Kultūras ziņas

Balso par labāko "Viens ciems. Visa Latvija" stāstu!

Kultūras ziņas

Kaislības ap Okupācijas muzeju nerimst!

Elmāra Seņkova iestudējums "Zēns" Nacionālajā teātrī

Izrāde «Zēns» aicina uz pārdomām par mūsdienu sabiedrības modeļiem un mākslinieka misiju

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

Latvijas Nacionālajā teātrī ceturtdien, 14.janvārī, būs pirmizrāde spāņu dramaturga Huana Majorgas lugai "Zēns", ko iestudējis Elmārs Seņkovs. Luga ir pasaulē populāra, tā izmantota par pamatu arī franču režisora Fransuā Ozona filmai "Mājā". Lugas pamatā ir stāsts par kādu neparastu zēnu, kuram piemīt spēja izgaismot problēmas citu cilvēku dzīvēs. Galveno lomu atveido jaunais aktieris Uldis Siliņš.

Lugas centrā ir 17 gadus jauns zēns Klaudio. Klasē viņš ir kluss un nemanāms, bet vienā brīdī pievērš literatūras skolotāja uzmanību ar saviem ļoti talantīgajiem un aizraujošajiem domrakstiem. Tajos viņš ļoti atklāti apraksta savas attiecības ar klasesbiedra ģimeni, ar kuru satuvinājies. Skolotāja pamudināts, viņš domrakstus raksta turpinājumos, līdz aprakstītais kļūst arvien pārdrošāks un spraigāks un sāk ietekmēt attiecības gan ar klasesbiedra, gan arī skolotāja ģimeni.

Režisors Elmārs Seņkovs stāsta, ka sākotnēji viņu savaldzinājis tieši šīs lugas stāsts: "Kā viens šķietami nevainīgs puika kā lakmusa papīrītis spēj uzrādīt citu pieaugušu, jau nobriedušu cilvēku problēmas. Nevainīgi un brīvi rakstot domrakstus, viņš pēkšņi sāk ietekmēt divas ģimenes."

Klaudio lomu atveido jaunais aktieris Uldis Siliņš, kurš neslēpj, ka loma viņam nenāk viegli, jo pats ir ļoti atšķirīgs cilvēks, taču satikties ar viņa atveidoto Klaudio vismaz reizi dzīvē būtu vērtīgi ikvienam cilvēkam. "Bieži vien mēs tādus cilvēkus satiekam arī uz ielas, kas ir tik tieši. Viņos ir kaut kādā tāda tīrība, viņi pilnīgi atklāj tevi. Mēs jau ikdienā cenšamies būt tādi toleranti, visu darīt un runāt "uz pirkstu galiņiem". Bet te atnāk viens cilvēks un pa tiešo uzdod jautājumus, kas cilvēkiem ir neērti," pauž Uldis Siliņš.

Izrāde "Zēns" skar ļoti plašu tēmu loku un aicina uz pārdomām visdažādākajos virzienos - gan par mūsdienu sabiedrības un ģimenes modeļiem, gan par skolotāju un viņu audzēkņu attiecībām, gan par mākslinieka misiju, atbildību un atļaušanās robežām.

"Es domāju, ka viņš ir mākslinieks, un, ja māksliniekam ir sarežģīta privātā dzīve, tad tas var būt atspēriena punkts, lai sāktu kaut ko darīt un izpausties. Bet tas arī ir viens liels jautājums, cik daudz mākslā drīkst atļauties, lai nepārkāptu kādu ļoti bīstamu robežu. Un kas ir tas, kas nosaka tās robežas - vai tā ir paša dvēsele vai apkārtējie?" pārdomās dalās Esteres lomas tēlotāja Zane Jančevska.

Spāņu autora Huana Majorgas luga ir populāra pasaulē, un tās autors ar interesi seko līdzi tās iestudējumiem. Decembrī divas dienas viņš viesojās arī Latvijā un tikās ar radošo grupu.

Elmāra Seņkova jauniestudējuma "Zēns" pirmizrāde Latvijas Nacionālā teātra Jaunajā zālē skatāma ceturtdien, 14.janvārī. Kā vēstīts, līdzās Uldim Siliņam un Zanei Jančevskai izrādē lomās darbojas Ivars Puga, Ināra Slucka, Juris Hiršs un Jurģis Spulenieks.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti