Kultūras rondo

"Kalevdēls"- igauņu tautas "lielais stāsts" latviski. Stāsta tulkotājs Guntars Godiņš

Kultūras rondo

Grupa "The Sound Poets" gatavojas savam uznācienam "Arēnā Rīga"

Kuldīgā nedēļas nogalē norisināsies festivāls "Teātris ir visur Kuldīgā"

Kuldīgā nedēļas nogalē norisināsies festivāls «Teātris ir visur Kuldīgā»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

Izrādes un radošas darbnīcas bērniem, flamenko meistarklases un aktiermākslas noslēpumu apgūšana, ielu performances, studentu īsfilmas un izrādes – tik daudzpusīgu programmu sola starptautiskais skatuves mākslas festivāls "Teātris ir visur Kuldīgā”. Festivāls notiek jau trešo gadu un šoreiz vēl lielāks akcents ir  skatītāju iesaistīšana radošajā notikumā, sniedzot iespēju izglītoties. Festivāls risināsies šīs nedēļas nogalē, 20. un 21.oktobrī, Kuldīgā.

Teātris ir sastopams mūsu ikdienā, teātris ir dzīve, teātris ir cilvēku un domu atspoguļojums, – šādas pārdomas rosināja rīkot pirmo festivālu "Teātris ir visus Kuldīgā”. Festivāla  direktore un idejas autore Dana Bjorka apliecina, ka šī doma nav mainījusies arī šogad.

"Tā tikai attīstās un pilnveidojas, un šī gada programma atspoguļo savu nosaukumu ne tikai vietu ziņā, ka teātris ir visur Kuldīgā – pagalmos, baznīcās, kafejnīcās, parkos, bet arī žanru ziņā, jo šī gada programmā būs ne  tikai drāma, monoizrādes, laikmetīgās dejas un cirka izrādes,” atklāj Bjorka.

Šogad programmu papildina zīmējumi, jo festivāla viešņa būs māksliniece no Ķīnas Mērija Zanga (Mary Zhang).

"Viņa spējīga īsā laikā uzgleznot to, kas notiek šeit un tagad. Viņa to dara tik filigrāni. Nevar pateikt, ka tas tapis desmit minūtēs. Viņa zīmēs katru izrādi,” skaidro Bjorka.

Mērija Zanga uzstāsies arī kopā ar aktrisi Karīnu Tatarinovu un viņas kolēģiem Padures muižā, zīmējot koncertu "Mazās muzikālās pasakas”. Viņa skicēs arī citas izrādes un festivāla noslēgumā izstādē  būs redzamas Mērijas Zangas izrāžu skices.

Šī gada festivālā būs arī meistarklases, lai vēl vairāk būtu iespēja kļūt par dalībnieku un katram pašam izmēģināt un piedzīvot daudz jauna un radoša.

"Ir uzaicināts flamenko dejotājs Andrea Karandelli (Andreu Carandell) no Spānijas, viņš uzstāsies ar savu performanci un arī mācīs, kas ir īstais flamenko. Festivāla noslēgumā ir paredzēta balle. Tur varēs redzēt, ko cilvēki apguvuši meistarklasē,” skaidro Bjorka.

"Viņa kolēģis šajā žanrā savā ziņā ir M.Čehova Rīgas Krievu teātra aktieris Jakovs Rafalsons, kurš pats pieteicās piedalīties festivālā. Viņš piedāvāja tikšanos ar skatītājiem "Aktiermākslas noslēpumi", kur viņš pastāstīs radoši, kas ir aktieris, kāda ir viņa pieredze, ko nozīmē eksistēt uz skatuves. Dalībniekiem būs iespēja darboties līdz ar meistaru,” par programmu turpina Bjorka.

Festivāla programmā ir ietvertas vairākas izrādes, kurās aicina iesaistīties arī skatītājus. Bjorka novērojusi, ka festivāla skatītāji ir atvērti cilvēki, kas vēlas iesaistīties un komunicēt.

Kuldīgā viesosies arī Maskavas Mazās Bronnajas dramatiskais teātris ar izrādi “Viesnīcas “Šekspīrs” sapņi”, kas tapusi pēc Viljama Šekspīra komēdijas “Sapnis vasaras naktī” motīviem.

"Tā ir izrāde bez vārdiem pēc Šekspīra darba "Sapnis vasaras naktī” motīviem. Smieklīga izrāde, bezgala interesanta, un to piedāvā teātra jaunie aktieri, kurss, kas pabeidzis teātra universitāti Maskavā un gatavi braukt uz Kuldīgu,” norāda Bjorka.

Savukārt viesi no Sanktpēterburgas, mākslinieku un mūziķu kopa "Circo Baffo”, kas uzstājas pilsētvidē, savās performancēs apvieno aktiermeistarības, žonglēšanas, klauna mākslas un dejas elementus.

Vēl Kuldīgā uzstāsies pašmāju izcilības, ka tās dēvē Bjorka. Būs gan laikmetīgās dejas izrādes, gan M. Čehova Rīgas Krievu teātra izrāde "Graņonka", gan viesosies Ģertrūdes ielas teātris ar izrādi "Taņas dzimšanas diena".

"Šī izrāde perfekti iederas Latvijas simtgadē. Tur skatītāji aicināti nevis nākt un vērot izrādi, bet piedalīties, sēsties pie svētku galda, kā jau dzimšanas dienā,” gandarīta Bjorka.

Izrādi bērniem "Teātris ir visur” festivālā piedāvā Reinis Suhanovs, viņš kopā ar bērniem būvēs teātri un mazie skatītāji varēs izbaudīt, ko nozīmē radīt teātri.

Festivāla izrāžu programmu noslēgs M. Čehova Rīgas Krievu teātra izrāde "Graņonka". Šo Elmāra Seņkova iestudējumu teātrī rāda jau septiņus gadu, taču aizvien skatītāju pieprasīta izrāde, uz kuru grūti dabūt biļetes. Tagad to varēs noskatīties arī Kuldīgā.

Festivāls «Teātris ir visur Kuldīgā»
00:00 / 03:46
Lejuplādēt

Ar festivāla programmu var iepazīties šeit.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti