Kultūras ziņas

Šovakar Eirovīzijas konkursa 1. pusfināls

Kultūras ziņas

Glezniecības šedevri uz kino ekrāna

"Jūlijas jaunkundze" Kersti Heinlo

Latvijā viesojas igauņu «Jūlijas jaunkundze» Kersti Heinlo

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

Rīgā viesojas Igaunijas teātra zvaigzne Kersti Heinlo. Viņu darbībā, iestudējumā “Jūlijas jaunkundze” Igaunijas aktieru trupas sniegumā, redzēsim Valmieras vasaras teātra festivālā augusta sākumā, bet šodien aktrisi LTV kultūras ziņu veidotāji aicināja uz sarunu par vasaru kā brīvdabas teātra laiku un šī žanra tradīcijām kaimiņzemē.

Pirms diviem gadiem aktrise Kersti Heinlo par Jūlijas jaunkundzes lomu saņēma Igaunijas teātra balvu nominācijā Gada aktrise. Strindberga lugā darbība norisinās Jāņu naktī, un režisors Romāns Baskins šo darbu ir veiksmīgi pārnesis uz brīvdabas skatuves.

"Spēlējot vasarā, ļoti svarīgi ir laikapstākļi," uzskata aktrise. "Izrāde ir vakarā, kad aizvadīta karsta diena. Tas ir arī lugā. Tu esi nedaudz noguris, un arī seksuāli vēlies dalīties ar savu enerģiju. Protams, lietus laikā spēlēt ir grūtāk. Taču Igaunijā publika ir labi trenēta – tādos gadījumos skatītājiem līdzi ir lietusmēteļi, segas un silta tēja. Viņus tas neuztrauc, visi sēž un bauda.

Aktrise stāsta, ka Igaunijā brīvdabas teātru kustībai ir vairāk nekā 20 gadus sena tradīcija.  Sākās ar vienkāršiem iestudējumiem, komēdijām. Tas bija kā vieglas peļņas veids. Tagad ir citādāk, un vairākiem vasaras projektiem ir piešķirtas teātra balvas. Cilvēki vēlas skatīties iestudējumus īpašās vietās, piemēram, vecā dzelzceļa stacijā vai mežā. Arī piecos no rīta," stāsta Kersti Heinlo.

Turklāt brīvdabas teātru kustība Igaunijā nenozīmē, ka skatuves tiek atdotas tikai dziesmu spēlēm un komēdijām tautas teātru izpildījumā.

"Ja režisors mani uzrunā spēlēt Ofēliju "Hamletā", bet pēc tam Strindberga Jūlijas jaunkundzi, protams, saku jā. Ierasts, ka lielie repertuāra teātri arī veido vasaras projektus. Tajos aktieriem ir līgumsaistības un mēneša maksa. Tas ir mazliet negodīgi pret mazajiem teātriem, kas nevar uzaicināt zvaigznes. Tomēr publikai tas nav svarīgākais. Ja ir labs iestudējums, tas būs izpārdots," skaidro aktrise.

Kersti Heinlo redzēsim brīvdabas izrāžu parādē  ar Strindberga “Jūlijas jaunkundzi”, kā arī Raiņa un Blaumaņa lugu iestudējumiem Valmierā no 5. līdz 7. augustam.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti