Magdas Gebelsas atveidotājs: Mūsdienu pasaulē ideoloģijas nekur nepazūd

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

Jau vēstīts, ka no 1.maija Stūra mājā būs skatāma Kārļa Tola monoizrāde „Nakts pēc kāzām”. Izrādes veidotājs, Latvijas Kultūras akadēmijas (LKA) aktiera mākslas pēdējā kursa students Kārlis Tols, kurš pats atveido Magdas Gebelsas lomu, pirms pirmizrādes nešaubās par uzveduma aktualitāti, norādot, ka, "dzīvojot mūsu pasaulē, ideoloģijas nekur nepazūd".

Izrādes pamatā ir poļu rakstnieka Leona Januša Višņevska stāsts, kas vēsta par nacistiskās Vācijas propagandas ministra Jozefa Gebelsa sievas Magdas dzīvi un viņas šausminošo noziegumu, atņemot dzīvību saviem bērniem.

Fragments: „Šo žaketi es biju uzvilkusi pirms četrām dienām, kad fīrers vakariņu laikā negaidīti noņēma zelta krustu no sava formas tērpa, pienāca klāt un piesprauda man to kā Reiha pirmajai dāmai”.

Izrāde „Nakts pēc kāzām” balstās Magdas Gebelsas atmiņās un pārdomās, kas viņas prātā raisās visbaisākajā viņas dzīves brīdī. Ir kara pēdējās dienas, viņa atrodas pazemes bunkurā, ir tikko atņēmusi dzīvību saviem bērniem un arī pati ir gatava aiziet no dzīves kopā ar vienu no nežēlīgākajiem režīmiem pasaules vēsturē. Viņa joprojām izjūt uzticību fīreram un partijai.

Fragments: „Un tad es pa īstam atskārtu, cik liela ir šī balva, ar kuru mani, Jozefu un visus mūsu bērnus – Helgu, Hildi, Helmutu, Holdi, Hedu un Heidi – apveltījis labvēlīgais liktenis, kad mēs varam būt kopā tagad ar viņu, ar fīreru, bet pēc tam kopā arī pamest šo pasauli”

Izrādes veidotājs un Magdas Gebelsas lomas atveidotājs Kārlis Tols dalās pārdomās, ka, no vienas puses, šis stāsts varētu šķist kas baisi ārkārtējs, kam maza saistība ar mums, taču tajā pašā laikā jāatzīst - arī šodien cilvēku aizrautība ar dažādām ideoloģijām ir ļoti spēcīga un šis stāsts atgādina, cik tas ir riskanti:

„Man liekas, dzīvojot mūsu pasaulē, ideoloģijas nekur nepazūd," saka aktieris. "Piemēram, ja mēs paskatāmies, kas notiek 16.martā, 9.maijā. It kā jau tas viss saistīts ar pagātnes notikumiem, bet kaut kādā citā veidolā tas viss eksistē gan sabiedrībā, gan medijos. Protams, skatoties uz tā laika Vāciju, var likties, ka tagad jau nekā tāda nav, ka visi cilvēki ir tādi demokrātiski un liberāli. Bet varbūt arī pārlieku liela demokrātija kaut kādā ziņā nozīmē, ka cilvēks ir aizgājis kādā citā virzienā."

Izrādes mūzikas autors Jēkabs Jančevskis izrādi tieši šobrīd uzskata par īpaši aktuālu, kas caur Gebelsas tēlu ļaus katram dziļāk ielūkoties arī sevī.

„Man liekas, ka šobrīd šis stāsts ir ārkārtīgi aktuāls. Nu it kā tas bija sen, bet cilvēki mēdz pieļaut līdzīgas kļūdas vairākkārt, un es domāju, ka šis stāsts liks uzmanīties un pārdomāt," saka Jančevskis. "Pie tam man liekas, ka ik pa brīdim uz katra stūra mūs pārņem kāda ideoloģija, pie tam mēs pat bieži vien nemaz neapzināmies, ka tai sekojam."

Vaicāts, kādēļ savā pirmajā tik nozīmīgajā darbā Kārlis Tols izvēlējies iejusties sievietes lomā, aktieris atzīst, ka tas viņam ir interesants profesionāls izaicinājums, bet vienlaikus šajā 20.gadsimta Medejā ir samanāms arī patiešām kas ļoti vīrišķīgs.

"Inteliģents cilvēks, nācis no labas ģimenes, pedantiska, ļoti liela karjeriste, bet ar labu humora izjūtu. Izrādes laikā viņa reflektē par savu dzīvi, kur ir arī visādi jociņi par tām intrigām Hitlera galmā. Kaut kādā ziņā izrādes laikā viņa cenšas aizbēgt no tās realitātes, kas ir, nu, ka viss brūk kopā, ka nāk no vienas puses krievi, no otras – amerikāņi, ka Berlīnē notiek ārprātīgas lietas," skaidro aktieris.

Izrādes noskaņā īpaša loma būs Jēkaba Jančevska mūzikai, kā arī Stūra mājas videi.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti