Izdots jauns mācību līdzeklis teātra mākslas praktiķiem

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

Ne tik bieži teātra mākslā studējošie saņem jaunus mācību līdzekļus latviešu valodā. Taču šonedēļ izdevniecība “Neputns” laidusi klajā režisores un pedagoģes Annas Eižvertiņas grāmatu “Ceļvedis darbības teātrī: profesionālās aktieru un režijas mākslas teorija”, kas noderēs gan studentiem, gan amatieru teātru režisoriem.

Grāmatas uzrakstīšana ilggadējai režisorei un aktiermeistarības pedagoģei ir jauna, taču likumsakarīga pieredze. “Protams, es pētīju un skatījos, bet visādā ziņā tas ir krājies, krājies, un tas ir tāds manas radošās dzīves varbūt loģisks nobeigums… vai turpinājums. Tas ir triju ar pusi gadu darbs, kaut gan visu dzīvi, jau sākot ar augstskolu, es interesējos par pasniegšanu, ne tikai aktiermeistarības, bet arī likumiem, kas tad tur apakšā zem tās prakses vai aiz tās prakses,” stāsta Anna Eižvertiņa.

Autore priecājas, ka “Ceļvedis darbības teātrī: profesionālās aktieru un režijas mākslas teorija” iznāk pirms 1. septembra, un, lai gan ekstrēmajos pandēmijas apstākļos absolvējušie jaunie 13 režisori un tikpat dramatiskā teātra aktieri par mācību līdzekli to vairs izmantot nevarēs, grāmata noderēs plašai auditorijai.

“Faktiski esmu savākusi likumus, kas šobrīd eksistē visā pasaulē. Latviešu valodā galvenokārt ir izdotas monogrāfijas, apraksti par teātriem no teātra zinātnes un vēstures viedokļa, šī ir grāmata praktiķiem, nākamajiem, topošajiem praktiķiem. Vēl es gribu teikt amatierteātru režisoriem, ar kuriem esmu strādājusi tieši praktiski, nu beidzot tā solītā grāmatiņa ir!” uzsver Eižvertiņa.

Autore ir pateicīga visiem, kas palīdzējuši grāmatai tapt. Un, lai gan rakstīšanas laikā bijuši arī dramatiski brīži, kad datora labirintos nozudušas veselas 80 uzrakstītās lappuses, jaunākās paaudzes radinieki tās veiksmīgi atguvuši. Ļoti iespējams, ja vien veselība ļaus, darbam varētu būt arī turpinājums.

Eižvertiņa atzīmē: “Dzīves laikā ir uzkrājušies ļoti daudz vingrinājumu un, teiksim tā, metodika, kuru būtu vērts pierakstīt, lai… kapā jau līdzi nepaņemšu! Lai paliek tas, ko esmu dzīves laikā sakrājusi, tiem, kas grib turpināt šādas lietas.”

Armanda Zelča vizuāli noformētā ceļveža atvēršanas svētki gaidāmi augusta vidū.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti