Labrīt

Vēstnieks: Krievijas vara negrib pieļaut sabiedrības viedokļa maiņu par karu Ukrainā

Labrīt

Reportāža no bēgļu nometnes pie Ukrainas–Polijas robežas

Rīgā viesojas Francijas cirks ar jaunās maģijas izrādi

Kas ir maģija? Rīgā viesojas Francijas cirks ar jaunās maģijas izrādi

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

Kamēr Rīgas cirka vēsturiskajā ēkā notiek rekonstrukcija, Rīgas cirks savu darbību izvērš citās Latvijas kultūrvietās un aktīvi turpina pildīt savu misiju – iepazīstināt ar mūsdienu cirka daudzveidību. 2. un 3. martā Rīgā būs iespēja redzēt pašas svaigākās cirka vēsmas, jo Rīgas Krievu teātrī viesosies Francijas cirka apvienība "32. novembris", kas strādā šobrīd populārajā jaunās maģijas žanrā.

Viņu iestudētā izrāde "Viss redzams" lauž gadsimtiem ilgus stereotipus par maģijas žanru un piedāvā skatītājiem piedzīvojumu, kurā reālais ar iluzoro saplūst vienotā un brīnumainā veselumā.

Jaunās maģijas žanrs ir gana jauns. Radies 2000. gadu sākumā Francijā. Tam raksturīgi izmantot atsauces uz leģendāriem trikiem, bet tas nepatur noslēpumā, kā šie triki tiek veidoti, bet gluži otrādi – atklāj šo triku uzbūvi, kas, izrādās, nemazina apbrīnu par šiem trikiem.

Izrādēm raksturīgi apvienot klasiskos maģijas paņēmienus ar mūsdienu tehnoloģiju iespējām. Tāpat izrādes nav tikai kādu triku virkne, bet stāsts ar savu noteiktu dramaturģisku vēstījumu.

Francijas cirka apvienība "32. novembris" ir viena no jaunās maģijas žanra spilgtākajām pārstāvēm. Uz Rīgu tā ved izrādi "Viss redzams", kuras nosaukumā jau ir norāde uz to, ka viss, kas parasti maģijas izrādēs ir noslēpts aizkulisēs, šoreiz būs pilnībā redzams uz skatuves. Pirmkārt, tas būs milzīgs daudzums ar visdažādākajiem priekšmetiem, sākot no pudelēm, glāzēm un kastēm un beidzot ar virvēm, tīkliem un plēvēm.

Rīgas cirka radošais direktors Mārtiņš Ķibers atklāj: "Tā sajūta ir diezgan industriāla. Uz skatuves ir industriālas paletes, radot priekšstatu, ka tur ir izbirusi no kravas mašīnas kaut kāda čupa ar priekšmetiem. Tāpēc arī nosaukums ir "Viss redzams", jo viss ir redzams jau uz skatuves. Bet mākslinieki pilnībā izmaina šo matēriju, šo realitāti auditorijai. Šie visi triki, no kā sastāv izrāde, ir atsauce uz seniem trikiem, bet viņi ir tos dekonstruējuši, jo jaunās maģijas pamata pīlāri ir māksla, protams, bet arī zinātne, antropoloģija un izglītība."

Izrādē izmantotas atsauces uz tādiem leģendāriem trikiem kā izkļūšana no gūsta, levitācija, izgaišana, pārvietošanās laikā un telpā, objektu attālināta manipulācija un citiem. Tikai šoreiz zināšanas par triku uzbūvi netiek slēptas, bet atklātas. Taču izrādās, tas nemazina izrādes burvību, jo mākslinieki darbojas tik meistarīgi un uzbur tik smalkas un gaistošas ainas, ka reālais un iluzorais saplūst vienotā veselumā. 

Rīgas cirka vadītāja Māra Pāvula uzsver, ka izrāde pieskaras maģijas nozīmei: "Tas vēstījums un piedzīvojums, ko mēs redzam uz skatuves, pievēršas lielā mērā tieši analīzei par to, kas ir maģija, kas ir maģijas vēsture, un tiek dekonstruēti šie senie triki, jo maģijā kādreiz trikam bija pilnīgi cita nozīme.

Kādreiz arī maģiju nemācījās skolās, to apguva vai nu no skolotāja, vai trikus pirka un pārdeva. Un tagad ir notikusi šī konceptuālā maiņa, ka zināšanas tiek nevis slēptas, bet izplatītas.

Un arī šajā izrādē triki tiek dekonstruēti, viss ir redzams, nekas netiek slēpts, bet tik un tā mēs kā skatītājs nevaram saprast, kas no tā ir triks un kas ir īstenība. Un principā, sēžot zālē, mēs pazaudējam to sajūtu, kas ir realitāte un kas ir tā pasaule, ko ir radījuši mākslinieki uz skatuves."

Iepazīstināt ar laikmetīgā cirka svaigākajām vēsmām – Rīgas cirks to izvirzījis par savu misiju, un pavasara cēliens šai ziņā būs ļoti bagātīgs, apliecina Mārtiņš Ķibers: "Pēc mēneša – 5. un 6.aprīlī – VEF Kultūras pilī būs izrāde, kas tikko ieguva labākās skatuves mākslas balvu Somijā – "Race Horse Company" dalībnieka Rauli Dālberga soloizrāde "O’DD". Tas ir viņa desmit gadu darbs, viņš, es teiktu, ir diezgan traks, tā ir kaut kāda riska, gravitācijas un cilvēka spēju pārvarēšana. Maija sākumā mums ir plānotas izrādes Rēzeknē un Valmierā, un tās ir itāļu mākslinieka Andrea Salustri izrāde, kas savā ziņā arī ir fizikas, maģijas, vēja, vieglu materiālu un optiskās ilūzijas krustojums, kas turpina šo jaunās maģijas tēmu."

Maija vidū Rīgā notiks cirka izglītībai veltīta konference sadarbībā ar Baltijas un Ziemeļvalstu cirku tīklu, kuras mērķis ir reģionālā līmenī risināt jautājumus par cirka izglītības attīstību. Maija beigās savukārt Rīgas Krievu teātrī viesosies kanādiešu kompānija "Machine de Cirque", kas jau reiz Latvijā izpelnījās stāvovācijas un kas maijā uz Rīgu atvedīs savu jauno izrādi "Ghost Light".

Bet šovakar un rīt Rīgas Krievu teātrī uzstāsies jaunās maģijas žanra pārstāvji – Francijas cirka kompānija "32. novembris" ar izrādi "Viss redzams".

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti