Jaunais Rīgas teātris sezonu sāks ar izrādi par pusmūža cilvēkiem «Linda Vista»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

Jaunais Rīgas teātris sezonu sāks ar Alvja Hermaņa režisēto amerikāņu dramaturga Treisija Letsa lugu “Linda Vista”. Tas ir stāsts par 40-50 gadus veciem cilvēkiem, kuri agrākos laikos, kā mūsu pašu Blaumaņa “Indrānos”, skaitījās norakstīti, bet mūsdienās jūtas apmulsuši, jo jaunība nebeidzas un vajadzīgs jauns dzīves plāns.

Pasaules pirmizrādi tā nosvinēja pērn Čikāgā aktierkompānijā, ar kuru saistīts ne vien pats lugas autors, bet arī, piemēram, aktieris Džons Malkovičs. 

“Treisijs Letss – manuprāt, labākais no dzīvajiem amerikāņu dramaturgiem. Es jau zināju un esmu iestudējis šī autora darbus - gan ne Latvijā, bet Rietumeiropā. Viņš dod to amplitūdu, kāda ir īpaši vajadzīga Jaunā Rīgas teātra mūsu labākajiem aktieriem, kuriem tas oktāvu skaits gandrīz bezgalīgs un kur vienas lomas ietvaros var iekļaut gan komēdiju, gan vissmeldzīgāko drāmu, filozofiju, intelektuālas lietas,” klāsta Hermanis.

Aktieri izrādē izdzīvo savus vienaudžus – cilvēkus, kuri agrākos laikos jau skaitījās savu dzīvi nodzīvojuši, bet mūsdienās vēl nereti ieskaitāmi jauniešu pulciņā. Iestudējuma centrā – nesen šķīries piecdesmitgadnieks, ko tēlo Andris Keišs. 

“Tā ir viena no tēmām – tas vecums ir nobīdījies – tie 20 gadi ir uzdāvināti klāt. Izrādē mēs daudz runājam par Stenliju Kubriku, kurš nomira 70 - 75 gados kā vecs onkulītis. Šobrīd Stīvenam Spīlbergam ir 70 - 75, un viņš izskatās tā, kā Kubriks izskatījās, kad viņam bija 50. Tas laiks – pārtika, medicīna, sports, tas, ko mēs zinām, kas vajadzīgs, nav vajadzīgs mūsu ķermeņiem – ir uzdāvinājis tos 20 gadus,” domās dalās Keišs.

"Ir ļoti precīzs un nežēlīgs fiksējums. Šie izrādes notikumi ir ļoti atpazīstami un līdz ar to varbūt tāpēc arī sāpīgāki - kā nežēlīgas melnbaltas fotogrāfijas, kuros ir notikumi, no kuriem kādam arī es esmu gājusi cauri un atpazīstu," stāsta aktrise Baiba Broka.

Ar šo izrādi pēc darba Minhenes Kamerteātrī pie Jaunā Rīgas teātra skatītājiem atkal atgriežas aktieris Gundars Āboliņš, un sezonas pirmajā iestudējumā šajās teātra mājās arī divi debitanti – Grieta Aminata Diarra un Jānis Skutelis. 

"Es baidos minēt kādas atbildes. Man interesantāk ir, ja luga palīdz jaunā, līdz šim neiepazītā rakursā uzdot jautājumus. Mēs jau arī mēģinām uzdot jautājumus, mēs jau negribam sniegt nekādas receptes vai atbildes," saka Āboliņš.

ASV pilsētas Sandjego apkaimes vārdā nosauktās smeldzīgās komēdijas “Linda Vista” pirmizrāde gaidāma sestdien – 1. septembrī. 

Jau ziņots, ka Hermanis pilnībā atgriezies pie Jaunā Rīgas teātra vadīšanas. Viņš sola lielas pārmaiņas.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti