķe Līga Ulberte.

Savukārt pirmizrādes skatītāja Kristīne atzīmē: “Ja, kinofilmu skatoties, viss ir krāsains apkārt, gandrīz vai nav jādomā līdzi, viss ir parādīts, un ir emocijas, ka ir jāraud filmas beigās, tad ir forši. Bet, ja uz skatuves ir divi cilvēki un kaste, un ir jāraud, tad laikam viss ir kārtībā.”

“Es ļoti priecājos par aktieriem, īpaši par Ievu Segliņu, un man arī ļoti patika pati luga. Esmu priecīga, pacilāta, pateicīga par notikumu,” uzsver pirmizrādes skatītāja Kristīne Pasternaka.

Piektdien, 17. jūlijā, pirmizrādi piedzīvos otrs aktieru sastāvs: Anete Krasovska un Kārlis Arnolds Avots.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti