Labrīt

Re:Check: Covid pabalsti un "airBaltic", nauda kultūrai un NATO skolas Latvijā

Labrīt

Tiesībsargs: Garantētiem minimāliem ienākumiem būtu jānodrošina cilvēka pamatvajadzības

Trīs projekti no Latvijas piedalās tiešsaistes festivālā "Postwest"

Kur velkam robežu starp Austrumiem un Rietumiem? Ar Latvijas dalību tiešsaistē norit teātra festivāls «Postwest»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Šajās dienās – no 24. līdz 26. jūnijam tiešsaistē notiek Berlīnes Folksbīnes (Volksbühne Berlin - vācu: Tautas skatuve) teātra rīkotais festivāls “Postwest”, kurā piedalās arī trīs projekti no Latvijas. 25. jūnijā tiešsaistes pirmizrādi tajā piedzīvos Ģertrūdes ielas teātra (ĢIT) projekts “Taņas dzimšanas diena. Berlīne”. Formas ziņā tā veidota pēc populārās Rīgas izrādes parauga, bet saturiski tas ir pilnīgi cits stāsts, kas rosina domāt par diviem lieliem notikumiem – Baltijas ceļu un Berlīnes mūra krišanu un to atstātajām pēdām mūsu visu kopējā vēsturē un šodienā.

Folksbīnes teātris festivālu “Postwest” rīko pirmo reizi, un tā intereses lokā ir tieši Centrālās un Austrumeiropas valstu problemātika kopējā Eiropas telpā pēc tam, kad šīs valstis atguva neatkarību.

Kopumā festivālā piedalās teātra kompānijas no 10 valstīm, un festivāla notikumiem ikviens interesents var sekot līdzi tiešsaistē bez maksas teātra mājaslapā.

Mārtiņa Eihes iestudētā izrāde “Taņas dzimšanas diena” joprojām ir viena no apmeklētākajām Ģertrūdes ielas teātrī. Izrādē aktieri un skatītāji visi kopā patiešām arī nosvin Taņas dzimšanas dienas ballīti pie gariem galdiem ar rasolu, sarunām un dziesmām, kas vakara gaitā kļūst aizvien skaļākas.

Izrādes formu Mārtiņš Eihe ņēmis par pamatu arī savam iestudējumam speciāli Berlīnes teātra festivālam, bet saturiski stāsts ir cits.

Režisors skaidro: “Ja mēs runājam par “Taņas dzimšanas dienas” tēmu, tad Rīgas izrādei tā vairāk ir 9. maijs un tas, kas ar to notiek Latvijas sabiedrībā, tad šeit mēs centrā izvirzām “Baltijas ceļu” un Berlīnes mūra krišanu un to, kā tas viss iespaido mūsu šodienas dzīvi, kur tas viss ir mūs aizvedis.”

Arī izrādes radošā komanda ir starptautiska un atšķirīga no Rīgas izrādes. Izrādes dramaturģija un režija tapusi kopsadarbībā ar Folksbīnes teātra māksliniekiem. Izrādē piedalās vācu aktieris Daniels Nerlihs, divas Berlīnē dzīvojošas latviešu brīvmākslinieces Juta Vanaga un Arnita Jaunsubrēna, kā arī pats Mārtiņš Eihe. Izrādes pamatvaloda ir angļu, taču nedaudz ieskanas arī pa kādam latviešu, krievu un vācu vārdam un izteicienam.

Kā jau tiešsaistes izrādē – katrs aktieris un skatītājs sēž pie sava Taņas dzimšanas dienas svinību galda.

“Ir tāda kā instrukcija, kurā mēs aicinām tos skatītājus, kas piedalās izrādē, pašiem sev uzklāt mājās galdu un svinēt attālināti.

Man pašam bija personiski tāda pieredze. Mēs Lieldienas sagaidījām katrs savā galā – Ogrē, Rīgā un Cēsīs, un visu to darījām “Zoom”. Bija diezgan skaļi, haotiski, bet tajā pašā laikā mēs visi bijām kopā," stāsta Mārtiņš Eihe.

"Komanda ir starptautiska, mēs sadarbojamies ar Folksbīni, un tas, ko mēs darām, mēs katrs nesam iekšā savu personisko pieredzi, kas mums ir – nu šajā gadījumā saistībā ar demokrātiju un tām visām lietām, kas ir saistītas ar rasismu. Vai demokrātijas saasinājumu, ko nupat radīja koronavīruss ar visiem tā ierobežojumiem. Tās ir tās tēmas, ko mēs katrs no savas pieredzes tad liekam iekšā.”

Latviju festivālā pārstāv vēl divi projekti. Krievijas režisora Dmitrija Volkostrelova izrāde “Lielgabalu gaļa”, kas ir Ģertrūdes ielas teātra un biedrības “KatlZ” sadarbība un kurā piedalās aktrises Anta Aizupe, Jana Jacuka un Inese Pudža. Izrādes tēma ir multikulturālisms, un šī izrāde ir skatāma ierakstā.

Trešais ir Valtera Sīļa un Kates Krolles projekts “Izskatās, ka tu mirsi”, kas speciāli festivālam pārveidots audio gida formātā. Izrādes pieredzēšanai vajadzīgs telefons, kur lejuplādēt failu, un austiņas, un tad skatītājs var doties 45 minūšu garā audio pastaigā, brīvi izvēloties laiku un maršrutu un ļaujot, lai abu autoru balsis kļūst par šī ceļojuma pavadonēm.

Kopumā festivālā “Postwest” piedalās teātri no 10 Centrālās un Austrumeiropas valstīm – Igaunijas, Lietuvas, Polijas, Ungārijas, Čehijas, Rumānijas un vēl citām.

Visas tās vieno kopīga sociālistiska pagātne un tagad dzīve kopējā Eiropas telpā. Nav nejauši, ka šo festivālu rīko tieši Folksbīnes teātris, kas kādreiz atradās Austrumberlīnē, un kuru allaž interesējusi tā sauktā Rietumu-Austrumu problemātika.

ĢIT producente Maija Pavlova stāsta: “Festivāls risina jautājumus, kas ir svarīgi arī mums. Kur esam mēs kā latvieši vai austrumeiropieši vienā kontekstā un rietumeiropieši citā kontekstā?

Un man šķiet, ka ļoti aktuāls ir festivāla uzstādījums par to robežu. Kur mēs to velkam? Vai tā ir redzama vai neredzama? Vai tā pastāv vai nepastāv?”

24. jūnijā sācies, starptautiskais teātra festivāls “Postwest” tiešsaistē turpināsies arī 25. un 26. jūnijā, un tā notikumiem bez maksas var sekot līdzi Berlīnes Folksbīnes teātra mājaslapā.

25. jūnijā divas reizes pulksten 17.00 un 21.00 pēc Latvijas laika varēs noskatīties Mārtiņa Eihes iestudējuma ''Taņas dzimšanas diena. Berlīne'' pirmizrādi. Pēc tam izrāde būs pieejama arī ierakstā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti