Kultūras ziņas

Valsts kultūrkapitāla fondam – 20!

Kultūras ziņas

Festivālu "Homo Novus" atklāj koku balsis

Izrāde par Ulmaņa pagaidu valdību Liepājā

Liepājas teātrī tapusi izrāde par parasto pilsētnieku dzīvi Ulmaņa pagaidu valdības laikā

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

Liepājas teātris savu 112. sezonu šīs nedēļas nogalē sāks ar režisora Valtera Sīļa jauniestudējumu “Liepāja - Latvijas galvaspilsēta”, uz skatuves izspēlējot dažādas sadzīviskas ainas par laiku, kad vēju pilsētā ieradās Kārļa Ulmaņa izveidotā Latvijas pagaidu valdība.

Izrādes pamatā ir dramaturģes Rasas Bugavičutes-Pēces speciāli Liepājas teātrim rakstīta luga, kas tapusi, iedvesmojoties no 1919. gadā izdotajos laikrakstos aprakstītajiem notikumiem.      

Lai gan izrādē Latvijas vēsturē nozīmīgā figūra - Kārlis Ulmanis - tiek gan pieminēts, gan epizodiski arī parādās uz skatuves, galvenais akcents likts uz tā saukto parasto liepājnieku dzīvi, ļaujot ieskatīties tā laika sadzīves ainās, piemēram, gājienā pēc malkas pāri aizsalušajam Liepājas ezeram, sieviešu histērijā, ostā šķiroties no aizbraucošajiem vācu karavīriem, karagūstekņu līķu aprakšanā un citās.

“Bija gan prieki, gan bēdas. Varēja priecāties, bet jāiet tālāk strādāt, jādabū ģimenei ēst. Tas, ka brīva Latvija, neatceļ to, ka tev vajag dabūt maizīti,” par pilsētnieku dzīvi stāsta aktieris Mārtiņš Kalita.

 “Ejam cauri brīžiem, kas ir pilni dramatisma no tiem politiskajiem notikumiem, kas atbalsojas mūsu dzīvē,” saka režisors Valters Sīlis.

Krāsainās sadzīves epizodes dinamiski seko cita citai, mijoties ar dziesmām, kuru izpildījums veidots, atdarinot tā laika skaņu ierakstu kvalitāti.

Šie muzikālie numuri kopā ar fonā redzamajām fotogrāfijām, kas ņemtas no Liepājas muzeja krājuma, rada gluži vai taustāmu vēsturisku gaisotni.

“Esam mēģinājuši paskatīties uz tiem vēstures notikumiem tuvāk. Nevis kā vēstures grāmatās – viens teikums par politisko situāciju, bet padarīt to tuvāku, intīmāku,”  klāsta aktrise Laura Jeruma.

Izrādes veidotāji uzsver, ka, lai gan iestudējums balstīts uz patiesiem vēstures faktiem un notikumiem, tas skatītājiem atstāj pietiekami daudz vietas arī fantāzijai un pārdomām par Ulmaņa pagaidu valdības laiku un tā atstātajiem nospiedumiem.

Liepājas teātrī tapusi izrāde par parasto pilsētnieku dzīvi Ulmaņa pagaidu valdības laikā
00:00 / 02:19
Lejuplādēt
Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti